13 sätt att hålla dina träningsskor fria från lukten av fotsvett.  

Varför uppstår dålig lukt i skor? 

Att skorna börjar lukta illa är inte så konstigt. Dina fötter har runt 250 000 svettkörtlar. Är skorna tätslutande stannar fotsvetten kvar i skon tills dess att du tagit av dig dem. Därför luktar vissa skor sämre än andra. En människas fötter är fulla med bakterier och död hud och när vi stoppar dem i ett par skor och blir varma och fuktga uppstår en viss otrevlig doft. Problemet är främst att bakterierna är många och att de trivs utmärkt i en miljö som är varm och fuktig – en träningssko är som ett lyxhotell för dem. Det första alternativet för att få träningsskorna fria från fotsvetts-lukt är då alltså att försöka göra sig av med bakterierna. För detta finns det lite olika sätt som kommer att nämnas i listan nedan. Det finns även andra vägar att gå som mer riktar in sig på att kamouflera odören. 

Det kan bildas flera sorters syror när bakterierna blandas med svett, bland annat: 

  • Metaniol: En svag syra som påminner om ost. 
  • Ättikssyra: Kallas även för ättika. Luktar som vinäger. 
  • Smöryra: En trögflytande vätska som luktar mycket illa. Påminner om rutten kål. 
  • Propansyra: En syra med en ganska speciell lukt. Påminner också om rutten kål. 

1. Stoppa skorna i frysen 

Det här knepet är både enkelt – och helt gratis! Förutsatt att du är en vanlig människa som har tillgång till en frys. Du stoppar helt enkelt dina skor i en plastpåse och låter dem stå i frysen över natten. Bakterierna fryser ihjäl och den dåliga lukten är snart försvunnen. Om över natten inte var tillräckligt – lämna då skorna i frysen lite längre för maximal effekt av behandlingen. 

2. Dränk skorna i hemmagjord ättiksblandning 

Ättika är ett universalmedel när det gäller städning. Blanda drygt 2 dl ättika i en hink som du fyllt med varmt vatten. Lägg i skorna i blandningen och massera tyget så att vätskan tränger in. Låt skorna vara i hinken några timmar och skölj dem därefter med vatten och låt torka. En riktig häxblandning som gör susen! 

3. Stoppa tepåsar i skorna 

Tepåsarna suger åt sig dåliga lukter väldigt effektivt. Du behöver bara ett par torra tepåsar och lägger en i varje sko och låter de ligga över natten.  

4. Strössla med bakpulver 

Strössla ett par teskedar i varje sko och lämna över natten. På morgonen dammsuger du upp resterna av pulvret. Detta suger upp vätskor, fukt och dödar bakterier. 

5. Torka ur skorna med tidningspapper 

Viktigt för att förebygga dålig lukt är att låta skorna torka upp ordentligt. Ibland blir skorna fuktiga av annat än svett. En promenad en regnig dag eller en löprunda i skogen kan göra att dina skor blir genomblöta. Då är det viktigt att de får torka ordentligt innan nästa användning. Stoppa i en bit tidningspapper i skorna direkt efter att du tagit av dig dem. Låt pappret ligga i ett tag för att suga åt sig det värsta. Efter en stund tar du ut tidningspappret och låter skorna torka klart med naturlig ventilation. 

6. Byt sulor 

Att byta sulor är ett enkelt sätt att hålla skorna torra och fria från lukt. Det finns olika slags sulor att köpa till skorna, vissa är gjorde av material som är mer fördelaktiga om man svettas mycket om fötterna. Vissa sulor har aktivt kol som motverkar dålig lukt. Det finns även parfymerade sulor. Det bästa med att använda olika sulor är att du kan plocka ut dem ur skorna direkt efter användning. De torkar då ganska snabbt, speciellt om du lägger dem på ett element. Dessutom är det både lätt och billigt att köpa nya sulor ifall de blir sunkiga.  

7. Använd mer än ett par skor 

Om du alltid använder samma skor hinner de kanske aldrig riktigt torka mellan varven. Den fukt (svett) som samlas i skorna blir mer eller mindre permanent. Med tiden ackumuleras mängden illaluktande syror i skorna i takt med att bakterierna bryter ner svetten. 

Försök att alltid varva minst två par skor. Välj gärna skor som andas bra. Ställ skorna på ett torrt ställe med bra ventilation när du inte använder dem. Undvik att ställa in de använda skorna i skoskåpet direkt efter användning. Låt stå och torka upp först. 

8. Spruta dem med teträolja 

Tee Tree Oil (eller teträolja på svenska) är en mycket stark antiseptisk och naturligt olja. Blanda en tesked i en sprejflaska med vatten och spruta blandningen i dina skor. 

9. Använd strumpor av bra kvalitet 

Materialen som är bäst är naturmaterial som ull och bomull, de andas bäst. Du kan också pröva speciella antisvett-sockar eller som t.ex. bambustrumpor. De har en viss antibakteriell effekt och motverkar därmed dålig lukt samtidigt som de låter fötterna andas. 

10. Använd tvättmaskinen 

Detta tips är lite av en sista utväg då det kan förstöra skorna, men många skor klarar faktiskt, tro det eller ej, en omgång i tvättmaskinen. Det sliter såklart på dem och man får avgöra lite beroende på vad det är för typ av sko. Förutom att lukten försvinner av en omgång i tvättmaskinen, så blir de även skinande rena och som nya. Men läs skötselråden först innan du slänger in de dyra märkesskorna i tvätten. För tvättmaskinen lämpar sig bäst en sko främst gjord av tyg och gärna en lite lättare träningssko. Släng bara in dem i tvättmaskinen och tvätta som vanligt. Ett tips är att inte ta så mycket tvättmedel eftersom det inte sköljer igenom så bra när man tvättar skor. Det blir lätt vita tvättmedelsrester utanpå skorna. För att inte slita så mycket på skorna kan du lägga dem i en tvättpåse eller knyta in dem i ett örngott.  

11. Använd en fot-deo 

En fot-deodorant håller fötterna torra och hämmar svettproduktionen. Den kan också neutralisera dålig lukt. Fot-deo hittar du i vissa skobutiker, på nätet och på större apotek. 

12. Håll god hygien 

En bra hygien om fötterna är inte bara viktigt för luktens skull, utan vid sämre fothygien kan sjukdomar som fotsvamp uppstå. Det är viktigt att man tvättar sina fötter noga med tvål när man duschar så att man får bort alla gamla syror som kan orsaka dålig lukt och bakterier.  

13. Torrschampo 

Många använder och har torrschampo hemma. Detta funkar bra att bota stanken med. Spraya lite torrschampo i skorna. Torrschampo döljer inte bara lukten utan suger upp fetter väldigt bra. Spraya ett lager torrschampo samtidigt som du lutar skon lite så du får in schampot även vid tårna. Låt dem sedan torka och borsta bort sprayresterna.