Vad är Google AdWords?
Google AdWords är Google annonsering, det vill säga annonser som syns antingen högst upp, till höger eller längst ned på Google.
Till skillnad från det organiska sökresultatet så kan du betala för att synas på Google och du betalar endast när någon faktiskt klickar på din annons.
Nu har ni säkert massor med frågor, här har ni några svar på de frågor som vi anser är mest relevanta och viktiga att tänka på när man annonserar med Google AdWords.
Vad kostar Google annonsering?
Du bestämmer själv hur mycket pengar du vill spendera. De faktorer som spelar in är din dagliga budget samt hur mycket du vill betala när någon klickar på din annons, ditt kvalitetsresultat (Quality Score) och hur relevant din landningssida är för de sökord du valt.
Betalningen för din Google annonsering sker via ett budgivningssystem där man kan välja hur mycket man vill betala i en så kallad daglig budget. Sedan sätter man en gräns på hur mycket varje klick ska kosta. Pengarna dras från det angivna kontot som man registrerar där man går in och skapar ett konto.
Vem sätter priset på Google annonsering?
Google sätter priset. Ju mer populärt sökordet är desto mer kostar det. Nu tänker ni kanske ”Oj mitt sökord är jättepopulärt”, men det behöver inte kosta så mycket för det, utan så länge man har bra kvalitetsresultat så behöver din annons inte bli jättedyr. Lite invecklat, men om vi säger så här: Du vill annonsera på Google Adwords och är redo att betala 5 kr per klick men ser att dina annonser inte syns speciellt ofta. En bra idé är att gå in och kolla sitt kvalitetsresultat innan man höjer sin budget. Ett bra exempel på hur mycket din annons kostar per klick om du har ett bra kvalitetsresultat kan ni se i rutan här nere.
Som ni ser i bilden ovan så betalar Advertiser 1 mindre än konkurrenterna men tack vare sitt höga kvalitetsresultat hamnar dens annons högst upp. Hoppas att ni förstår lite mer om betalning och budgivningsstrategier för din Google annonsering.
Vad är då kvalitetsresultat?
Kvalitetsresultat är en uppskattning av kvaliteten på dina annonser, sökord och landningssida. En annons med högre kvalitet kan ge lägre priser och bättre genomsnittlig position.
Hur förbättrar man sitt kvalitetsresultat på sin Google annonsering?
- Se till att sökorden är relevanta för landningssidan
- Använd sökorden i dina annonser
- Sökoptimera landningssidan brukar innebära positivt för kvalitetsresultatet.
- Gruppera sökorden, annonserna, och landningssidorna i en och samma annonsgrupp.
Nu när vi har betalningen och kvalitetsresultat klart så är det dags att gå vidare till att skapa kampanjer, det finns 6 olika typer av kampanjer.
Search Network with Display Select hjälper dig att visa annonser för dom som söker på Google samt andra sidor som Google anser är relevanta för ditt sökord, här kan du också välja vilka hemsidor ni vill synas på, så länge dom har ett samarbete med Google så att dem får visa annonser
Search Network only låter dig visa dina annonser på Google och Google väljer själv ut när dom ska visas för den målgrupp ni har valt.
Detta är det bästa sättet om ni vill visa annonser på webbsidor eller appar
Shopping är precis som det låter. Dina annonser visas i shopping-”kategorin” med bild, pris och kanske en liten beskrivning.
Videoannonser låter dig visa dina annonser under olika Youtube videos som ni själv väljer eller låter Google välja dom åt er.
Detta är ett verktyg som låter er annonsera i appar, olikt alla andra sätt att annonsera på så kommer du inte skriva annonsen utan Google kommer att använda din annons textidé och själv välja ut vad som ska visas.
Vilken man ska välja är helt upp till var och en. Ett tips är att först tänka ut vad ni vill få ut av annonsen, om det är så att ni vill driva mer trafik till sidan eller öka försäljningen.
Varför ska man annonsera på Google Adwords?
Det finns cirka 1 miljon .se domäner och vad är oddsen att de hittar just till er sajt ?
Google annonsering är ett utmärkt sätt att få publik till er sajt vare sig det är e-handel man sysslar med eller om det är en blogg.
Mer om Annonsering och Certifieringar kan ni hitta under våra blogginlägg.