Vill du öka ditt företags varumärkeskännedom och SEO? För att kunna lyckas med det så gäller det att ha bra content. Infographics är ett bra och enkelt sätt vid marknadsföring, eftersom det är ett smart och snabbt sätt att presentera information. Infografik är en presentation med inslag av grafik istället för enbart ord, där bilder och några ord används för att beskriva det önskade. Med hjälp av infografik går det att visualisera ett budskap. Det är stor konkurrens idag att nå ut med sitt budskap, så det är en fördel att använda infografik eftersom man använder grafik och bilder som komplement till ord. Facebook, instagram och pinterest är kanaler som de flesta använder idag. Anledningen till varför det är så stort är för att alla dessa kanaler använder bilder för att presentera information. Bloggar har blivit mindre populärt eftersom de flesta använder bara ord i deras inlägg.

Varför gillar folk att titta på infographics?

90% av informationen som överförs till hjärnan är visuell. Vi tar till oss information mycket snabbare med bild jämfört med text och 40% av folket svarar bättre på visuell information än vanlig text. De flesta kommer bara ihåg 20% av vad de har läst.

Fördelen med Infografik är att det genererar mer trafik och backlinks som förbättrar SEO. Det visar att du har kunskap om ämnet och det ökar varumärkeskännedom.

Vad ska man tänka på när man gör en infografik?

När du skapar en infografik ditt huvudsyfte är att svara på en specifik fråga eller ett problem. Målet är att fånga besökare genom att använda en stark rubrik och en iögonfallande grafik. Man ska försöka använda så få ord som möjligt och tänka på att använda ord som bidrar till att öka din SEO.

Det är viktigt att att ha en bra design då det är det som avgör om man vill fortsätta läsa eller inte. Du vill inte att din infografik ska vara ren text. Vanlig data är tråkig och kan ibland vara svår att förstå. Tänk på att använda geometriska former, diagram och allt annat som kan hjälpa till att visualisera din infografik.

Din målgrupp ska snabbt kunna förstå innehållet. Det är inte bara visualisering av data och statistik. Man måste ha något att säga, det är viktigt att hitta och ge rätt data vilket bör vara ett primärt fokus genom hela din infografik.

Ett vanligt misstag är försök att klämma in för mycket information. Det kan bli problematiskt om man till exempel vill läsa på mobilskärmen och därför ska en infografik vara kortfattad. Din infografik kommer att sticka ut mer om du använder unik information.

Visuellt innehåll är det som gör att folk delar din infografik. Alla vill generera mer trafik till sin webbplats och där har visuellt innehåll av alla slag visat sig vara det säkraste sättet att få folk att dela. Det räcker inte bara att den är visuell, den behöver se bra ut också!

Hur skapar man Infografik?

Det finns massor av hemsidor och appar som kan användas för att skapa infografiker. Här är några förslag på de bästa;

  • Adobe Photoshop
  • Pictochart
  • Canva
  • Venngage
  • Easelly 
  • Infogr.am
  • Visual.ly

Marknadsföring av din Infografik

Det första man bör tänka på är att dela det överallt, där Facebook, Instagram och andra stora kanaler är ett bra start. Målet är att folk ska dela vidare, så kontakta därför gärna bloggare och be de att dela din infografik.

Här är en infografik om den Ultimata Guiden för att skapa och marknadsföra “Infographics”.