1. Hitta rätt bok
Det första men också det mest grundläggande steget i att förändra ditt barns läslust är att hitta rätt bok till ditt barn. Här måste du fundera över och vara uppmärksam på vad ditt barn tycker om. Vad visar hen intresse för i vardagen just precis nu?
Har du ett mindre barn som precis har börjat på förskolan? Hitta en bok som handlar om att börja på förskolan och allt som händer där. Älskar ditt barn fotboll? Hitta en bok som handlar om fotboll och en spännande fotbollsmatch. Precis som för oss vuxna så är det otroligt viktigt att hitta något som engagerar! Något som ditt barn faktiskt kan relatera till på ett eller annat sätt. Här är det mindre viktigt vad du som förälder anser vara “en bra bok” för ditt barn. All läsning är bra läsning!
Glöm heller inte bort att det kan vara en bra idé att se över så att böckerna du erbjuder ditt barn passar ditt barns ålder. Det är lätt för ditt barn att tappa motivationen och lusten om hen inte förstår sig på boken eller dess innehåll. Så: ha nivån på boken i åtanke när du väljer!
2. Skapa läsrutiner tillsammans med ditt barn
Att så tidigt som möjligt i ditt barns liv hitta och prioritera tid för högläsning i vardagen är ett ansvar som du som förälder måste ta. Det är ju bara du som förälder som aktivt kan se till att det finns tid och utrymme för detta. Man brukar säga att det aldrig är för tidigt att börja introducera böcker för barn. Även en 1-åring kan ha stor glädje utav pekböcker eller bilderböcker exempelvis. Det är också en betydligt enklare väg att gå än att sätta igång när ditt barn hunnit fylla 5 år. Då blir det givetvis en liten längre startsträcka. Ju tidigare desto bättre, kan man lugnt säga!
En viktig aspekt i det hela är också att se till att lässtunden blir en mysig och rofylld stund på dagen. På så sätt kan ni gemensamt få glädje av det och på så sätt även stärka er relation. Gör det inte till en för stor grej utan börja hellre smått och utveckla med tidens gång. 15 minuter om dagen kan räcka gott och väl och göra enormt stor skillnad i slutändan, så sätt hellre små delmål än för höga krav. Håll fokus på att göra det till en rutin, hellre än att fokusera på vad ni läser eller hur lång tid ni ska göra det.
3. Samtala om det ni läser!
En otroligt viktig förutsättning när man pratar läslust är samtalet om själva boken. Om du vill skapa ett intresse hos ditt barn så måste du själv också visa att du är intresserad! Vad hände egentligen? Hur kunde det bli så? Varför blev hen ledsen? Exempelvis. Detta gör att ditt barn måste reflektera över och sätta sig in i handlingen och det skapar ett engagemang och en delaktighet. Det gör helt enkelt att ni aktivt måste delta båda två och att inte allt ansvar ligger hos barnet, vilket är viktigt i ens roll som en förebild.
Att samtala om böcker tillsammans med ditt barn bidrar till att ditt barn övar på sin läsförståelse och det innebär ju att ditt barn lär sig mycket. En god läsförståelse kommer i sin tur kunna bidra till att ditt barn klarar av skolan bättre. Detta samtidigt som du och ditt barn får världens mysigaste stund ihop. Win win!
4. Tjata inte!
Det är alltid en dålig idé att tjata, och det fungerar inte i praktiken att skapa en läslust hos ditt barn genom detta tillvägagångssätt. Så tänk återigen på att detta ska vara någonting positivt och mysigt för dig och ditt barn, och uppmuntra och uppmärksamma när ditt barn visar att hen faktiskt vill läsa, istället för att tjata när de inte vill.
Det kan vara viktigt att tänka på att det kan ta tid att väcka nyfikenhet och intresse för läsning hos ditt barn, olika tid för olika barn och det är mycket som kan spela in. Det är helt och hållet individuellt och resultaten kan komma smygande. Det har såklart även mycket med att göra hur mycket ni har läst tidigare eller hur era läserfarenheter ser ut rent generellt. Så ha tålamod och tänk på att det är bättre att ni läser ibland än ingenting alls. Försök att acceptera och anpassa dig om ditt barn inte vill ta det i samma takt som du.
5. Sprid ut böcker i hemmet
Det är absolut en god idé att tänka lite utanför ramen här. Alla böcker måste inte stå i en bokhylla på en specifik plats. Varför inte sprida ut böckerna i hemmet så att det alltid finns nära till hands? Den spontana läsningen är minst lika viktig och bra som den planerade. Att faktiskt kunna komma ifrån den där klassiska “gå och lägga sig-läsningen” lite grann, som självklart kan vara jättemysig och jättebra, men som definitivt inte bör vara det enda alternativet. Läs mer om hur du kan göra läsningen till en naturlig del av vardagen här.
Ge ditt barn lite friare tyglar och låter de själva bestämma och visa när lusten finns, istället för att du ska sätta upp ramar och bestämma när läsningen ska ske. Framförallt när det kommer till små barn så kan detta vara ett riktigt supertips! Ett litet barn kan ju inte uttrycka sig på samma tydliga sätt som ett lite större barn. Här ger du då ditt barn möjligheten till den spontana läsningen och gör det hela väldigt mycket mer tillgängligt. Lite mer på ditt barns villkor helt enkelt.
För att skapa ett sammanhang och en igenkänningsfaktor för ett lite mindre barn kan det även vara en rolig grej att lägga exempelvis en bok som handlar om att någon borstar tänderna eller kanske att någon badar, i badrummet. Och en bok om att någon äter eller lagar mat, i köket, och så vidare. Matcha sammanhanget och handlingen med barnets verklighet!
Är du sugen på att lära dig mer om högläsning? Läs här!