Julen är en mysig högtid och under julmånaden tenderar vi att spenderar mer tid med varandra än vad vi vanligtvis gör. Vad passar då inte bättre än att krypa upp i soffan tillsammans med ditt barn och ägna en stund åt högläsning ur en barnbok som handlar om julen? 

Högläsning för ditt barn kan ses som den finaste julklappen du kan ge. Du ger ditt barn en gemensam stund tillsammand med dig och under tiden knyter ni ett ännu starkare band än vad ni hade innan. Ni skapar tillsammans nya samtalsämnet och du hjälper ditt barn att utöka sitt ordförråd. Du hjälper också ditt barn att lägga en grund för framtiden där böcker troligtvis kommer vara involverat då du visat barnet redan i ung ålder att läsning är något som är roligt!

Nedanför listar vi tips på olika barnböcker som passar perfekt för högläsning under julmånaden. I denna lista hittar du något som passar alla, både stora och små!

1. Mamma Mu och Kråkans jul

Det är dags för Mamma Mu och hennes kompis kråkan att fira jul! 

‘’ Dan före julafton står Mamma Mu i ladugården och hoppar upp och ner så att mjölken i hennes juver ska bli till vispgrädde. Det ska bli en överrasknings julklapp till bonden, tänk så glad han kommer till att bli! Kråkan däremot har helt missat vilken dag det är. När han flyger förbi ladan och får nys om vad Mamma Mu sysslar med, får han bråttom hem till kråkboet igen, han måste fixa julklappar till sig själv. För annars kommer han inte få några. Eller? ‘’

Bokserien om Mamma Mu är skriven av Jujja och Tomas Wieslander, barnboksförfattare som gav ut sin första bok om Mamma Mu redan 1990. Böckerna handlar om en mycket nyfiken ko och hennes bästa kompis kråkan. Tillsammans tar kompisarna med både barn och vuxna på spännande äventyr när de tillsammans går till badhuset, dansar balett i ladugården och bygger kojor i skogen. 

2. Julen, vad är det?

Alla stora pratar om julen och att den snart är här, men vad är julen egentligen för något?

Följd med det lilla barnet och hennes kompis katten på ett spännande juläventyr när de ska ta reda på vad julen egentligen handlar om. Är det någon som ska komma och hälsa på? Är den snäll som mormor och morfar? Eller är den en kaka? Varför blir alla plötsligt så glada och varför ser allt så mysigt ut hemma och ute på stan? 

Julen, vad är det? är en barnbok skriven av författaren Laura Di Francesco och är en passande barnbok för de minsta. I denna bok tillåts barn att skapa en egen uppfattning om vad julen kan vara för något. Kanske kan julen vara att lukta på clementiner, att tända ljus, att vänta på tomten eller helt enkelt att vara tillsammans med någon man tycker om.

3. Sam och Sigge och den första julen

Det här blivit jul i stallet hos Sam och Sigge!

‘’ Simon och Eric tröttnar aldrig på att höra mammas historier om deras älskade shettisar, Sam och Sigge. Snöflingorna dalar sakta ner utanför stall fönstrena och det sprakar i den gamla spisen samtidigt som pojkarna sitter redo för att höra sin favoritsaga, den som handlar om när ponnyerna firade sin första jul i Sverige! ‘’ Ja, det var ju egentligen ganska fantastiskt… ‘’ började mamma, precis på samma sätt som hon alltid börjar när hon ska berätta historier. Eric och Simon blundar och lyssnar till sin mamma som förvandlar deras liv till en saga. ‘’

Lin Hallbergs och Margareta Nordqvist böcker om den lilla vita shetlandsponnyn Sigge älskas av barn i alla åldrar. Böckerna har vunnit ett flertal priser och toppar listorna över försäljning och utlåningar på biblioteken.

4. Vi har så roligt när det är jul

Kom i julstämning med denna fantastiska samlingsvolym med några av Astrid Lindgrens mest älskade karaktärer och julsagor som passar både stora och små! 

I boken kan ni bland annat läsa om hur man firar jul i bullerbyn, hemma hos Madicken och Lotta på Bråkmakargatan. Uppleva julens magi i den nya klassikern Räven och tomten och följ med Pippi på världens roligaste och tokigaste julgransplundring.

I Astrid Lindgrens sagovärld lämnas ingen av slumpen. Ni får därför också följa med Emil när han ordnar julkalas i fattigstugan, eller när Kajsa Kavat hjälper mormor med polkagris försäljning på torget för att samla ihop pengar till familjen. 

Astrid Lindgren är en av de mest hyllade barnboksförfattarna i svensk historia och har skrivit flertalet barnböcker som blivit klassiker, såsom Pippi Långstrump, Mio min mio och bröderna lejonhjärta. Hon bevisade under sitt författarskap att litteratur för barn kan skrivas på ett sätt som uppskattas lika mycket av vuxna som barn och har under hennes år blivit tilldelad flertalet priser. Vi har så roligt när det är jul garanterar högklassig och rolig läsning som räcker hela jullovet och passar perfekt för högläsning!

5. Tomtarna på femte våningen

Spännande jullovsläsning för de lite större barnen!

‘’ I staden R är alla nöjda. Inget kan gå fel för man gör aldrig något oväntat eller pratar med någon man inte känner. Till denna lugna stad flyttar en familj med tre barn och två mammor som söker en trygg plats. De kämpar för att få kontakt med sina nya grannar, men det går trögt.

Men en dag kommer ett brev till dem. Det är jultomten som behöver hjälp med att slå in paket till alla barn i staden. Ingen annan vill ställa upp, något sådant har man ju aldrig gjort tidigare. Familjen är tomtens, barnens, julklapparnas, JULENS sista hopp! ‘’

Tomtarna på femte våningen belyser hur människor ska vara mot varandra, om inkludering och jobbiga känslor. Boken gestaltar även läskiga situationer, och hur vi måste hjälpas åt för att lyckas! Kommer det bli någon jul i staden R? Eller kommer människorna i staden inte kunna fira jul tillsammans – och kommer alla vara utan julklappar?

6. Julgranen

En gripande julsaga om inkludering och olikhet!

Ingen vill köpa den fula lilla julgranen på torget. Alla väljer de stora, fina granarna. Men så kommer en hemlös pojke och frågar granförsäljaren om han kan få den lilla granen som ändå ska slängas.

Pojken tar med granen ner till flodstranden. Han pyntar den med några få ljus och plötsligt blir både den lilla julgranen och pojken del av en magisk julafton som han aldrig kommer glömma.Julgranen är en bok full av värme, julstämning och hopp skriven av den brittiska författaren Delia Huddy. Boken visar hur små saker kan göra stora förändringar, och att mycket fint kan komma ur saker som samhället inte ser som fint.

Vi hoppas att du och ditt barn ska få stor glädje av att läsa dessa fantastiska böcker. Om ni får mersmak och vill skapa ännu mer läsglädje kan ni hitta tips på detta i vårt inlägg som handlar om hur du kan skapa läsglädje tillsammans med ditt barn. Om du känner att du allmänt vill läsa mer om ämnen som berör högläsning kan du göra det här.