Är du på jakt efter bra second hand butiker online? Vi listar de 8 bästa sajterna som erbjuder allt från lyxiga vintagekläder till billiga, begagnade märkeskläder. Här hittar du din ultimata guide för hållbart mode. 

På bilden syns åtta second hand klädesplagg i jordnära nyanser som hänger på en klädstång i koppar. Bredvid klädstången finns pampasgräs.

Älskar du att fynda billiga, vintage klädesplagg på second hand men vet inte riktigt hur du ska gå tillväga nu under pandemins rådande restriktioner? Sedan november har nya restriktioner tillkommit från Folkhälsomyndigheten som i synnerhet uppmanar oss att stanna inomhus. Enligt Folkhälsomyndigheten ska vi hålla oss undan från butiker och köpcentrum, är det bäst att försöka beställa hem via nätet istället. Men nej – det innebär således inte att vi är fast i att köpa nyproducerade inplastade plagg som är fraktade från andra sidan jorden. Det finns däremot en hel djungel av superbra second hand butiker online som vi kan handla trendiga och miljövänliga klädesplagg från. Vi listar de bästa sajterna för mest unika fynd så att du kan uppdatera din garderob med nya, trendiga favoritplagg. 

8 bästa second hand butiker online: 

1. Secondhand.se

Erikshjälpens har flera fantastiska butiker runt om i landet och är en av Sveriges största aktörer på andrahandsmarknaden och finns på många ställen runt om i Sverige. Sedan i början av 2017 då Erikshjälpen lanserade sin e-handelsbutik Secondhand.se säljer de även nu tusentals handplockade guldkorn online från Erikshjälpens fysiska butiker runt om i landet. Som ett resultat kan man nu hitta snygga begagnade vintagekläder att älska igen för dam, herr, skor och accessoarer, både i butik och online. På samma sätt som i deras fysiska butiker kan du botanisera bland välkända varumärken och hitta unika klädesplagg för hållbart mode. På Erikshjälpen kan du shoppa med gott samvete då du gör skillnad både för miljö och människor. Överskottet av Erikshjälpens försäljning går till att skapa en bättre framtid för barn och familjer som lever i utsatthet världen över. Din handling gör stor skillnad. 

2. Sellpy.se

Är du på jakt efter att både fynda och sälja kläder, då är Sellpy något för dig. Aldrig tidigare har det varit enklare att bli av med dina gamla kläder som inte kommer till användning längre. I själva verket, det enda du behöver göra är att samla ihop dina gamla kläder som du önskar få sålt och lägg kläderna i en påse. Det bästa är att dessa sedan hämtas upp av Sellpy och säljs åt dig, smart va?! Kort sagt gör Sellpy helt enkelt grovjobbet åt dig så att du kan tjäna en slant på dina gamla kläder. Skulle du enbart vara sugen på att shoppa snygga fynd så kan du givetvis också göra det. Det erbjuder nämligen över 450 000 varor att välja emellan, allt från kläder, skor och accessoarer från många spännande och välkända varumärken.

3. Usedby.com

Sitter du på ett par märkesjeans som inte särskilt ofta kommer till användning? Då är Usedby en perfekt marknadsplats för dig. Här kan du snabbt och enkelt lägga upp annonser helt utan kostnad och sälja dina gamla kläder till en ny ägare. Ytterligare en fantastisk aspekt till att du borde handla kläder på Usedby är att om du önskar, ges du även möjlighet att skänka betalningen för dina sålda kläder till ett mer välgörande syfte.

4. Vestiaire Collective

Vestiaire Collectives vision bygger på att sälja begagnade high fashion klädesplagg och accessoarer för dam och herr. Med andra ord, här har du möjlighet att fynda din efterlängtade begagnade Chanel-klassiker. Eller varför inte härliga guldkorn från Louis Vuitton eller Filippa K. I själva verket bygger deras affärside på en enkel fråga: ”Varför ska så många lyxiga modeplagg ligga oanvända i våra garderober? Kan det inte finnas ett sätt att förlänga livslängden för dessa vackra klädesplagg genom att föra dem tillbaka i omlopp?”. Sedan start har alltså Vestiaire Collectives ambition varit att uppmuntra konsumenter till att handla mer klimatsmart. Deras ambition är att uppmuntra konsumenter att betrakta återförsäljning och återanvändning som en smart och hållbar strategi för modebranschen.

5. Vinokilo.com

Om du letar efter trendiga, old-school vintage klädesplagg som får din stil att sticka ut så måste du besöka Vinokilo. På Vinokilo kommer ditt shoppingsug till liv då de har de samlat fantastiska guldkorn på vintage-plagg för dam och herr. Vinokilos vision är att förse deras kunder med unika och trendiga klädesplagg och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle. För precis som vi second hand-lovers vet, vet även teamet på Vinokilo att hållbart mode inte behöver vara exploaterande eller tråkigt. 

6. Tradera

Ingen har väl missat Tradera, jätten i Sverige för köp och försäljning av begagnade kläder och prylar. Faktum är att Tradera har arbetat med cirkulär konsumtion i över tjugo. Sedan start har deras ambition varit att skapa ett mer hållbart konsumtionsbeteende. Enligt Tradera har sajten över 5 miljoner besökare varje vecka. Närmare bestämt, detta är definitionen på cirkulär konsumtion och det vill vi uppmuntra till. Ytterligare en aspekt som gör Tradera till ett självklart alternativ för second hand-shopping är att de hela tiden strävar efter att bli mer klimatsmarta. Vidare är deras ambition att skapa fler hållbara lösningar inom verksamheten. För att nämna några exempel har Tradera som ambition att inom 2020 bli totalt koldioxidneutrala. Sedermera är deras ambition att introducera nya lösningar på förpackningsalternativ som är helt återvinningsbara eller återbrukbara. 

7. Affordable Luxurys 

Samlar du på begagnade handväskor och accessoarer från eftertraktade lyxiga designer varumärken i vintagestil och limited edition? Då är Affordable Luxurys din perfekta go-to second hand butik online. På Affordable Luxurys kan du precis som namnet avslöjar, handla begagnade, autentiska handväskor och accessoarer från eminenta designer varumärken. Dessa begagnade produkter som säljs har noggrant blivit handplockade av företagets egna experter. Det görs i syfte att säkerställa att dina köpta varor är 100% autentiska, annars får du pengarna tillbaka. Sajten är perfekt att hitta nya klassiker till din kollektion, vi garanterar att du inte kommer att bli besviken.  

8. Yaytrade

Yaytrade är marknadsplatsen för alla hållbarhets rebeller där du både kan köpa och sälja fantastiska pre-loved fashion items. Är du på jakt efter de senaste trendiga klädesplaggen – då har du hittat rätt. På Yaytrade har nämligen fler stilikoner och influencers, Linn Ahlborg och Amanda Kniberg egna marknadsplatser. Där säljer de sina begagnade klädesplagg och donerar pengarna till välgörande syfte. Vi älskar Yaytrades affärsidé och rekommenderar verkligen dig att spana in deras sajt.