1. Utökat ordförråd
Barnet får ett större ordförråd av att bli läst för jämfört med barn som inte blivit läst för. Studier gjorda av universitetet i Ohio visar på att barn i 5-års åldern som blivit lästa för har hört 1,4 miljoner fler ord än 5-åringar som inte blivit lästa för. Detta leder vidare till att barnet får lättare för inlärning i skolan. Som vuxen behöver man minst ca 50 000 ord för att klara av vardagen. Här syftar man på bland annat för att förstå normal tidningstext och hänga med i nyhetssändningarna på TV eller radio.
Se även: I vilken ålder ska jag börja läsa för mitt barn och hur vet jag vilken bok som passar?
2. Avstressande
Genom att varje dag sitta ner och läsa en bok lär sig barnet att koncentrera sig på en sak och koppla av, vilket är nödvändigt för barnet efter en lång, hetsig dag på förskolan med mycket tjo och tjim. Det kan vara en utmaning i början att få ett barn att sitta still och fokusera på en sak under en längre tid. Börja med korta lässtunder och jobba uppåt. Precis som med vad som helst är detta något man tränar upp. Du kommer vara tacksam när ditt barn lärt sig varva ner och fokusera, även utanför lässtunden.
3. Gemensamhet
Bandet mellan föräldrar och barn stärks av att hitta på aktiviteter tillsammans. Att göra tid för varandra i vardagen och läsa en bok tillsammans är nyttigt för bägge två. Gemensamma stunder blir idag färre och kortare allt eftersom de byts ut mot en skärm. Ta tv-tittandet som exempel. Innan smart phones kom spenderade familjen fredagskvällen tillsammans och tittade Idol eller spelade sällskapsspel. Nu sitter istället samtliga med varsin mobil i handen. Kom ihåg att det är du själv som påverkar detta. Visst, det kan vara smidigt att lägga en ipad i händerna på barnet när hen är lite rastlös, men vad hade hänt om du inte gjort det och istället lagt en bok där?
Barn är lättpåverkade och gillar känslan av igenkänning. Om det blir till en rutin att sitta med en bok kommer hen med största sannolik köpa detta! Är barnet äldre är en bra idé att läsa samma bok så har ni något att diskutera sen!
4. Bättre förståelse för känslor och andra människor
Böcker skildrar historier om olika situationer i livet. Genom att läsa dessa för ditt barn ökar barnets empati och förståelse för andra människor och deras känslor. Barnböcker framförallt handlar oftast om vardagshändelser som ditt barn kan komma i kontakt med, till exempel ett frisörbesök eller att åka och handla med mamma. Stanna upp ibland när du läser och fråga barnet om dessa saker, så lär hen sig att sätta ord på sina känslor och förstå dem bättre.
5. Barnet lär sig prata tidigare
Barn lär sig genom att lyssna på vuxna och härma vad de säger och gör. När du läser en bok för ditt barn kommer hen lyssna och ta efter vad hen hör och på så vis lockas till att prata i tidigare ålder. Peka på bilder och illustrationer och fråga barnet “vad är det?”. Det genererar också i ett större ordförråd vilket gör det lättare för barnet att bilda meningar eftersom hen har större variation av ord att välja mellan.
6. Glädjen i att läsa
Böcker är underhållning! Det finns massor av olika genrer och garanterat nåt för alla och chansen att barnet fortsätter läsa på egen hand i äldre ålder ökar! Ofta ses läsning som något tråkigt och som ett tvång. Vilket det absolut inte är, snarare något som är nödvändigt och bör ses som ett behov. Gör lässtunden till något positivt och roligt så ökar även chansen för att barnet frivilligt plockar upp en bok. Läsning kan också utvecklas till en hobby. Att ha en hobby är otroligt drivande och nyttigt för en människas välmående. Precis som med vad som helst mår man bra av att utvecklas och att ha något att se fram emot. En bra bok är definitivt något att se fram emot!
7. Bättre minne
När man läser en bok måste man komma ihåg information och karaktärer för att förstå berättelsen vilket är guld för att träna sitt minne och att kunna hålla flera saker i huvudet samtidigt. Hjärnan funkar på samma sätt som musklerna, desto mer den får träna desto bättre blir den. En amerikansk studie konstaterar att minnet försämras långsammare på en person som håller hjärnan aktiv genom bland annat läsning jämför med en person som aldrig läser. Till följd av detta minskar även risken för sjukdomar senare i livet. Det är till exempel bevisat att läsning förebygger både Alzheimers och demens. Hjärnan stimuleras och tränas. Kombinerat med fysisk aktivering minskar risken för demens med 34% och hela 46% för Alzheimers, som också är en typ av demenssjukdom. Studien är gjord av professor Ingmar Skoog, som delvis fått stöd av hjärnfonden.
8. Bättre fantasi
Det fina med böcker är att man själv får skapa bilderna i huvudet. Jämför med film där man får allt uppspelat framför sig. Barnet lyssnar när du läser och hjärnan får själv jobba och fantisera ihop orden med bilder i huvudet. På så vis tränar det också barnets kreativitet. Kreativitet handlar inte bara om att sjunga och måla. Förmågan att kunna använda sin kreativitet i vardagen för att lösa problem eller hitta nya perspektiv på saker är en konst i sig som inte bör tas för givet. Gör ditt barn en tjänst och ge hen förutsättningarna för att kunna utvecklas.
9. Man blir mer kritisk
Kunskap och är nyckeln till källkritik. Det är ganska självklart egentligen att desto mer kunskap och information du sitter på desto med kommer du ifrågasätta det du hör och läser. Läsning ger dig lärdomar om olika ämnen och lär dig att se saker ur nya perspektiv och därmed vara med kritisk. Du får följa karaktärer och se deras perspektiv och resonemang kring olika situationer. Om du läser för ditt barn kommer hen bli smartare med andra ord!
För mer inspiration om läsning för barn, klicka här!