Som hundägare är det frestande att dela sin mat med hunden. Det är svårt att motstå en gnyende hund som tittar på dig med stora ögon. Men försök stå emot när hunden tigger. Ibland är det bra att veta när man bara ska säga ”Nej”. Vissa livsmedel är helt enkelt dåliga för hundar och kan orsaka alla möjliga hälsoproblem. Även om din hund har ätit dessa livsmedel tidigare utan problem kan de orsaka allvarliga problem som du kanske inte känner till. Här är 9 saker din hund inte får äta, oavsett hur mycket de tigger.

Choklad

Högst upp på listan kommer något som de flesta hundägare känner till, choklad. Teobromin heter det skadliga ämnet för hundar som finns i choklad. Ämnet finns i alla typer av choklad, men särskilt i mörk choklad och bakchoklad. Det kan få en hund att kräkas, få diarré eller bli alltför törstig,  eller i mer allvarliga fall orsaka onormal hjärtrytm, kramper, skakningar eller dödsfall. Ge hundgodis till din hund och ät chokladet själv!

Bacon och annat kött med hög fetthalt

Det är vanligt att hundägare kastar åt sin hund lite bacon eller någon annan köttslamsa. Men tänk dig för nästa gång. Livsmedel med hög fetthalt som bacon, skinka eller sidfläsk kan orsaka pankreatit hos hundar. Eftersom dessa typer av kött också innehåller mycket salt kan de orsaka magbesvär, i extrema fall kan hundarna dricka för mycket vatten, vilket kan leda till tarmvred. Tarmvred är i många fall dödligt. Om du vill ge din hund köttrester, välj ett ett smalare alternativ. 

Mat med högt saltinnehåll

Vissa livsmedel är inte dåliga för hunden i sig men förekommer ofta med extra salt, till exempel popcorn. Salt kan orsaka ett tillstånd som kallas saltförgiftning, dessutom blir hunden väldigt törstig och kissar mycket. Andra symptom på för hög saltkonsumtion är kräkningar, diarré, feber och kramper. Precis som livsmedel med väldigt hög fetthalt kan det också leda till tarmvred. Som hundägare är det viktigt att tänka på mängden salt din hund får i sig.

Lök och vitlök

Två smakrika grönsaker som du gör bäst i att hålla för dig själv. Lök i stora mängder förstör hundens röda blodkroppar, vilket kan leda till anemi. Lök kan vara förrädiskt då små mängder kan konsumeras utan problem. Men många, regelbundna, små doser eller en stor portion kan leda till förgiftning. Symtomen kan inkludera svaghet, kräkningar, andfåddhet och att hunden slutar äta.

Mejeriprodukter

Ost är något som många använder som godis eller till att belöna sin hund med. Men hundmagar är inte speciellt effektiva på att bryta ner ost och andra mejeriprodukter. Hundar saknar nämligen enzymet som bryter ner mjölksocker, och många hundar är laktosintoleranta. Det här varierar dock från hund till hund men det kan vara värt att notera om din hund reagerar på just mejeriprodukter. Symtomen är kräkningar, diarré och mag-tarmsjukdomar. Som vi tidigare nämnt kan mat med hög fetthalt även orsaka pankreatit. Se det från den ljusa sidan, det blir mer god ost och glass över till dig!

Godis och tuggummi

Boven i dramat heter är en substans som heter xylitol som i hundar leder till frisättande av insulin i stora mängder. Detta leder till lågt blodsocker och leverskador. Symtomen är trötthet, kräkningar, dålig balans, kramper och slutligen döden. Xylitol finns inte i allt godis men i tillräckligt många produkter för att mana till försiktighet. Läs alltid innehållsförteckningen innan du delar med dig av ditt människogodis!

Vindruvor och russin

Detta är ett lömskt fall av farlig mat, eftersom din hund förmodligen har ätit några druvor eller russin utan problem. Men det är riskabelt. Druvor och russin är kända för att orsaka njursvikt hos hundar. Detta leder till kräkningar och trötthet, vid allvarliga fall till döden.

Socker

Mat och godis med hög sockerhalt leder till samma problem som hos människor. Tandproblem, fetma och diabetes har blivit allt vanligare bland hundar. Precis som med fett och salt är socker något som både hundar och människor borde skära ner på.

Rått kött, rå fisk och ägg

Den här är lite kontroversiellt då många veterinärer ser hälsofördelar med att hundar byter till en diet som innehåller mycket rått kött. Fördelar såsom friskare hud och päls, renare tänder och bättre matsmältning. Andra veterinärer rekommenderar att man tillagar rått kött för att döda bakterier och parasiter som kan vara skadliga för hundar. Debatten om nyttan överväger riskerna pågår fortfarande. Det händer att hundar drabbas av Salmonella och e. coli-infektioner. Men de flesta av dessa infektioner drabbar hundar vars immunsystem redan är nedsatt. Som hundägare kan det vara svårt att avgöra om din hunds immunförsvar är nedsatt eller inte. Råa ägg innehåller enzymer som kan orsaka hudsjukdomar hos hundar och rå fisk kan innehålla dödliga parasiter. Det finns risker med en rå diet som du måste väga mot fördelarna innan du bestämmer dig för att testa en dylik diet. Dessa risker kan minskas med nedfrysning och korrekt tillredning, men du måste lära dig att hantera rå mat ordentligt innan du ger det till din hund.

Om du vill byta till rått kött, läs på! Det är olämpligt att springa ner till den lokala livsmedelsbutiken, köpa rått kött och kasta det i din hunds skål. Lika olämpligt som att låta din hund smuggla rått kött från disken eller ur soporna. Om du planerar att byta till en rå diet för din hund måste du lära dig om korrekt beredning av maten så att risken för bakteriell eller parasitinfektion kan minimeras. Du måste lära dig om lämpliga portionsstorlekar och ha din hunds allmänna hälsa i åtanke. Undersök och förstå riskerna och håll dig välinformerad. Om du inte gör det kan din hund bli väldigt sjuk.