Vid detta laget vet vi om hur pass dålig klädindustrin är och hur vår konsumtion och våra köpvanor för nya kläder påverkar klimatet. Vill du veta mer om det så kan du även läsa vårt blogginlägg om klädindustrins påverkan på miljön. Men hur kan du inspirera sig själv till att till största del handla på second hand? Hur kan du hantera suget över att köpa nyproducerade kläder? Det finns idag mycket inspiration om hur du på ett kreativt och hållbart sätt kan göra för att inte falla för frestelsen att köpa fast fashion och i stället handla vintage och second hand.
Enkelt att köpa nyproducerade kläder
Det är mycket enklare att hitta nya kläder jämfört med second hand. Det är främst därför man väljer att konsumera så mycket nyproducerat och dessutom finns det överallt. Vi blir ständigt påminda om hur lättillgängligt nyproducerat är via sociala medier, annonser i våra telefoner eller att man till och med har signat upp sig på ett företags nyhetsbrev. Vi påminns dagligen om att det finns kläder att köpa och hur himla lätt det är. Men är det egentligen en nödvändighet? Oftast är det inte det.
Hur kan man hantera suget att köpa nyproducerade kläder? Vi ska strax gå in på just hur man kan tänkta för att inte köpa fast fashion, utan istället börja använda mer slow fashion. Innan det behöver vi gå igenom hur det kommer sig att vår konsumtion ser ut som den gör idag.
Är kläder ett språk?
Förr konsumerade vi inte på samma vis som vi gör idag. Då gick den största delen av inkomsten åt till sitt boende men främst gick våra pengar till mat. Kläder var endast en nödvändighet och man hade bara precis just den mängd som behövdes för att hålla sig ren och varm. I alla fall för de som kunde. Så hur kommer det sig att det idag är så viktigt för oss att hela tiden köpa nytt?
Med tiden upptäckte vi hur kläder fick oss att må. Hur en outfit kunde få oss att uttrycka oss eller visa status. Vi vill bli socialt accepterade och inte minst vill vi att andra ska titta på oss och motta de signaler som vi vill skicka ut via de kläder vi har på oss. Med andra ord finns det många som har teorier om att vår klädsel är ett språk. Det är ett sätt för oss att kommunicera om vilka vi är.
Mode och kommunikation
Karin M Ekström som är professor i marketing vid Högskolan i Borås skriver i The Nordic Textile Journal om konsumentens perspektiv gällande mode som kommunikation. Ekström anser att det saknas kritisk reflektion kring modereklam. Mode som kommunikation behöver analyseras från en mer kritisk ställning och även från konsumentens synvinkel. Ekström utvecklar sitt resonemang med att alla deltar i konsumtionens catwalk. Att man gör detta från en ung ålder genom att iaktta, besöka butiker samt i sociala medier. Man kan höra uttryck som: ”det kan du inte ha på dig” och ”det är omodernt” eller ”du är så modemedveten”.
I en konsumtionskultur placeras vi som konsumenter i relation till oss själva och till andra. Som konsument visar man vem man är eller vem man vill vara. Detta oavsett vad man anser om mode och hur mode kommuniceras. Som individ konsumtionssocialiseras man in i ett samhälle från ung ålder. Det är en process som fortgår genom hela livet. Även när det gäller klädmode.
Att vara unik och second hand
En stor dragningskraft till mode är nymodighet, vilket får människor att känna sig unika. En unikhet som efter det att internet kom inte har lika lång hållbarhet. Ekström menar att internet är en stor bidragande faktor till att nymodiga kläder kommuniceras ut snabbare och förvandlas fortare till mer vardagliga plagg.
Det är här second hand kommer in i bilden! Massproducerade plagg är inte längre unikt. Köper du en tröja från H&M och tar en runda på stan lär du möta andra med en likadan tröja.
Så, hur kan vi då göra för att hantera köphets över nyproducerade kläder? Likasom att internet och social media anses vara de största bidragande faktorerna till att vi konsumerar nyproducerat så är det även vår bästa vän. I alla fall vad gäller att få tips och inspiration till hur vi kan använda och klä oss i second hand.
Med hashtaggar på sociala medier, så som #återälska, #restylechallenge och #hållbartmode finns det mängder av tips och inspiration. Här kan användarna på kreativa lära sig använda slow fashion som ett sätt uttrycka sig och klä sig unikt. Att fynda en skjorta från 80-talet är till exempel väldigt unikt. Sannolikheten att du springer på någon på stan med en likadan skjorta är väldigt låg.
Hur kan du då undvika att köpa nyproducerade kläder?
Det finns en sak du kan göra allra först. Det är att helt enkelt ta bort frestelsen i din telefon. Gå in och rensa mejlkorgen på företagens nyhetsbrev. På så sätt minskar du frestelsen att fynda på REA och erbjudanden.
Många av oss har garderoberna fyllda av kläder men vi kanske bara använder samma plagg hela tiden. Och ändå finns det säkert många fler där inne. Inventera garderoben och upptäck allt du redan äger! Man blir lätt överraskad av att upptäcka plagg som man kanske inte visste att man hade. Helt plötsligt så har du ändå “nya” plagg att använda utan att faktiskt ha köpt något.
När du väl har inventerat garderoben kan du se till att organisera upp den så gott du kan. Då kan du hela tiden se vad du faktiskt har i din garderob. På så sätt undviker du att känna att du fattas något. Hur många gånger har man inte kommit hem med en nyköpt, svart klänning för att man behövde en? Sen upptäcker man att man redan hade en inne i gömmorna… Detta kan du lätt undvika genom att hålla din garderob organiserad med hjälp av bra förvaring.
Gör det socialt
Gör det till en rolig grej. Låt en vän gå igenom din garderob och sätta ihop olika outfits till dig. Lite nytänk och någon annans kreativitet kan öppna upp en helt ny värld. Dina synsätt över vissa plagg kan ändras och gör att du börjar bära dem i kombination med andra plagg. Kombinationer som du inte ens hade tänkt på tidigare blir genast en ny hit.
Ett av de kanske roligaste sätten att undvika att köpa nytt är att bjuda in till ett klädbytarevent. Har du kläder som du inte längre använder? Samla dina vänner en kväll. Du kommer absolut inte lämna utan att bli inspirerad! Det bästa av allt är att du shoppar nytt, helt gratis! Därför är det ett perfekt tillfälle att prova nya, otippade plagg för att utveckla din stil. På Johanna Nilssons blogg hittar du instruktioner på hur du arrangerar ett klädbytarevent.
Var inte rädd att prova dig fram. Då second hand har blivit en rörelse finns det fullt av inspiration. Du kan även hitta grymma second hand-influencers att ta hjälp av på nätet. Instagram är en av de största plattformarna. Det finns även väldigt mycket hjälp, information men främst inspiration att hämta på Youtube och bloggar. Med dessa tips och med lite hjälp på vägen kan vi undvika suget av att köpa fast fashion.