Kläder fortsätter att påverka miljön efter att man har köpt dem. Därför är det viktigt att ta hand om och tvätta miljövänligt för en längre hållbarhet. Vattnet är en återkommande problemfaktor när det kommer till kläder, miljövänlighet och hållbarhet. Dels för att det kräver enorma mängder för att producera kläder, ge dem textur, färg och material. Och man inte glömma att man också tvättar dem ständigt genom tiderna. I och med man tvättar ofta kräver man på så sätt vatten utöver produktionen. När man tvättar kläder och beroende på vilka grader samt tvättmedel man använder, kan detta slita på dina kläder. Samt man kan förbruka onödig energi till att tvätta mer än vad som krävs, detta går att undvika! Här kan du finna tips om hur du kan hålla dina kläder rena och hela på bästa miljövänliga sätt!
Hur kan man ta hand om sina kläder på bästa sätt?
Det är svårt att undvika att tvätta överhuvudtaget, då vi tvättar av olika anledningar;
Du kan ha fått en fläck på ett plagg och bästa sätt att få bort den är genom att tvätta. Vissa plagg mister formen och texturen efter ett par gångers användande. Genom en tvätt så återgår plagget till sin ursprungsform (vanligt att göra så med jeans till exempel).
Att tvätta kläder om och om igen kan slita på dem genom att det försämrar kvaliteten och tappar färgen. Många kläder släpper även ifrån sig tusentals mikroplaster varje gång de tvättas. Detta kan ibland vara en bidragande faktor för att göra sig av med plagget. Detta är något som vi vill undvika i och med det mest hållbara är att fortsätta använda sina kläder. Desto längre livslängd på ett plagg, desto bättre för miljön.
Här kommer en lista på hur du kan göra för att bevara och ta hand om dina kläder. De bästa sätten att tvätta miljövänligt samtidigt som du sparar energi och kläder:
1. Vädra istället för att tvätta
Fundera över ditt plagg som du vill tvätta om detta faktiskt är i behov av en tvätt. Många gånger kan man av ren vana slänga kläder i smutstvätten som bara har använts en gång. Eller att plagget inte luktar likadant som när du tog det på dig efter en tvätt. Istället för att låta det gå till tvätten ännu en gång så kan du vädra dina kläder. Genom att hänga eller lägga kläderna utomhus kan samtliga göra sig av med dålig doft och rena sig själva. Alla kläder som finns tillverkade av olika sorters ull är ett tacksamt plagg. Ullmaterial kan och mår bättre av att faktiskt rena sig själv av att vädras istället för att tvättas. Genom att vädras slipper man de klassiska nopporna på ärmarna och ditt plagg håller bättre sin ursprungsform.
2. Se till att ha fulla maskiner när du tvättar
Ett annat moment att se över är hur ofta du tvättar. Tvätta inte en gång i veckan bara för att vanan sitter i. Risken kan då bli halvfyllda maskiner som tar onödig energi, dels för miljön och dig själv. Tvätta istället efter behov och låt behovet vara när tvättkorgen är proppfull. På så sätt kan du fylla maskinerna till den maximala gräns som de är kapabla till och samtidigt tvätta mer miljövänligt. Då får även dina kläder en längre paus innan nästa tvättning och därav bevaras lite längre.
Det finns alltid hänvisningar till hur många kilogram smutstvätt tvättmaskiner kan hantera. Det är oftast mer än man tror för att fortfarande uppnå ett rent resultat, och även utnyttjat till fullo. Det finns också program på vissa maskiner som hanterar halvtvätt om det verkligen krisar. Det maskinen gör är att anpassa programenergin till mängden smutstvätt du har. Detta är mer skonsamt än att köra ett fulländat program för liten mängd kläder.
3. Se över ditt val av tvättmedel
När du väl ska tvätta mer miljövänligt så bör du även välja tvättmedel som har miljöcertifiering. Idag finns det flera valmöjligheter bland tvättmedel som är “Bra miljöval” och “Svanen”-märkta. Detta innebär att de är mer skonsamma för miljön då de inte innehåller lika mycket kemikalier som andra tvättmedel. Detta i sin tur minskar kemikaliska utsläpp i våra vatten.
En annan viktig anledning till att använda miljömärkta tvättmedel är för att det är mer skonsamt mot din hud. Det kan minska irritationer på huden och det är mer skonsamt för dina kläder och sliter mindre. Ett till tips inom denna punkten är att hoppa över sköljmedlet. Sköljmedel är onödigt då det bidrar till mer utsläpp i våra vatten och kan även här irritera huden. Det ger endast den där mjuka känslan vid första användning efter tvätt, sen är det ändå förbrukat. På så sätt underlättar du för din plånbok, hud och miljö på mindre kemikalier.
4. Dosera rätt mängd av tvättmedel
När man har valt sitt tvättmedel gäller det att man använder detta rätt. Genom att dosera rätt mängd enligt hänvisningarna förbrukas det tvättmedel som krävs för bästa resultat. Höfta inte då det lätt kan bli för mycket, lite är lagom för att tvätta miljövänligt. Det blir inte renare av mycket tvättmedel, då mängden ändå doseras ut av maskinen i slutändan. Förpackningarna har alltid en instruktion på baksidan över hur mycket man ska dosera beroende på vikten av smutstvätten. Återupprepning av tidigare punkt, ha koll på hur mycket tvätt du har så att du kan dosera rätt mängd tvättmedel.
5. Bråttom= svårt att tvätta miljövänligt
Undvik snabbprogram! Detta för att programmet kortas ner till snabbast möjliga hastighet, men med samma programinnehåll. Sköljning, temperering och centrifugering ska fortfarande hinnas med fast på kortare tid och detta förbrukar även mer energi. Tillbringa istället en dag åt att tvätta. Unna miljön och dina kläder ett långsamt eco-program och dig själv känslan av att göra det på rätt sätt.
6. Tvätta kallt är mer miljövänligt
Ibland bör man Strunta i tvättanvisningarna som står i kläderna. De flesta anvisningarna hänvisar att man ska tvätta i 40 grader. Att tvätta i 40 graders program är onödigt för den energin det tar maskinen att värma upp vattnet. Kläderna blir faktiskt rena i 30 graders program. Desto kallare, desto bättre. Med kallare tvättprogram sliter du mindre på dina kläder och mindre på miljön. Men samtliga plagg som underkläder och lakan kräver högre temperaturer för hygienskäl och bör tvättas i 40-60 grader.
7. Hoppa över torktumlare och torkrum
Ett sista tips på hur du skonsamt tar hand om kläderna och miljön vid rengöring:
Efter tvätten, se över om du kan hängtorka en del av din tvätt istället för att använda torktumlare eller torkrum. Återigen så är det mer skonsamt för dina kläder och för miljön.
Tänk en extra gång innan du bokar nästa tvättid eller startar nästa maskin! Så sparar du in tid på ett plagg och ger miljön en paus.