Hundar skäller för att kommunicera och precis som att hunden gläfser, gnyr eller morrar är skallet ett sätt för hunden att visa sina känslor. Hur mycket hunden skäller kan variera mellan hundraser, vallhundar och jakthundar skäller exempelvis mer än andra. Känner du dock att din hunds skällande börjar bli överdrivet och rent av problematiskt för grannar, familj och andra i din omgivning kommer här tips på hur du får hunden att sluta skälla.
När hunden skäller blir många irriterade och börjar irrationellt att bestraffa hunden, kanske genom att skrika åt den att vara tyst. Detta kan få helt motsatt effekt genom att hunden tror att ni skäller tillsammans och hunden känner sig uppmuntrad att fortsätta detta beteende. Om du vill motverka att din hund skäller och få den att sluta bör du undersöka varför hunden skäller. Genom att hitta orsaken till skallet är det sedan lättare att börja jobba med problemet.
Varför skäller hunden?
Den första åtgärden på ett okontrollerat skällande är att se till att hunden är i balans och inte är stressad eller understimulerad. Är hunden i obalans har den höga nivåer av stresshormoner, vilket kan utlösa överdrivna reaktioner såsom okontrollerat skällande. Se över hundens vardag och koppla det till vad rasen är avlad för. Får hunden tillräckligt med fysisk motion och aktivitet? Aktiveras hjärnan ibland genom att göra tricks eller spåra? Får hunden din uppmärksamhet genom lek och mys? Sover hunden som den ska? Ger du den tillräckligt med vatten och mat på fasta tider? Upplever du att din hund är i balans kan andra orsaker till skällandet vara:
- Hunden är rädd och skallet syftar till att skrämma bort det obehagliga
- Hunden skäller som en del av ett vaktbeteende och vill skrämma iväg en inkräktare
- Hunden skäller för att den vill jaga något eller någon
- Hunden skäller för att den är glad och uppspelt
- Hunden är skäller för att den är ensam och vill att du ska komma tillbaka
Skäller hunden på andra hundar?
Att hunden skäller på andra hundar är ett vanligt problem som kan grundas i både positiva och negativa känslor hos hunden. Antingen skäller hunden för att den är glad och ivrig för att den vet att det brukar vara roligt att hälsa på nya eller bekanta hundar. Eller så kan skallet bero på rädsla och dåliga associationer till andra hundar, kanske en tidigare händelse eller bara en generell känsla av obehag och hot. Oavsett kan hundpromenaden bli ett jobbigt och stressande moment för er båda. Du är inte ensam! Många upplever att det är svårt att träna hunden att sluta skälla på andra hundar och vet inte hur de ska gå till väga.
Hundinstruktören Lilly Norfeldt ger sina expertråd och berättar mer om hur du och din hund hanterar hundmöten på bästa sätt.
Träna hunden att sluta skälla
Istället för att bestraffa hunden när den gör fel, alltså skäller, ska hunden belönas när den gör rätt, är tyst. För hundar som skäller för att larma eller jaga bör du därför lära hunden att vara tyst när du säger till. Lär in ett kommando när hunden befinner sig i en lugn och trygg miljö.
Säg “Tyst” eller ”Ssch” och släng några godisbitar på golvet till hunden. Det är viktigt att du är lugn och avslappnad när du säger kommandot, hundar påverkas mer än vi tror av de känslor vi visar. Tala med låg röst och lita på att hunden hör dig trots att du inte skriker. Godiset som hunden får blir både en avledning och en belöning. Efter att du upprepat detta ett antal gånger kommer hunden att förvänta sig godis varje gång du säger “Tyst”. Det är nu dags att förflytta träningen till miljöer där hunden inte är lika fokuserad, till exempel trädgården. När hunden fokuserar på dig och godiset när du säger “Tyst” kan du successivt ändra träningsmiljön. Målet är att hunden ska tystna för att vänta på godis vid ditt kommando även i skarpa situationer. Sluta successivt med godiset så att hunden avbryter skällandet så fort du säger “Tyst” och belöna bara med godis ibland.
Skäller hunden när den är rädd kan du få hunden att vara tyst genom att ändra hundens känsla, rikta fokus från det läskiga till något som hunden tycker om, som en leksak eller något gott. Titta på hundens kroppsspråk och försök härleda rädslan. Det är vanligt att hundar är rädda för främlingar och för att motverka detta kan du ta hjälp av en vän. Vännen får sedan gestalta det obehagliga, kanske genom att stå utanför ytterdörren eller komma gående i mörker. Genom att ta hjälp av en vän kan ni metodiskt börja träna och upprepa de skrämmande händelserna tills hunden känner sig tryggare.
Ensamträna din skällande hund
För att hunden inte ska skälla när den är ensam är det bästa att ensamträna den redan som valp. Ensamträna valpen bara några minuter i taget genom att lämna den i ett annat rum och belöna när du kommer tillbaka, på så sätt lär sig valpen att du kommer komma tillbaka. Har du problem med att din vuxna hund skäller när den är ensam kan du ändå försöka ensamträna den genom att inte lämna den ensam för långa stunder i taget. Genom att ge hunden något som luktar som dig medan du är borta, exempelvis en otvättad tröja skapar du en trygg miljö för hunden. Du kan även försöka trötta ut hunden innan den ska vara ensam hemma, har ni gått en långpromenad innan kommer hunden förhoppningsvis lägga sig och sova när du är borta.
Ha tålamod!
Det krävs tålamod för att få hunden att sluta skälla då det i många fall blivit ett normalt beteende. Var konsekvent med träningen och försök få in den i era rutiner. Beröm istället för att bestraffa och kom ihåg att det tar tid. Om hunden trots allt inte slutar skälla, eller om du inte kan härleda orsaken till varför hunden skäller kan du ta hjälp av en hundtränare eller hundpsykolog. Det kan även vara värt ett besök till veterinären för att undersöka om hundens skall kan bero på en underliggande medicinsk orsak.