Vad man har på sig på fötterna har större betydelse än vad man tror. När man springer belastas kroppen 4 gånger hårdare än när man går. Därför är det viktigt att välja rätt sko efter rätt tillfälle. Många skador inträffa just på grund av att man har på sig fel skor när man rör på sig. Rätt skor är en skadeförsäkring.

En bild på ett par träningsskor som är lila och rosa

Vi som konsumenter har blivit mer kräsna än förr och satt högre krav vilket medfört högre krav på skotillverkarna. Träningsskor har därför blivit bättre och bättre med åren och utbudet större.

Vad ska man då tänka på när man väljer träningsskor? Det viktigaste är självklart passformen, att skon sitter skönt på foten. Springer man med ett par skor som inte sitter skönt så är det rätt stor chans att man inte ger sig ut för att springa överhuvudtaget. En träningssko med bra passform höjer löpupplevelsen. Något man ska tänka på är att fötter och löpsteg förändras över tid, därför kanske inte samma märke och modell passar år efter år.

Är du Nybörjare eller erfaren?

Om du hade tänkt köpa träningsskor för löpning så ska man fråga sig själv hur ofta och långt man springer. Någon som joggar 3 kilometer har inte samma behov som någon som joggar 1 mil eller mer per dag. Detta betyder dock inte att vilka träningsskor man springer i är mindre viktigt för en nybörjare utan det är tvärtom. En löpare som är van att springa långt och ofta har byggt upp bra balans, teknik och muskler vilket en nybörjare inte har. En nybörjare behöver därför en träningssko som hjälper till på traven med extra dämpning, stöd och stabilitet. 

Vilken storlek ska du välja?

måttband

Som nämnt tidigare är passformen det absolut viktigaste. Vi alla har olika bredd och längd på våra fötter, därför är det viktigt att hitta en sko som passar just din fot. Redan när man snörar på sig skorna ska man känna att de är sköna. Något att ha i åtanke när man väljer träningsskor är att alltid ha minst en halv centimeter till godo vid tårna. Detta då fötterna svullnar upp när man springer på grund av de blir varma och fylls med blod och massan i foten pressas framåt. De flesta skor brukar tänjas ut sig en aning på bredden, dock tänjs de inte på längden men känns dem inte sköna direkt så är det bättre att testa ett annat märke eller modell. Vad många gör är att de köper samma modell och märke varje gång dem ska köpa nya skor. Våga testa något nytt är vårt tips.

Vilket underlag springer du i?

Ett par vita träningsskor

Grus

Springer du mycket bland grus och stenar? Då är det några grejer du behöver tänka på. Grus är ett mellanting mellan asfalt och terräng och är relativt hårt. Som tips är att välja en träningssko som är stabil och dämpad. Dock så är det så att ju mer man tränar och bygger upp sina muskler och får bättre balans så behövs inte lika mycket dämpning längre och man kan istället fokusera på en smidigare terrängsko där mönstret i sulan är grövre.

Asfalt

Asfalt sliter mer på kroppen då det är hårt och monotont och du bör därför köpa en sko som är anpassad efter det om du springer mycket på asfalt. Om du är nybörjare eller gillar att springa långt så ska du här tänka på är att välja en mjuk och dämpad träningssko.

Terräng

Om du springer mycket i terräng så ska du tänka på att välja en löparsko som har mindre dämpning och svikt. Asfaltsskor funkar inte alls här och det kommer bara kännas konstigt och framförallt tungt om man skulle få för sig att springa med dessa i terräng. Därför är det viktigt att välja rätt sko efter underlag.

Löpband

Är du mycket på gymmet och springer på löpband? Då ska du välja en träningssko som är lätt och smidig med inte så mycket dämpning och stöd. Löpbandet är redan sviktande och därför behövs ingen dämpning på skorna.

Vintertid

Om du springer vintertid när det är snö och is ute kan du behöva ha en sko med dobbar så du inte halkar.

Löpsteg

Alla människor har olika löpsteg och därför bör man välja rätt sko efter hur ens löpsteg ser ut. Vad man tittar på är hur sulan träffar marken när man springer. Det man gör är att man delar in löpsteget i olika kategorier som vi kommer prata mer om på denna sidan.

Neutralt löpsteg

Omkring hälften av alla människor hamnar i denna kategorin. Vilket innebär att du rullar framåt över fotsulan och foten klarar av att hålla uppe kroppsvikten. När man har ett “Neutralt löpsteg” har man mindre behov av stabilitet och en neutral sko är det självklara valet.

Supinerande löpsteg

Ungefär var tionde befinner sig i denna kategori med supination eller som det också heter “underpronation”. Vad som händer här är att personen tar sitt löpsteg på fotens utsida vilket beror oftast att foten är aningen stel. Vilken sko man ska välja här är inte specifikt utan man får kolla på en sko som har bra dämpning och vridstyv modell.

Pronerande löpsteg

Cirka 40 procent tillhör denna kategori där man alltså överpronerar, då foten rullar inåt vid löpsteg. De som överpronerar har en plattare fot och håller därför inte uppe kroppsvikten så bra. Här behövs generellt en stabil träningssko med stöd som bromsar rörelsen inåt för att inte få ett för högt tryck på fotlederna.

Hur vet man vad man har för löpsteg?

En kvinna som tänker

Det finns två sätt att få reda på vad man har för löpsteg. Det första är att gå till en butik där de kan testa detta och se vad just du har för löpsteg och du får därefter tips om vilka träningsskor som hade passat dig. Alternativt är att ställa dina löparskor på ett plant underlag. Ifall de lutar inåt har du mycket troligen ett pronerande löpsteg och står de hyfsat rakt har du förmodligen ett neutralt steg.