Träna på hundmöten med hundtränaren Lilly Norfeldt.




Hundmöten kan bli stökiga om man inte tränar sin hund på rätt sätt. Hunden kanske skäller på mötande hundar, eller så vill den hälsa och blir helt till sig. Det är jobbigt och det kan vara svårt att veta hur man som ägare ska hantera situationen på bäst sätt. Oavsett varför din hund skäller på mötande hundar så behöver du göra något åt det. 

Eftersom alla hundar är olika och likaså vi människor är det svårt att ge generella tips eller enkla lösningar på hur man får sin hund att slappna av i kontakt med andra hundar. Vissa hundraser är avlade att vara mer restriktiva, till exempel. Därav är det viktigt att anpassa tipsen för just dig och just din hund.

Vi har tagit hjälp av hundinstruktören Lilly Norfeldt, som driver bloggen och YouTube-kanalen Hundtränar-Lilly, för att ta fram de bästa tipsen för hur ni får era hundmöten så enkla och avslappnade som möjligt. 

Varför reagerar hundar på hundmöten? Det finns många anledningar till varför hundar reagerar starkt vid möte med andra hundar.
Det finns många anledningar till varför hundar reagerar starkt vid möte med andra hundar.



Varför reagerar hundar på hundmöten?

Vi misstar ofta en arg hund för en aggressiv hund
Ofta tror vi att hunden är arg när den skäller på en annan hund, men sanningen är att det oftast handlar om rädsla, osäkerhet eller iver. Alla hundar reagerar inte med att skälla, göra utfall eller kasta sig ut i kopplet när de blir rädda. En rädd hund misstas ofta för en aggressiv hund.

— Det är just rädsla vi pratar om. Din hund är inte aggressiv när den gör så. Den är med största sannolikhet rädd, säger Lilly. 

Hur hundar visar rädsla kan vara genom det som vi människor snabbt tillskriver som aggressivt beteende där den försöker skrämma bort den andra hunden. Men det finns också hundar som istället reagerar med att frysa, stanna till och bli helt stilla, vilket också vara ett tecken på rädsla. 


— Hundmöten är så svårt just för att det är så känsloladdat. Varför hundar blir rädda kan bero på många saker. Vissa hundar kan ha haft dåliga erfarenheter som valpar. Kanske sprang en stor hund fram till hunden som liten eller så har den dåliga erfarenheter överlag på promenaderna. Vidare finns det vissa hundar som har mycket vakt, dvs. att de vill vakta. Det kan handla om hustomten, promenadvägen eller sin ägare. Andra hundar blir osäkra och vet inte vad de ska göra när de möter andra hundar, medan andra istället blir väldigt ivriga och glada. 


Hundar skäller också av glädje
Hundar som reagerar med iver vid hundmöten är oftast hundar som fick hälsa mycket på andra valpar när de var små och nu när de är större plötsligt inte får hälsa längre, vilket blir problematiskt, menar Lilly.

— I den situationen är hunden i fråga väldigt glad, men ägaren kanske inte tycker det är så kul och inte den mötande hunden för den delen heller. En lösning på det kan vara att som valpägare inte låta sin hund hälsa på alla hundar för då vänjer sig hunden vid att det är standard när man går på promenad. Det är ett beteende man förmodligen inte vill ha kvar när hunden blir större. 

Hundar som reagerar med iver är oftast hundar som fick hälsa mycket på andra valpar när de var små.
Hundar som reagerar med iver är oftast hundar som fick hälsa mycket på andra valpar när de var små.









— Det finns olika anledningar till att hundar reagerar. Om det är av rädsla behöver man jobba mycket med att försöka vända den rädslan. Om reaktionen är av glädje är min upplevelse att det är lite lättare att jobba med. 

Så här tränar du hundmöten — Lillys system i tre delar

Lillys delar upp sitt system i tre delar som hon kallar för de tre A’na eller AAA. Det är lätt att komma ihåg!

Del 1: Association

Skvallerträning är en metod för hundträning som har varit väldigt populärt ett tag. Det fina ordet för det är ”motbetingning”, vilket innebär att man jobbar på att programmera om vad någonting betyder för en hund.

— Om din hund när den ser en annan hund reagerar starkt, blir rädd, ryter ifrån försöker man med skvallerträning vända den känslan till något bra. Jag vill att min hund ska associera en annan hund med ”godis hos matte” så varje gång hon ser en hund får hon en godis. Detta har jag övat på allt möjligt – robotgräsklippare, kor, människor. Varje gång så säger jag ”japp” och kastar en godis till hunden.

Att skvallerträna med sin hund är ett bra sätt att jobba bort den jobbiga associationen med hundmöten, genom att istället lära hunden att synen av en annan hund innebär godis.
Att skvallerträna med sin hund är ett bra sätt att jobba bort den jobbiga associationen med hundmöten, genom att istället lära hunden att synen av en annan hund innebär godis.





Del 2: Avstånd

Skvallerträning handlar om att din hund ska få en bra känsla av hundmöten. För att den känslan ska kunna uppnås kan inte den mötande hunden vara för nära. Därför blir det viktigt att hålla avstånd så att din hund kan hantera sina tankar och känslor, att man läser av sin hund och belönar snabbt, innan en negativ reaktion hinner komma. Bara din hund kan avgöra vilket avstånd den behöver för att känna sig trygg. Om man är så nära att hunden inte tar emot godis, då är man för nära. Underlätta för din hund och undvik att utsätta den för situationer som den har svårt för att hantera.

— Lär dig läsa av din hund. Hur ser din hund ut när den ser en annan hund? Då ska du belöna, sen gå därifrån. Också viktigt såklart att jobba med godis som din hund verkligen uppskattar, annars blir det svårt att locka uppmärksamheten från den andra hunden. 

Det är viktigt att hålla avstånd till andra hundar på promenaderna, och känna igen din hunds reaktionsmönster. Direkt när din hund får syn på en annan hund ska du ge en godis, sen gå därifrån.
Det är viktigt att hålla avstånd till andra hundar på promenaderna, och känna igen din hunds reaktionsmönster. Direkt när din hund får syn på en annan hund ska du ge en godis, sen gå därifrån.




Del 3: Avkoppling

Precis som vi människor så kan hundar känna stress. Vad gör du och din hund efter hundmötet? Om hunden får hundmöte efter hundmöte utan att få ”reagera av sig”, så blir det jobbigt för hunden. Vanliga beteenden efter ett hundmöte kan vara att öka takten, nosa massor, slicka sig om munnen, skaka sig, rulla i gräset. Allt det är sådant hunden gör för att koppla av.

— Människoförklaring: hur bra tålamod har du i slutet av en bra dag jämfört med en dag där det varit många olika stressiga grejer? Så funkar hundar med. Så försök låta hunden landa emellan.

Slutligen – var inte rädd att ta hjälp. Det är inget konstigt att gå och ta en privatlektion. Hundmöten och hundpromenader är en stor del av ditt liv med din hund. Om dessa inte fungerar kan det kan vara värt att lägga lite mer tid och resurser på en lösning.