Återvinna kläder –  hur går det egentligen till? Vad händer med våra kläder när vi kastar dem i återvinningen? Hur kan vi göra för att öka livslängden på de kläder vi redan äger? Vi förser dig med svaren. 

Hur gör vi oss egentligen av med våra gamla och trasiga kläder? Kasta det i återvinningen som allt annat oanvändbart skulle nog det flesta svara. Vi vill dock argumentera för att återvinning av kläder och textilier inte är en hållbar eller klimatsmart lösning för vår planet. I detta blogginlägg kan du läsa om våra bästa hållbarhetstips för hur du tar tillvara på dina gamla klädesplagg. Tillsammans kan vi agera mer miljövänligt för att bidra till en mer hållbar och cirkulär textilkonsumtion. 

På bilden syns en mörkblå container för återvinning av kläder. Containern har ett märke för återvinning med tre vita pilar i en triangel.

60% av våra nyproducerade kläder hamnar i hushållssoporna. Det motsvarar 7,5 kg textilier per person.

Enligt en rapport av SMED (Svenska Miljö Emissions Data) från 2016 utfört på uppdrag av Naturvårdsverket visar att svenska konsumenter årligen kastar över 7,5 kg textilier per person i det osorterade hushållsavfallet.

Svenskars genomsnittliga textilkonsumtion har ökat med 30 procent mellan åren 2000 till 2019, enligt Naturvårdsverkets från 2019. Vidare tyder undersökningen på att det totala nettoinflödet av nya textilier uppgick till 13,7 kg per person under 2019. Sammanfattningsvis motsvarar det en genomsnittlig ökning på cirka 3 kg per person. Faktum är att av de 13,7 kg nya textilier som vi köper årligen hamnar totalt 8 kg av dessa i hushållssoporna när ägaren av klädesplaggen inte längre vill ha det. Ny ägare hade kunnat använda kläder som istället eldas upp vid återvinning.

Att återvinna kläder må låta bra men att återanvända kläder är det som verkligen gör skilland.

Vår ambition är att upplysa och informera allmänheten om konsumenters alltför slösaktiga konsumtionsbeteende och textil konsumtionens mörka baksida. Verkligheten är att vår dagliga textilkonsumtion har en fruktansvärt stor negativ miljöpåverkan på klimatet. Som en följd bidrar vi till en stor mängd utsläpp av farliga och giftiga ämnen. Däremot genom att upphöra att kasta kläder och andra textilier i soporna och istället lämna in dem för återanvändning, ge bort eller sälja vidare så bidrar vi till en mycket mer hållbar och cirkulär textilkonsumtion. 

Skillnaden mellan återvinning och återanvändning: 

Först och främst, låt oss slå fast följande: Har du också haft svårt att skilja på begreppen återvinning och återanvändning? De är trots allt två väldigt snarlika begrepp som kan vara lätta att förväxla, men dess innebörd skiljer sig åt. Sammantaget innebär återvinning att ideella organisationer samlar in klädesplagg som sedan bryts ner till fibernivå och kläderna omvandlas till material som kan användas för att tillverka ny klädesplagg. Mindre än 1 % av all insamlad textil idag blir till ny textil i form av återvinning, enligt Sveriges främsta experter på återvinning av textil. Återanvändning av kläder å andra sidan sker i stor utsträckning varje dag i Sverige. Begreppet betyder att kläder samlas in, säljs vidare och används på nytt igen. För att bidra till en mer hållbar och cirkulär konsumtion bör allting som går att använda igen, användas igen! Summan av kardemumman, återvinn mindre – återanvänd mer!

Därför är det svårt att återvinna kläder och textil

Konsumenter slänger alltför stor del av våra textilier i soporna. En utav av anledningarna till det är att vi ännu inte vet hur vi på bästa sätt ska sortera dessa. När det kommer till att återvinna textil så är det mycket svårare än vad det låter för att våra klädesplagg är väldigt komplexa produkter. Faktum är att klädesplagg som enbart innehåller ett material, exempelvis ren bomull eller polyester, enkelt kan återvinnas till nya textilier. De sönderdelas, processas och spinns till ny tråd som sedan kan vävas till nya tyger. Vanligen innehåller klädesplagg dock inte bara ett utan flera olika material; exempelvis innehåller en vanlig t-shirt vanligen både bomull, elastan och polyamid. Det innebär i sin tur att de olika materialen i t-shirten behöver separeras för att återvinnas på ett korrekt sätt. 

Att återvinna kläder är inte bara knepigt utan även en grym klimatbov

Att återvinna kläder är inte bara svårt och knepigt utan även en riktig grym klimatbov. Effekten av återvinningsprocessen av kläder bidrar till en stor mängd utsläpp som dessutom kräver stor energiförbrukning. Inte nog med det, återvunna kläder och textilier ska även processas och färgas vilket resulterar i att en stor mängd farliga kemikalier släpps ut och dyrbart vatten går åt.

Textil- och fiberåtervinning är ett område som det forskas mycket om i dagsläget, i hopp om att hitta ett sätt smart och effektivt sätt att återvinna klädesplagg av blandade material. En av lösningarna som forskare hoppas på att kunna slå igenom är att kemiskt skilja materialen åt men utvecklingen inom området kämpar mot svåra tekniska begränsningar. Därför bör vi undvika att lämna våra trasiga kläder för återvinning och istället klimatsäkra vår klädkonsumtion genom att återanvända kläder och textilier.

4 tips på vad du kan göra istället för att slänga dina kläder i återvinning: 

Cirkulär klädkonsumtion handlar om att förlänga livslängden på redan producerade klädesplagg för att minska klädkonsumtionens klimat- och miljöpåverkan. Vidare vill vi dela med oss av våra bästa hållbarhetstips på hur du bäst tar hand om dina kläder och hur du kan göra istället för att slänga dem till återvinning. 

På bilden syns ett glasigt tyg i ljusrosa siden. På tyget ligger ett vitt och rött måttband, två vita sytrådar och en silvrig sax.

1. Värna om kläderna du har

Ett av våra bästa hållbarhetstips är för att förlänga livscykeln på dina kläder genom att värna om kläderna du redan har. Det gör du bäst genom att inte tvätta och torktumla dem alltför ofta. 

2. Laga och sy om!

Om något av dina klädesplagg skulle bli lite trasigt eller får en fläck som ej går bort, är det bara till att plocka fram din kreativa ådra, laga och rekonstruera! Vill du lära dig mer om hur du kan sy om och styla dina secondhand fynd? Läs vår artikel om 10 sätt hur du kan styla om dina second hand fynd på ett kreativt sätt.

Skippa att kasta dina trasiga kläder i återvinning, laga och sy om istället. I videon får du tips på hur du snabbt och enkelt kan reparera ett hål i något av dina klädesplagg.

3. Donera till second hand

Målet är att maximera utnyttjandet av de resurser som en gång använts för att tillverka dina kläder. Av den anledning är återanvändning via andrahandshandel också ett av de bästa och mest effektiva alternativen för att förlänga livslängden på ett klädesplagg. 

4. Klädbytardag

Ett populärt fenomen som blivit populärt på senare tid är klädbytardagar. Precis som det låter innebär det att du byter till dig till nya plagg. Kanske att en väninna äger en tröja som är precis det nya plagget du önskar eller är i behov av och vice versa.

Här kan du kasta dina trasiga kläder: 

Som tidigare nämnts är cirkulär klädkonsumtion det absolut mest miljömässigt smarta val vi kan göra. Men ibland går det helt enkelt inte att komma runt det faktum att vi då och då måste kasta kläder. Exempel på sådana fall är sönderslitna strumpor eller de jeansen som verkligen inte går att använda längre. Frågan är, hur ska vi då gå tillväga? 

Faktum är att kommunen är den beslutsfattande myndighet som bär ansvaret för all insamling av textilier i Sverige. Det innebär, beroende på vilken kommun du bor i, att hanteringen av kläder och textil kan variera. Vidare har även många kommuner unika samarbeten med frivilligorganisationer som samlar in både textil och textilavfall på återvinningsstationerna. Kika på din kommuns hemsida innan du återvinner textilier för att säkerställ att återvinningen sker i enlighet med kommunens riktlinjer.