10 steg för att tillverka en t-shirt utav bomull

Det är inte hållbart att tillverka nyproducerade kläder idag, då det krävs mycket energi och resurser som är skadliga för miljön och även oss människor. Genom att handla second hand och begagnade kläder så handlar du mer hållbart. Detta innebär att det inte krävs lika mycket energi och resurser som det gör när man köper ett nyproducerat plagg. Kläderna får ett “andra värde” (Second hand) och får leva vidare med nya ägare genom tiderna. Ju längre ett plagg återbrukas, desto hållbarare är det.

begagnade kläder på ett räcke

Det kräver olika mängd och sorts resurser beroende på vilket material de olika klädesplaggen består av. Att tillverka en tröja av naturligt material som bomull kan komma att kosta miljön 2700 liter vatten och nästan ett kilo kemikalier. Syntetfibrer som är material för att tillverka nylon, akryl och polyester framtas av olika kemikalier och olja. Syntetfibrer är alltså den största boven för miljön då det bidrar till växthuseffekten. Det känns och är därför bättre att återanvända så mycket som möjligt. Ibland kan man även tänka efter en gång till och stå över ett nytt köp, för vår och miljöns skull. Nedan delar vi med oss av information som kan inspirera dig och dina konsumtionsvanor till det bättre.

“En törstig industri”

Man sparar förstås vattenförbrukningen när man väljer att handla begagnade kläder. Istället för att slänga, kan det gamla plagget återanvändas av någon annan som ett “nytt” plagg. Mycket av våra kläder som till exempel jeans, t-shirts, hoodies osv, består av materialet bomull. Då det är så vattenkrävande att producera bomullstillverkade kläder är återanvändning ett hållbart sätt att få använda detta mjuka material.

2.6 % globalt vatten går till bomull

STWI (Globalt hållbart initiativ) har tagit fram siffror som motsvarar vattenförbrukning att producera en skjorta. Man har räknat och kommit fram till att 2.6% av det globala vattnet används för att producera bomull. Ett kilogram nyproducerat bomull kräver cirka 10 000 liter vatten. Detta innebär att en skjorta kräver ca 3000 liter vatten, vilket motsvarar ca 12,680 stycken glas vatten.

  • Många av produktionsländerna av bomull är länder som inte har tillgång till eget rent vatten.
  • Dagens modeindustri är en av de största bovarna när det kommer till förorenat vatten. Detta bland annat på grund av processen att ge ett plagg en viss struktur eller färg kräver kemikalier som sedan rinner ut och blir detta förorenade vattnet.

“Rent vatten och sanitet för alla. Vatten är en grundförutsättning för allt levande på jorden. Och därmed också en förutsättning för människors hälsa och en hållbar utveckling.” FN:s globala mål.


Så åter igen, genom att handla ett klädesplagg på second hand minskar du mängden av denna vattenförbrukning. Kläderna får chansen att leva vidare istället för att produceras på nytt. Någon annans begagnade plagg är fortfarande ett nytt tillskott till din garderob, dessutom har det en historia, det är billigare och är bra för samvetet.

Ska du konsumera så gör det hållbart!

“Fast fashion” som ej är hållbart, innebär att konsumenter köper mer, då det kostar mindre och kvaliteten är sämre. Detta resulterar till att kläderna används färre gånger innan de vidare i snabb takt blir sorterat som avfall. Det blir en ond cirkel att först beröva miljön på viktiga resurser för att ta fram snabbt och billigt mode. All detta för att sedan låta hälften bli brännbart gods och förorena miljön som det en gång kom ifrån. Det är ingen hållbar eller naturlig livscykel att massproducera och bemöta denna produktionshets som innebär kvantitet över kvalitet.


“Om du handlar vart tionde plagg second hand minskar du dina växthusgasutsläpp med 30 kilo om året. Samma sak gäller om du använder ett plagg nio månader längre. Detta minskar du miljöbelastningen med 20-30% vardera för koldioxid, vatten och avfall.”

1/10 t-shirtar är från second hand

Du kan även vara med och minska fossila gasutsläpp med begagnade kläder då klädproduktionen använder sig utav giftiga kemikalier och färger som förorenar miljön. Enligt naturskyddsföreningen används allt från 1,5-6,9 kg kemikalier för varje kilogram tyg som ska tas fram i en viss färg, eller ha en viss textur. Detta är en direkt negativ påverkan på miljön och farligt för de som tillverkar tyget vilket också är en viktig aspekt för hållbar utveckling. Dessa ämnen och kemikalier kan också vara farliga för dig som använder kläderna då det finns kvar i tyget efteråt.

Fält med bomullsplantor

Exempel på vanliga kemikalier i olika material är:
– Bomull som inte är ekologiskt odlad för att man besprutar och bekämpar bomullet med starka insektsmedel.
– PFAS som är ett medel som gör att dina kläder kan avvisa smuts och vatten på ytan av plagget. Kläder tillsätts med silver eller andra biocider (ämnen som dödar levande organismer) i fibrerna för att få plagget antibakteriellt eller luktfritt.

Detta är ämnen som tar väldigt lång tid för naturen att naturligt bryta ner och är därför inte en del av ett ekologiskt natursystem. För att undvika detta finns märkningar/certifikat för kläder som är miljövänliga/hållbara och som man bör hålla utkik efter, exempel på dessa är: Bra Miljöval, GOTS, Svanen och EU Ecolabel.

Reduce, Reuse, Recycle

Återvinningssymbol

För att du ska känna dig mer hållbar i din livsstil och ditt konsumerande kan du alltid försöka välja bland tre steg innan du bestämmer dig: 

Reduce – se över om du ens behöver köpa nya kläder eller om du faktiskt har vad du behöver. Minska ditt konsumerande. Låna kläder av dina vänner eller från företag som hyr ut kläder för en billig peng.

Reuse – Om du verkligen behöver något nytt plagg eller vill unna dig så gör det med begagnade kläder från second hand, loppisar eller grupper som säljer begagnat på nätet. Sälj eller skänk även du vidare dina gamla kläder.

Recycle – Gör om dina gamla kläder till något nytt. Återvinn i den mån det går eftersom kläder ofta är tillverkade av blandade material. Blir det för svårt att återvinna rätt så skänk dina kläder så hamnar de i rätta händer för att sortera vidare!

Detta kan vara nya eller gamla lärdomar som du tagit del av, i vilket fall så är det en påminnelse till oss alla att försöka tänka och agera mer hållbart i längden med vår garderob.