Löpning är ett bra sätt att komma i form, oavsett vilken nivå du är på. Genom att springa får du bättre kondition och du bygger muskler och förbättrar din hälsa. Förutom det kan du också förbränna fett och på så sätt förlora kilon, samt bli pigg och glad. Löpning lämpar sig för alla som har friska ben och en kropp som bär en när man springer, men det gäller att ta sig an löpningen på rätt sätt för bästa resultat. 

    För att bli en löpare måste du börja långsamt. Det är många som bestämt sig för att komma i form och ger sig direkt ut för en runda. Oftast går det bättre än vad de trott. Nästa dag gör de om samma sak, men kroppen känns inte alls lika pigg och alert. Efter ett par dagar blir det jobbigare att ta sig ut i spåret och till slut har de gett upp. Det är här många tror att löpning inte är någonting för dem. Därför måste man börja långsamt, och med rätt förutsättningar.      

    Det första som du behöver göra är att köpa ett par bra löparskor. Det viktiga är inte vad skorna kallas, om det är löpskor, sportskor eller träningsskor, utan att de sitter bra på foten och kan hjälpa dig att belasta och bära upp på ett korrekt sätt. Gå till en sportaffär och be om hjälp. Ta reda på vad som lämpar sig bäst för just dina fötter och träningsbehov. Även om du inte kommer springa stora lopp, eller rent av kommer att sluta med löpningen, har du i alla fall ett par bra skor att använda vid all typ av fysisk aktivitet. 

     För att bäst lyckas komma i form måste man ändra sina vanor. Att ändra sina vanor tar tid. Forskning visar att det tar 66 dagar för oss att få en ny aktivitet att bli en vana i vår vardag. För att verkligen bli en löpare måste du först bestämma dig och sedan hålla fast vid det. Men, det viktiga är att fatta ett beslut som är rimligt. Om du vill komma i form spelar det ingen roll om du springer superlångt på ingen tid alls eller samma sträcka på lång tid – det viktiga är att du rör på dig och att det är en förändring som sedan består.  

    Besluta dig för att motionera 2-3 dagar i veckan, beroende på hur ditt liv ser ut. Håll sedan fast vid dessa dagar. Hur långt ditt pass ska vara beror på både tid och nuvarande form. Ju sämre form, desto kortare runda – på så sätt kommer passet faktiskt bli av och inte bara fasas inför.  

    Om du inte brukar röra på dig bör du börja med 2-3 kilometer. För en lite mer rutinerad är en sträcka på fem kilometer en bra start. I början bör du kombinera gång och lättare joggning. Små korta intervaller av varje. Att först gå raskt i minst tio minuter som en uppvärmning är en bra start. Du kan sedan långsamt börja jogga en eller ett par minuter, för att sedan fortsätta gå igen. Fortsätt sedan att jobba såhär under hela passet. Om det var mycket längesedan du motionerade bör du börja med att bygga upp kondition och muskler genom att endast gå de första veckorna. Det viktiga är inte att maximera och ta ut sig själv totalt, utan att skapa en vana av att motionera och löpa varje vecka – hela året om. På detta sätt blir det hållbart i längden. 

    Att komma i form kan betyda olika för alla. För någon innebär detta att tappa kilon, se minus på vågen, bli smalare och kunna ha de kläder man drömt om. För någon annan är innebörden att komma åt de hälsofördelar som löpning medför, att komma i form genom att få bättre flås så man orkar mer i vardagen eller komma i psykisk form. Oavsett vad man har för mål så kommer löpning att generera i en bättre form. Det gäller bara att göra det på rätt sätt.  

    Många som vill komma igång med träningen och löpträningen har ofta främst i åtanke att gå ner i vikt. Detta är på ett sätt lite synd då träningen har så många andra positiva fördelar, samtidigt är ett mål med att börja träna alltid väldigt bra. Och löpningen är ett väldigt bra sätt för just det – att effektivisera fettförbränningen och gå ner i vikt. 

     Löpning kräver mycket energi av kroppen, vilket gör det till en effektiv träningsform för den som vill tappa kilon. Hur mycket man går ner i vikt på en löprunda är väldigt varierande, både på hur du och din kropp ser ut och svarar på motionen. Viktnedgången beror dessutom på hur löprundan ser ut, hur snabbt du springer, hur långt du springer och hur länge du springer.  

    För att veta ungefär hur mycket effekt träningen har kan man utgå ifrån en generell beräkning. Vid en vikt på 70 kg, ett tempo på 6 km/h och en varaktighet på 30 minuter förbränner man runt 350-400 kalorier. För att gå ner 0,5 kilo räknar man med att man bör förbränna runt 3500 kcal.  

    När man ser rent krasst på siffrorna kan de flesta räkna ut att man måste springa på rätt länge innan man går ner i vikt. Glöm då inte att man har ökad förbränning även efter löprundan och fler väldigt positiva effekter av löpning. Det finns ju fler aspekter som gör att man går ner i vikt mer än att man bara förbränner dessa kalorier. Man bör också räkna med den efterföljande ökade kaloriförbrukningen. Kroppen bibehåller en hög förbränning efter avslutat träningspass vilket gör viktnedgången mer effektiv. Efterförbränningen sker då kroppen fortsätter med flera bränslekrävande processer som kräver energi. T.ex. ska kroppen kylas ner, ämnesomsättningen ska skötas, blodcirkulationen ska stabiliseras och restprodukter ska avlägsnas.  

    Ganska snabbt känner de allra flesta fler fördelar som är positiva för hälsan som inte är direkt kopplat till din viktnedgång. Att du t.ex. sover bättre, kan hantera stress på ett bättre sätt och har en bättre självkänsla. När du dessutom på lite längre sikt märker att du kommer i form på flera sätt, att du även blir snabbare, lättare och piggare, går löpningen oftast bättre vilket gör att du blir motiverad att springa mer och är därmed inne i en positiv spiral för att bibehålla din nya form.