Att handla second hand är inte bara miljövänligt utan det är roligt också! Men hur lyckas du med att handla second hand? Hur ska du tänka när du ska handla på second hand och loppisar? Finns det något att undvika eller något specifikt att leta efter? Precis som med shopping hos de stora kedjorna finns det vissa saker som du bör planera och bestämma dig för innan du tar ett besök hos en second hand-butik och köper begagnade kläder. 

second-hand-butik-loppis

Något att tänka på när du ska handla second hand

Är det inte bara att bege sig till sitt närmsta Erikshjälpen eller Myrorna? Att planera dina inköp är nästan lika viktigt som att faktiskt köpa kläder i andra hand. Även om det är bättre för miljön vill man ändå undvika köphets och inköp av plagg och produkter som man kanske i slutändan ändå inte använder. Med lite eftertänksamhet slipper du onödiga inköp och kan i stället optimera din jakt på fynd. Dessutom blir det samtidigt en kul grej.

Vart börjar jag när jag ska handla second hand?

Det första du kan göra är att ta reda på var du kan köpa second hand. Det finns så många fler sätt att köpa second hand på än att bara bege sig till Erikshjälpen, som ett exempel som nämndes tidigare. Då vi idag har blivit så pass medvetna om hur modebranschen orsakar miljöförstöringar och ger dåliga villkor för människorna som skapar våra nyproducerade kläder så har det blivit allt mer vanligt att köpa några plagg, som är eller till viss del är second hand. I dessa tider handlar många av oss på nätet och där har även second hand blivit en deltagare i det stora nätshoppingspelet.

Du kan köpa begagnade plagg, riktiga vintagekläder och dyrare märkesplagg på sidor som till exempel Tradera och Sellpy. (För tips om var du kan köpa second hand på nätet kan du hitta du vårt blogginlägg om just det HÄR.) På dessa sidor kan du söka på typ av plagg, märke och storlek. Men även, som på Sellpy se hur mycket vatten och CO2 som sparas genom att köpa de individuella plaggen. Detta i stället för att köpa nya. Utöver de specifika second hand-butikerna online kan du även gå med i diverse köp- och säljgrupper på Facebook där det hela tiden läggs upp så kallade säljtrådar av privatpersoner. De säljer allt ifrån plagg från H&M till märkesplagg som är lite mer exklusiva. Förslag på dessa grupper är Circle of Clothes och Labels We Love.

Utöver det är även Instagram en stor plattform vad gäller second hand med både stylingtips, inspiration och säljkonton. Förslag på dessa är @_treasuresandfinds_ och @actacstyle_shop.

second-hand-klader-personlig-stil

Vad behöver jag köpa egentligen?

När du väl vet var du ska handla dina plagg är det dags att planera vad du ska köpa. Vad är det du behöver? Vad är det du letar efter? Är det i någon specifik färg? Gör det så lätt för dig som möjligt genom att skriva en lista inför din shoppingrunda. Det är lättare att hitta ett plagg om du vet vilket plagg du är ute efter från början.  I detta stadiet är det all idé att även tänka på vad du faktiskt inte behöver. Det är lätt att köpa något bara för att det är billigt men behöver du verkligen det bara för det? Undvik onödiga köp och fundera på om det finns något du verkligen inte behöver så att du kan undvika att köpa det.

Då kör vi!

Nu är det äntligen dags för det roliga! Det krävs ibland lite tid och tålamod för att hitta kläder på second hand och det är en del av tjusningen. Ibland har du turen att hitta fina plagg direkt men så är det inte alltid. Är det kläder du är ute efter kan du ju börja på klädavdelningen.  

Vidga vyerna, ta på dig dina stylingglasögon och se möjligheterna i plaggen! En klänning som känns lite kort kan sys om till en topp. Är det en lösare modell kan du ha en byxa med vidare ben undertill, i stället för att bära den som en vanlig klänning. Även tvärtom kan ett plagg som känns för stort funka som längre tunika eller klänning. Ett par jeans kan klippas till shorts om det är den säsongen. Byxbenen kan rullas upp, eller helt enkelt klippas av i rätt längd för en snygg rå byxkant.  

På ställen där det finns mycket kläder är det lätt att bli överväldigad, men gå efter färg. I de allra flesta fysiska butikerna är plaggen indelade i färgkategorier. Börja med en färg och håll dig till en färg och en typ av plagg i taget. Då blir det mycket enklare för dig att se vad det faktiskt är du har framför dig.

second-hand-butik

Våga prova olika plagg

Med second hand kan du bara vinna. Både när det gäller miljön och din plånbok men även din personliga stil. Ge din second hand-shopping tid så att du kan tänka utanför boxen och se möjligheterna i olika plagg! Våga prova, prova och åter prova!

Nu är det ett ypperligt tillfälle för dig att våga bege dig utanför ramarna av vad du brukar handla för typ av stil eller färg på kläder. Kolla inte ens på vad det är för storlek. Det kan variera så mycket beroende på ursprung. Det är bättre att bara prova. Vissa plagg som man tror kommer vara alldeles för stora blir snyggt oversized och en blus som såg tantig ut på galgen blir hur cool som helst när du väl tar den på dig. Våga prova! Det förlorar du inget på. Tvärtom!

När du sedan har gått igenom klädavdelningen och har provat alla plagg kan du även gå igenom korgar där du bland annat kan hitta bomullsplagg . Det brukar bli felsorterat av personalen i butikerna, så du vet aldrig vad du kan hitta för fynd bland platser som inte är menat för just det plagget. Du kan till exempel kamma igenom herravdelningen eller kolla bland de andra avdelningarna med prylar. Ibland finns uppriggade snygga displayer men fler plagg där. 

Bli en hjälte

bra-for-miljon

Med dessa små tips kan lyckas hitta det du söker. Och med råden på vad du behöver tänka på med din second hand-shopping hoppas vi att du nu känner dig manad och sugen på att prova att köpa kläder på second hand. Köp inte nyproducerade kläder. Bli en second hand-hjälte!