Att motivera barn och unga till läsning är en av dagens föräldrars största utmaningar. Distraktionerna är många och roliga. Det vet Maria Björsell allt om. Hon är lärare i svenska, matematik och SO och arbetar deltid som speciallärare. Övrig tid ägnar hon åt att göra läromedel för Bonnierförlagen Lära, och hon kan det mesta om barns läsning och motivation.

– Vi måste lära våra barn att prioritera läsning framför skärmen, det är en ny del av vår uppfostran och vårt vuxenansvar. Det är tyvärr få barn som väljer läsandet före skärmen, den prioriteringen måste vi hjälpa dem att hitta, säger Maria Björsell som gärna delar med sig av sina bästa tips för att boosta läsningen. För det GÖR skillnad att läsa!


”Det kan finnas flera olika orsaker till att motivationen saknas”

Varför är då inte vissa barn motiverade till att läsa? En intressant fråga som det kan finnas flera orsaker till, bland annat: de ser det som en plikt, de har svårt att förstå vad de läser, de tycker läsandet är tråkigt, eller de har helt enkelt inte hittat någon bok som intresserat dem. Egentligen säkerligen väldigt likt hur det ser ut för oss vuxna när det kommer till motivation och läslust. Kanske är det här till en viss del nyttig information till även dig som vuxen?

Så ett första steg i processen kan vara att identifiera vad anledningen till ditt barns saknad av motivation är. På så sätt kan ni enklare komma vidare och du kan förstå vad det är du behöver göra för att hjälpa till. Ofta handlar det om att du som förälder behöver göra en kraftansträngning i början. När ni sedan kommit igång och motivationen är funnen, kommer läsningen äntligen att få ta en naturlig del i er vardag. Som den bör!

Läs 9 anledningar till varför du ska läsa för ditt barn här!

Att skapa motivation

  • Var en läsande förebild
    Först och främst är det viktigt att rannsaka sig själv som förälder. Hur ser din egna relation till läsning ut? Brukar du läsa, och isåfall hur ofta? Och om inte, varför inte? Det många föräldrar missar är att barn ofta härmar oss vuxna, vi är ju faktiskt deras största förebilder. Givetvis är det då viktigt att du som förälder visar för ditt barn att läsning kan vara både roligt och superspännande!
  • Sätt upp ett belöningssystem
    För att komma igång kan det vara bra att sätta upp något typ av belöningssystem för ditt barn. Just för att få den där kick-starten, och på så sätt även se till att ditt barn blir peppat att hänga på. Mycket hellre belöna när ni når ett visst mål, än att tjata om läsningen. Tjatar man så riskerar man att det blir det en ond, negativ cirkel. Det är otroligt viktigt att läsningen hålls positiv och härlig – inte negativ och jobbig. Varför inte belöna när du och ditt barn läst färdigt de 10 första böckerna? Det kan vara vilken typ av belöning som helst – huvudsaken är att det motiverar. Efter ni har uppnått målet så kommer säkerligen ditt barn att ha hunnit upptäcka alla positiva effekter av läsning, och därmed vilja fortsätta.
  • Inkludera ditt barn så mycket som möjligt i processen
    Ta med dig ditt barn till biblioteket, till bokhandeln eller låt de sitta med när du klickar hem böckerna. Gör ditt barn så delaktigt så möjligt i processen och låt ditt barn välja vilken eller vilka böcker hen vill läsa. Prata om när ni ska läsa boken. Lägg upp förslag själv, men fråga även ditt barn om hen har förslag på hur ni tillsammans kan göra stunden så mysig som möjligt. Helt enkelt: låt ditt barn få en röst i frågan. Bygg därefter upp stämningen kring hur mysigt och härligt det hela kommer att bli. När barn själva får vara med och bestämma och påverka tenderar de att tycka att saker och ting blir väldigt mycket mer intressanta. Och roliga!

Det där med skärmar och skärmtid….

Det finns många åsikter om skärmar och skärmtid och att det är just det som konkurrerar med läsningen. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är du som förälder som styr över dina barns skärmtid. Det är alltså upp till dig att frigöra tid för läsning i er vardag. Hoppsan! Plötsligt finns det ingen täckning. Perfekt, då kan du se till att skapa en mysig stund tillsammans med ditt eller dina barn. Varför inte serva med kuddar, saft och kex?

I början kan det vara viktigt att få ditt barn att se att det faktiskt kan vara en väldigt härlig stund tillsammans med dig som förälder. Att det är ett värdigt alternativ till iPaden exempelvis. Där är det också viktigt att du som förälder engagerar dig! Att du ser till att det blir både ett engagerat berättande men också ett samtal kring boken och dess handling. Detta betyder att även du måste sätta dig in i boken, tillsammans med ditt barn. Det är också av stor vikt att ditt barn får utrymme att komma med egna tankar och funderingar, och att du finns där för att svara på och bemöta det. Det kan bli väldigt fina och viktiga samtal, som säkerligen kommer göra att ditt barn vill läsa igen, igen och igen!

Desto tidigare – desto bättre

Glöm inte heller bort att ju tidigare du börjar med högläsning och ju tidigare du ger ditt barn en läsrutin desto enklare! Att motivera en 6-åring som knappt aldrig blivit högläst för tidigare kan vara en uppförsbacke. (Inte omöjligt!) som sagt men onekligen är det så att det är lättare ju tidigare man börjar. Se det som en investering i ditt barns liv! Men också något som du själv kommer att ha stor glädje och nytta utav. Se det som en härlig grej att göra tillsammans! Ofta kan vi vuxna också behöva oss spark i rumpan när det kommer till läsning!

Läs mer om barns läsning i – Högläsning: Allt du behöver veta om högläsning för barn