Första steget för att göra läsning till en naturlig del av vardagen är att släppa tanken av att det måste ske i samband med nattningen. Det finns massor av tillfällen under dagen då man kan klämma in en lässtund, exempelvis till frukosten, vid badet eller på bussen. Gör läsningen till en del av kvällsrutinen. Avsluta varje kväll med läsning så får barnet bättre sömnrutiner eftersom det hjälper hen att varva ner och somna lättare.
Läsning som en del av rutinerna
Barn gillar upprepningar och rutiner eftersom det ger en känsla av igenkänning. Därför kan detta också leda till bättre samarbete när det kommer till läsning. Ett annat tips är att göra böckerna mer lättillgängliga så du påminner dig själv oftare om läsningen. Lägg böcker på fler olika ställen i hemmet, även i höjd för dina barn så att de själva ser böckerna och på så vis väcker en nyfikenhet för dem. Att lägga böckerna i närheten av leksakerna kan göra att barnet väljer boken istället för leksaken. Man kan också göra böckerna en del av inredningen, vilket också börjat bli en trend på senaste.
Var en förebild
Barn älskar lek och utmaningar – gör läsningen till en tävling. Sätt upp ett mål för hur många böcker ni ska läsa tillsammans på en vecka så kommer motivationen till att läsa garanterat öka! Det är inte heller en nyhet att barn tar efter sina föräldrar. Om du själv pratar om och diskuterar böcker i vardagskonversationerna kommer ditt barn automatiskt också bli mer nyfiken på böcker.
Läsning hjälper dig varva ner
Om du dessutom själv läser mycket böcker på din fritid är det ännu bättre! Var en förebild för ditt barn så kommer det återspeglas på hen. Istället för att sitta med mobilen i soffan och scrolla igenom Facebook, ta upp en bok och läs! Läsning är viktig för dig också, även om du kanske inte tror det eftersom du redan kan läsa. Faktum är att även vuxna behöver stimulera hjärnan och dessutom hjälper det dig varva ner på kvällen. Finns det något bättre än en bra bok man verkligen inte kan slita sig från?
Man kan också satsa på att variera platsen för läsning, gör det mer spännande för barnet. Till exempel kan man bygga en koja eller sätta upp ett tält ute i trädgården. Eller varför inte sätta ihop en mysig läshörna med massor av härliga kuddar och filtar. Har barnet svårt för att hålla fokuset när du läser kan du prova att aktivt låta barnet delta genom att du pekar på bilderna och frågar “vad är det?” eller om barnet börjat lära sig läsa kan ni läsa varannan sida eller liknande. Ge barnet tid att tänka efter själv och svara.
Bättre inlärningsförmåga
Alla vill ju sitt barns bästa och att förstå och lära sig själv om hur viktig läsningen faktiskt är för barn redan från tidig ålder borde vara en motivation i sig. Fördelarna är oändliga och för att nämna några få är inlärningsförmågan mycket bättre hos barn vars föräldrar har läst för dem jämfört med barn som inte blivit lästa för. Det finns flera studier på detta, bland annat en gjord av en professor på universitet i Ohio. Det visar på att barns ordförråd ökas till ca 1,4 miljoner ord vid 5års ålder om de blivit lästa för varje dag.
Barnets fantasi och empati utvecklas också enormt av att läsa böcker. Detta då de får höra olika historier och får sätta sig in i andra människors liv och känslor. Vidare leder detta också till att barnet kommunicerar bättre och får lättare för att uttrycka sig.
Har man yngre barn erbjuds ofta olika sagostunder eller liknande på ditt lokala bibliotek. Här får du också chansen att som mammaledig komma ut och träffa andra mammor och ditt barn får träffa andra barn samtidigt som självklart läsningen är nyttig. Även detta är ett exempel på hur man kan göra vardagsläsningen mer lockande, det blir en spännande utflykt!
Inkludera läsningen i lekdejterna
Fortsätter vi på det spåret är en annan idé att involvera läsningen i barnens lekdejter. Föreslå för de andra mammorna att ni ska ha en gemensam lässtund när barnen träffas för att leka. Inte bara blir det mer spännande för barnet att byta miljö och umgås med kompisarna utan hen får också möjligheten att integrera med de andra och inspirera varandra till att tycka läsning är en rolig aktivitet. Ta med barnen till biblioteket och låt dem välja varsin bok de tycker verkar intressant. Turas sedan om att läsa dessa för barnen. Är det fint väder ute passar det även bra att packa ner fika och ha lässtunden ute i parken eller i trädgården och få en släng med friskluft på köpet.
Hur mycket ska man läsa för sitt barn?
Tro det eller ej, men rekommendationerna är ca 30 minuters läsning om dagen. Det är inte särskilt mycket om man ser på hur många minuter det finns på ett dygn. Det är viktigt att inte slarva och gå ner till 15-20 minuter eftersom vi redan konstaterat läsningens positiva effekter. Läser man för kort tid hinner inte hjärnan stimuleras tillräckligt vilket drar ner effekten av läsning.
Hur många dagar i veckan ska man läsa?
Sju dagar i veckan, varken mer eller mindre! Med ovannämnda tips bör det inte vara några problem att klämma in en lässtund varje dag. Om du styrketränar intensivt ett tag och sedan slutar och struntar i att träna i flera veckor kommer du tappa all muskelmassa som du byggt upp. Det krävs regelbunden träning för att utvecklas och behålla den kunskap man redan besitter. Precis likadant funkar läsningen och därför är det viktigt att läsa varje dag för att inte tappa den. Börjar motivationen svikta är det dags att byta till en svårare bok så att barnet inte stannar upp i utvecklingen eller blir uttråkad av tanken av en bok.
Här kan du läsa mer om högläsning för barn!