Det finns många som ser ett samband mellan kaffeintaget, tarmbesvär och viktnedgång. Många ställer sig även samma frågor:  Vilket kaffe är bäst för magen? och påstår samtidigt att kaffe gör att man går ned i vikt. Några effekter som kaffet ger magen och dess tarmar tas därför upp i denna text. Parallellt med detta finns en strävan om att finna en kaffe sort som är magvänligt. Idag finns det inte någon kaffeförpackning med en stämpel om att det är magvänligt eller dietvänligt. Däremot finns inte denna bild långt ifrån nutiden. Forskare håller på att ta fram ett sätt att framställa kaffe som underlättar matsmältningen och kaffe är mer diet vänligare än vad man kan tro.

Vilket kaffe är bäst för magen?

En kvinna som ser besvärad ut och håller för sin mage samtidigt som hon tänker på kaffe

Det finns inga stora skillnader mellan olika sorters kaffe och dess påverkan på magen. Inte heller finns det något som pekar på vilket kaffe är bäst för magen eller om är kaffe bra eller dåligt för magen. Många kan känna att kaffe ger en negativ effekt på magen och dess tarmar. Detta kan vara att kaffebönor innehåller bland annat oligosackarider.

Det finns inga stora skillnader mellan olika sorters kaffe och dess påverkan på magen. Inte heller finns det något som pekar på vilket kaffe är bäst för magen eller om är kaffe bra eller dåligt för magen. Många kan känna att kaffe ger en negativ effekt på magen och dess tarmar. Detta kan vara att kaffebönor innehåller bland annat oligosackarider.

Oligosackarider är jäsningsbara medellånga kolhydrater vilka de som har en problematisk mage brukar undvika. Detta för att oligosackarider istället för att brytas ned hamnar i tjocktarmen och börjar jäsa. I sin tur ger detta upphov till en orolig mage. De typer av kaffe som sticker ut från samtliga kaffesorter är Espresso, nescafé, bryggkaffe och koffeinfritt kaffe. Detta eftersom dessa kaffesorter innehåller lite högre halter av oligosackarider. Genom att jäsa påverkar de långa kolhydraterna vätskebalansen i tarmen och får magen ur balans. Däremot bryts det ned flera organiska syror vid mörkare rostning som gör att kaffet blir mindre surt och pH-värdet blir högre.

Morgonkaffet kan sätta igång den tröga magen medan det kan vara besvärligt för den snabbare magen. Om man fortfarande vill njuta av sin kopp med det svarta guldet är rekommendationen för den som har en snabb mage är därför att minska mängden kaffe och dricka en halv kopp åt gången. På så vis kan den som inte har en samarbetsvillig mage fortsätta njuta av sin kopp med det svarta guldet.

Ytterligare finns det inte någon speciell sorts kaffe som kan tas för särskilt magvänlig sort. Likväl håller forskare på att ta fram olika rostningstekniker för att utvinna så höga halter av NMP (N-methylpyridium) som möjligt av kaffebönorna. Detta för att substansen visat sig vara en magvänlig ingrediens som kan motverka irritation i magen. Däremot finns inte NMP naturligt i kaffebönorna. Det utvecklas försten när man rostar kaffebönorna. Det kan därför betyda att koffeinfritt kaffe inte behöver vara magvänligare än espresso. Förklaringen är att espresso rostas hårt och länge vilket utvinner dubbelt såmycket av substansen än vad exempel koffeinfritt kaffe gör.

Generellt är kaffe bra för magen och matsmältningen då det stimulerar tarmen att jobba fortare genom att koffeinet ökar utsöndringen av magsyra. Detta kan hjälpa till att få igång en långsam mage och flyta på normalt. I denna artikel listas de olika kaffedryckerna upp. Du kanske hittar en ny favorit?

En annan föreställning är att många ställer om är kaffe vätskedrivande, vilket det i själva verket inte är. Man kan däremot bli kissnödig snabbare av koffeinet i kaffet. Förklaringen till detta är att koffeinet stimulerar njurarna som driver vätskan. Noterbart är att man förlorar inte mer vätska enbart för det. Man får samma effekt om man dricker lika mycket vatten som man skulle druckit kaffe. Anledningen att sluta dricka kaffe för att man tror att man förlorar mindre vätska är därför inte hållbar. SVT har även skrivit en artikel om att kaffe är bra för magen.

Men hur påverkar kaffe viktnedgång?

Ett måttband som omringar en kopp med kaffe

Det finns inga stora effekter rörande att kaffe gör det enklare, fortare och bekvämare att gå ned i vikt och resan inom viktnedgången. Det marginella resultatet som kaffe gör är att koffein påverkar ämnesomsättningen, men anmärkningsvärt är att det inte ger långsiktiga effekter.

Grönt kaffe är däremot enklare och kan öka ämnesomsättningen lite mer då det innehåller mycket klorogensyra, vilket ökar fettförbränningen. Men effekten upplevs endast om man är aktiv och motionerar eller tränar och inte är en stillasittande person. Gröna kaffebönor kan intas som kosttillskott för att få en extra effekt under viktnedgången och en hjälp på vägen.

Kaffet är mer effektivare inom träningen och kan förbättra träningsresultatet. Genom att svepa en kopp kaffe innan träning hjälper det dig att känna dig pigg och att kvickna till. Dessutom hjälper koffeinet till att förbättra blodtillförseln till hjärta och muskler. Detta gör att du orkar mer under träningens gång.

En annan effekt kaffet kan hjälpa till med gällande viktnedgång är att kaffe minskar aptiten. Förklaringen är att kaffe innehåller dopamin som gör att suget efter sötsaker minskar. Bra att veta är att i själva kaffet finns det inga kalorier i en vanlig svart kopp kaffe. Det är därför en bra dryck att dricka under en diet. Däremot tillsätts kalorierna när du tillsätter mjölk och socker i njutningsdrycken. Jämförelsen är att i en caffe latte gjord på lättmjölk innehåller 90 kcal. Det är därför bättre att dricka helt svart kaffe.

Hur påverkar koffeinfritt kaffe hälsan?

Det är många som föredrar koffeinfritt kaffe då de inte tolererar koffein men ändå vill dricka sin älskade kopp med det svarta guldet. Faktum är att koffeinfritt kaffe blir alltmer populärt.

Speciellt med koffeinfritt kaffe är att det finns en större mängd klorogensyra, vilket ännu minskar risken att få diabetes och en likaså innehåller det större mängd av antioxidanter. Hur blir det koffeinfritt kaffe och är det verkligen koffeinfritt?

Processen av att göra koffeinfritt kaffe börjar med att man redan innan kaffebönorna rostas antingen utsätter dem med vattenånga i hög temperatur eller sänker ned dem i vatten tillsammans med aktivt kol eller annat godkänt lösningsmedel. Detta gör att koffeinet i kaffebönorna löses upp. I folkmun säger man att kaffet, efter denna process, är koffeinfritt. Men i själva verket kan det vara lite koffein kvar i bönorna, alltså inte helt koffeinfritt.

Enligt EU:s regler får kaffe kallas koffeinfritt om det innehåller max 0.1% koffein. Vanligt kaffe innehåller cirka 0.8% koffein. Om man motsvarar detta i en kopp koffeinfritt kaffe och en kopp vanligt kaffe innehåller det koffeinfria som mest 15mg koffein medan den andra koppen innehåller cirka 120mg koffein. En annan bild av hur mycket en koffeinfri kopp av det svarta kaffet innehåller är att en burk Coca-Cola innehåller 33mg koffein, dvs lite mer än dubbelt så mycket av vad en kopp koffeinfritt kaffe innehåller.


Källor:

https://nybryggt.nu/info/om-kaffe-och-koffein/

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/kaffet-som-gor-magen-gott

https://www.tidningenhalsa.se/artiklar/artiklar/20180921/bli-kvitt-din-krangliga-mage/

https://www.tidningenhalsa.se/artiklar/artiklar/20180921/bli-kvitt-din-krangliga-mage/