På ett träbord står en kaffekopp på ett fat med en sked vilandes på kanten. Kaffebönor omger kaffekoppen.

Genom flera generationer har kaffe myter delats. Det kan vara ett prat ämne som agerar isbrytare under stela mingel men är också intressant fakta som hjälper många att ta reda på om deras uppfattning om favoritdrycken är sann. Vissa av dem är sanna och vissa av dem är falska, det vill säga myter. Ibland kan det tillochmed vara myter som är förvrängda från själva sanningen. Många frågor och uppfattningar dyker upp i huvudet och snurrar runt i hjärnan bland all annan kunskap. I denna artikel listas det upp vanliga myter. Dessa myter besvaras så gått det går för ibland finns det inget svart på vitt svar. Ibland är myterna komplicerade att svara på och behöver lite bakgrund.

1. Kaffe är dåligt

Det kan kännas dåligt att dricka kaffe men i normal konsumtion av kaffe blir det inte en dödlig utgång av kaffe. Dessutom finns det inga dåliga konsekvenser av kaffe som argumenterar för att man ska sluta dricka denna njutningsdryck. Alla är vi olika och likaså reagerar vi olika på kaffe. En, för många, nackdel med att dricka kaffe är att om denna vederkvickande dryck intas regelbundet byggs en tolerans upp mot koffeinets uppiggande effekt. Därför bör man avstå kaffe i några dagar eller minska intaget av det för att få tillbaka den uppiggande effekten av koffeinet. Denna artikel beskriver utförligt samband mellan kaffe och ibs.

2. Kaffe gör att man får dålig sömn

Myten är att kaffe gör oss piggare. Hos vissa kan tillochmed sömnen påverkas om kaffe intages nära läggdags. Men för andra är det inga problem att häva i sig kopp strax innan läggdags. En vanlig uppfattning är att kaffet gör oss piggare. Men så är inte fallet. I själva verket motverkar koffeinet att vi känner trötthet. Från att ha druckits tar det cirka 30 minuter till att få en effekt. Vad händer i hjärnan kaffet dricks och koffeinet frigörs?

Det finns två olika faktorer som påverkar tröttheten. Den första är melatonin. Denna substans utsöndras ungefär samtidigt varje dygn och signalerar för hjärnan att det är dags att sova. Den andra substansen är adenosin, vilket byggs varje vaken minut. Ju mer adenosin vi bygger upp, ju tröttare blir vi. När det finns en viss nivå av adenosin signalerar detta också att det är dags att sova, vilket efter en god natts sömn återställer mängden av adenosin. För att bli tillräckligt trött till att kunna sova behöver dessa två faktorer signalera att det är läggdags.

För hjärnan är koffeinet likadant som adenosin då de är kemiskt lika varandra. Skillnaden är att koffein inte har en trötthetseffekt. När kaffe dricks misstas koffeinet därför som adenosin och upptar dess plats (receptorer) i hjärnan. När melatonin utsöndras anser hjärnan inte att det finns en tillräckligt hög nivå av adenosin för att sova. Man upplever därför att man blir mindre trött av kaffe. Faktum är att studier har visat att äldre sover bättre efter att ha druckit kaffe. Detta kan kopplas med att kaffe stimulerar olika substanser i hjärnan. Om man däremot är känslig för koffein borde detta undvikas att intas på kvällen.

3. Kaffe är farligt för barn

Vissa kanske kommer ihåg från när man själv var liten och ville prova denna fantastiska dryck som alla vuxna kretsar kring men nekades att smaka då det skulle vara farligt. I själva verket är kaffe är inte farligare för barn än vad läsk, energidricka eller andra drycker som innehåller koffein som många barn dricker är.

Dock borde barn under 15 år inte dricka drycker med hög koffeinhalt. Detta då koffeinet aktiverar det centrala nervsystemet. Effekterna kan påverka sömnen och orsaka sömnsvårigheten, vilket vuxna också kan känna av. Dessutom kan koffeinet bidra till irritation och rastlöshet om barnet inte får utlopp för sin stora mängd energi. Däremot handlar detta om ett barn får i sig större mängder av koffein. En liten kopp med kaffe har inte några större konsekvenser, men större mängder koffein föreslags att undgå.

4. Kaffe är en drog

Det finns en föreställning om att kaffe är farligt då man ställer sig denna fråga och påstår att kaffe är en drog som senare vidare leder till abstinens. Drog är ett ämne som stimulerar nervsystemet och är beroendeframkallande och leder till abstinensbesvär. Till viss del ger kaffe detta. Däremot är suget efter kaffe inte på samma höga nivå som nikotin, morfin och alkohol. Detta då abstinensbesvären och beroendet inte är lika allvarligt, starkt eller skadligt.

Nu när du vet att det går bra att fortsätta dricka kaffe vill du kanske lära dig lite nya recept? Hitta dem här!


Källor:

https://attvaramamma.se/barn/barns-naringsbehov/barns-matvanor/kaffe-och-barn-bra-eller-daligt/

https://ki.se/forskning/nyfiken-pa-kaffe

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tre-koppar-kaffe-mer-nytta-an-skada

https://www.ica.se/halsa/artikel/myter-om-kaffe/