Vi är många som dricker kaffe och likaså undrar vi om hälsoeffekterna av kaffe, om det finns några och hur denna kopp med det svarta guldet har någon påverkan på hälsan. Är kaffe bra eller dåligt? Det är frågan många ställer sig. Sedan långt tillbaka har vi druckit kaffe och lika länge har det forskats och studerats på kaffets påverkan och samband mellan kaffe och hälsa. Likaså finns det många föreställningar om kaffe som gått från generation till generation. Dessvärre är det myter som visat sig osanna men som ännu idag lever vidare. I skuggan av detta rampljus finns även positiva fakta som inte fått se dagens ljus.

En orange kaffekopp liggandes på sitt fat som spiller ut kaffebönor
En orange kaffekopp liggandes på sitt fat som spiller ut kaffebönor

Vad ger kaffe för hälsoeffekter?

Sedan kaffets upptäckt har man hittat och beundrats av dess hälsoeffekter. För många är kaffe en vardaglig njutningsdryck men vad de kanske inte vet är att det har mycket bra innehåll som bidrar med positiva hälsoeffekter och förhindring av sjukdomar. Det spelar ingen roll om vilket kaffe är nyttigast då alla kaffesorter är näringsrika. Mer om vad som finns i kaffe står det mer om lite senare.

Det har hittats samband med att kaffe bidrar till minskad risk för diabetes, somliga cancertyper, Alzheimers och Parkinsons. Att dricka cirka 4 koppar kaffe om dagen minskar risken för Parkinsons sjukdom. Forskning har visat att positiva effekter upplevs när man dricker ungefär 3 koppar kaffe om dagen.

Det handlar bland annat om 43% lägre risk för hjärt- och kärl sjukdomar, leversjukdomar och demens men även typ 2-diabetes och gallsten. En annan positiv effekt är att 4 koppar kaffe per dag ger effekterna av att kvinnor får 20% lägre risk att bli deprimerad. Detta förklaras genom att kaffe stimulerar olika substanser i hjärnan som resulterar i ökad mängd serotonin. Vid depression finns en brist på denna substans.

Det är inte farligt att dricka mer kaffe, men de positiva effekterna blir som tydligast när det dricks 3–4 koppar och hålls inom den normala konsumtionen. Däremot rekommenderas det inte att dricka lika mycket om man är gravid eller har en större risk att drabbas av frakturer.

Det finns många forskningar som är motsägelsefulla gällande om kaffe minskar risken att få cancer. Det har visats att konsumering av kaffe kopplas med minskad risk av cancer, men ett resultat men inte kunnat bekräftats. Till viss del finns ett samband mellan kaffe och minskad risk för några typer av cancer som prostata-, lever-, och livmoderhalscancer.

Förklaringen kan vara att det finns stora mängder med antioxidanter i kaffe, vilket hjälper immunsystemet. En annan anledning är att koffeinet i kaffet hindrar adenosin som vissa tumörer utsöndrar. Exempel hud-, lever-, och prostatacancer. Detta kan höra ihop med det förbättrade immunförsvaret från kaffets höga innehåll på antioxidanter.

Det är därför varken dåligt eller onyttigt att dricka kaffe. Blodtrycket får en liten tillfällig negativ effekt vid förtäring av kaffe och koffein. Reaktionen blir att blodtrycket ökar. Däremot är det skillnad på kaffe och koffein då koffein har högre effekt på blodtryck än själva njutningsdrycken. Detta kan förklaras av att kaffe innehåller stora mängder andra näringsämnen.


Vad kaffe innehåller som gör dessa mirakel?

Så vad innehåller kaffe egentligen som gör dessa enastående under? Kaffe innehåller bland annat stora mängder av antioxidanter, mineraler, bioaktiva ämnen och vitaminer. Antioxidanter förhindrar sjukdomar. Även bioaktiva ämnen kan fungera som antioxidanter. Kroppen kan inte naturligt producera mineraler. Vid brist på mineraler kan kroppen få fysiska symptom. Inte heller kan kroppen bygga vitaminer, utan måste tillföras via kost och dryck.

Kaffe innehåller dessutom fluorid, magnesium och kalium vilket dessa tre mineraler är viktiga för hjärnan. Kaffe gör dessutom att kroppen ökar produktionen av dopamin och endorfiner. Dessa hormoner utsöndras bland annat när man tränat och är bra då de behandlar depression.


Hur maximerar man koppen kaffe?

När dricker du din första kopp kaffe? Som de flesta gör dricker du förmodligen den första koppen direkt när du vaknat på morgonen. Koppen av det svarta guldet är en stor del utav mångas morgonrutin. Man vaknar, sträcker på sig, stiger upp till en ny dag och går direkt ut till köket för att brygga sin första kopp. En ljuv doft av kaffe sprids genom hemmet och signalerar att du är vaken.

Sanningen är att denna kopp med kaffe har mer negativ effekt än förväntad positiva. En ny studie visar att det är bättre att vänta ett par timmar efter man vaknat för att få ut den bästa effekten av kaffet. Anledningarna är flera.

Dygnsrytmen bestämmer sömnvanorna och reglerar kortisolet efter det. Kortisolet börjar självmant att arbeta så fort ögonen öppnas till en ny dag. Kl 8-9 på morgonen är därför kortisolet som mest aktivt. Att då ta en kopp kaffe överstimulerar kroppen när den är som mest aktiv vilket gör att kroppen blir överbelastad. För vissa kan detta resultera i huvudvärk och den överbelastade kroppen gör att vissa dessutom kan bli lite tröttare och ängsligare.

Men alla är vi olika och sådana våra kroppar. För andra är kroppens reaktion inte likadan, men att skjuta fram koppen kaffe ett par timmar kan öka dess efterlängtade effekt. När man dricker kaffe när kolesterolnivåerna är höga kan leda till en tolerans mot kaffe. Suget efter en andra kopp kaffe lite senare kan därför förklaras med att man inte kände effekterna efter den första koppen.

Studier har därför kommit fram till det ultimata tillfället att konsumera en kopp av njutningsdrycken för största effekt, vilket är cirka 90–120 minuter efter att man vaknat. Varför då detta? Jo, det är då kolesterolets värde har sjunkit och skapat ett perfekt tillfälle att inta den första koppen kaffe med dess koffeininnehåll.

Det finns även en metod kom kallas ”nappuchino”. Detta är en kombination av att snabbt dricka kaffe och direkt efter ta en powernap på cirka 20 min. Det sägs att sovstunder på cirka 10–20 min är den perfekta tiden för kroppen att återhämta sig utan att man blir tröttare än tidigare. När man sedan vaknar är det lagom till när koffeinet kickar in då det tar cirka 20–30 min för koffeinet att få sin verkan. På detta sätt utvinner man största effekt av både powernaps och kaffets uppiggande effekt. Men det avstås att uttala om denna metod är till att rekommendera.

Vill du läsa mer? Karolinska Institutet har skrivit en liten artikel om kaffe för dig som är mer nyfiken om det.


Källor:

https://www.avonova.se/avonovabloggen/2017/juni/kaffe/

https://ki.se/forskning/nyfiken-pa-kaffe

https://stegforhalsa.se/studie-visar-basta-tiden-for-din-forsta-kopp-kaffe/

https://www.vitaelab.se/faktasidor/vitaminer/