Har du någonsin funderat på hur du kan styla om ett secondhandfynd? Du kanske hittade den perfekta kjolen men den hade ett litet hål i sig? Eller var det kanske ditt drömplagg som inte hade rätt färg? Genom lite kreativitet och nytt tänk kan du ändå använda ditt plagg och göra din stil mer personlig. Här kommer 10 tips som du kan använda för att lyckas styla om second handkläder.

1. Använd dig av färg

Du kan enkelt fräscha upp och anpassa ett par secondhandskor till din stil genom att spraymåla dem. Idag finns det mängder av olika typer av färger att välja mellan och vad skulle inte vara mer unikt än ett par egenstylade skor? Du kan använda lite tejp eller sprayfärg som du hittar i hobby- och slöjdbutiker. Kanske ett par nya skosnören, så blir skorna som nya. Har du kanske någon textilrest över hemma? Då kan du sy band att använda som skosnören för att sätta mer prägel på dina skor.

dekorera-styla-second-hand

2. Nitar och påstrykningsbara motiv

Och när vi ändå är inne på det spåret finns det mängder av sätt att skapa konst när det gäller dina kläder och skor. Med påstrykningsbara motiv och patches gör du om din jeansjacka till ett statementplagg som uttrycker din personliga stil. Det finns allt från text till snygga motiv. Vill du ha den lite mer rockiga stilen kan du med fördel använda dig av nitar och då slå fast dessa i tyget. Endast fantasin sätter gränser och det finns en hel uppsjö av produkter och tips på internet och i sociala kanaler på hur du kan göra för att styla ett plagg.  

3. Laga och dekorera genom att brodera

Finns det ett hål i ditt nya fynd som du ändå bara var tvungen att ha till din garderob? Det lagar du lätt och samtidigt gör du ditt fynd mer personligt genom att brodera en blomma över det. Det blir inte bara vackert. Det är även kul att pyssla. På nätet finns det mängder av tips och tricks på hur man kan göra det.

4. DIY

Bara genom att använda händerna och fantasin kan du skapa något som är väldigt unikt. Det är inget som är massproducerat utan att det finns ett exempel med tid, kärlek och omtanke bakom. Kombinera ett fabrikskapat plagg med din personliga touch, såsom exempel ett par second hand-loafers. Det är lätt att piffa upp dem genom att byta ut spännet längst fram på skon. Du behöver bara ett gammalt halsband, ståltråd och en tång och vips så har du ett par helt unika skor. Actacstyle på Instagram har mängder av tips och tricks på hur du kan göra om second hand-fynd!

styla-om-second-hand-fynd

5. Glitter och glamour

Du kan göra om en vanlig skjorta genom att limma fast stenar och paljetter på kragen. På så sätt kan du ändra en vanlig skjorta till att bli mer personlig därför att den passar på kontoret där du kanske vill bära det lilla extra. Den passar både i en kontorsmiljö och du kan ha den till AW:n. Lite stenar piffar upp vilket second hand-plagg som helst.

6. Använd det på ett annat sätt

En slips är en stilren klassiker och det är kanske inte ett plagg som du använder så himla ofta? Att ta en slips och knyta den i midjan som ett skärp är att tänka utanför boxen. Samtidigt som du tar till vara på allt som finns i din garderob.

Men du kan be en vän, nära arbetskollega eller till exempel sin sambo att även gå igenom sin garderob för att se fler sätt och kombinationer till att använda sina second handfynd med det som man sedan tidigare har i sin garderob. Mer om det kan du läsa om i vårt blogginlägg om hur man undviker att köpa nyproducerade kläder.

7. Re-use!

Hur irriterande är det inte när dina favoritstrumpbyxor får en maska? Släng dem inte! Om du behöver kan du korta ner en tröja eller få den att se instoppad ut. Vill du då slippa att det blir bylsigt kan du använda resåren på strumpbyxorna. Sätt dem ovanpå tröjan där du vill att tröjan ska sluta. Vik den sedan över så är det klart.

reuse-second-hand

8. Våga sy

I coronatider spenderar vi mycket tid hemma. Detta är ett ypperligt tillfälle att lära dig en ny hobby så varför inte testa att sy om ett plagg? Har du ingen symaskin är det inget problem. Det finns massor av videos med guider på Youtube där du kan lära dig hur du ska göra och vad du kan skapa.

sy-om-second-hand-styla-om

9. Skapa egna modeplagg

En av höstens stora trender är den stickade västen. Om du känner dig modig och vill skapa ett plagg som tar lite längre tid så kan du alltid sticka en egen. Det finns dessutom även gott om gratismönster på nätet. I second hand-butiker kan du ofta hitta garn. Det är inget som säger att man kan ha för många garnnystan i olika färger. Vilka färger tilltalar dig? Våga kombinera fler färger!

Känner du att du inte riktigt har kunskapen eller tålamodet till att sticka en egen kan du ta en av dina stickade tröjor som du kanske har tröttnat på, eller en som du köpt på second hand själv, göra om den genom att ta bort ärmarna så blir det en väst. Jaha, och hur gör man sen då? På olika grupper på Facebook och under hashtaggar på andra sociala medier eller på Youtube finns det mängder av tips och beskrivningar på hur du går tillväga.

10. Färga om till en annan färg

Du kanske har ett plagg som du egentligen älskar men färgen inte är riktigt du? Eller att den där supersnygga kjolen på loppisen borde ha haft en annan färg? Det är enkelt att bara färga om plagget! Vill du inte ha en helfärg och känner att mönster är roligare eller mer originellt så testa att färga i batik. Det är både roligt att göra samtidigt som det blir snyggt och inte blir ett plagg likt ett annat.

Var inte rädd för att göra fel utan se möjligheterna i det som finns i garderoben redan och försök se möjligheten i ett second hand-plagg i stället för att köpa nytt från butikerna. Men glöm inte att ha en sprätt till hands och ha kul samtidigt!