Lär dig förstå hur din hund kommunicerar med hundcoachen Fredrik Steen.




Hundar använder hela kroppen, från öron till svans, när de kommunicerar med andra hundar och med oss människor. De berättar med sitt kroppsspråk när de är glada och mår bra liksom när de är nervösa eller oroliga. Men det är inte alltid så lätt att förstå hundens språk, och därför missförstår vi hunden ibland. Det krävs lite övning för att lära oss läsa av våra hundar på rätt sätt.

Vi har tagit hjälp av hundcoachen Fredrik Steen för att bena ut hundens kommunikation och hur vi bättre kan lära oss att kommunicera med vår hund. 

— Egentligen är det inte svårare att tyda en hunds kroppsspråk och signaler mot vad det är att tyda en människas kroppsspråk och signaler. Det gäller bara att hitta nyckeln till att förstå dessa signaler, säger hundcoachen Fredrik Steen.

Hundens kroppsspråk

Titta på helheten 
Att finna nyckeln till att tyda hundens kommunikation, menar Fredrik, gör man bäst genom att studera hundar som är tillsammans.

— Detta lär man sig enormt mycket av. Man kan gå in i detaljer och prata om öronställning, om blickar, om raggresning, om svansföring med mera. Men riktigt så detaljerad behöver man faktiskt inte vara, säger Fredrik.

Det viktiga, menar han, är helheten. Att studera alla hundens signaler helt sammansatt. En del hundar kan vifta på en svans utan att vara glada, och en del hundar kan ha hög svans men ändå vara glada. Svansföringen kan säga oss ägare en hel del, men helheten – och sammanfattningen av helheten – är enligt Fredrik det viktigaste.

Stel eller lös kropp
— Jag vill gärna prata om stel eller lös kropp, och om att fronta eller visa sidan. En hund som rör sig löst och ledigt i kroppen är i balans och sällan eller aldrig orolig, medan en hund som är stel och nästan ”går på tå” har ofta andra avsikter än att mysa. En hund som tar kontakt och som snart vänder sidan till känner sig bekväm och trygg, medan en hund som tar kontakt men behåller sin front mot den individ som den hälsar på, har annan agenda.

De signaler en hund visar i skarpt läge kan man mer eller mindre också se i leksituationer, även om de är mindre allvarliga där. En lek för en hund är en träning inför skarpa lägen, och det är just därför Fredrik tipsar om att man bör leka med sin hund och på så sätt lära sig hantera och kommunicera med hunden bättre. Ett annat bra och tydligt sätt att lära sig läsa hundars kroppsspråk på är att titta på hur valpen agerar gentemot den äldre hunden. Dessa två tillsammans ger en tydlig och nästan överdriven bild av hundarnas kroppsspråk.

— När man tittar på hundar tillsammans kan man aldrig se något annat än just rak kommunikation. Hundar emellan sysslar aldrig med inlärning, belöningar eller bestraffningar. De kommunicerar bara i nuet, och de kommunicerar rakt, säger Fredrik.

Hundcoachen Fredrik Steen tycker hundägare ska jobba med rak kommunikation, dvs. prata med hunden genom kroppsspråk, signaler och mimik utöver ord och inlärda beteenden.
Hundcoachen Fredrik Steen tycker hundägare ska jobba med rak kommunikation, dvs. prata med hunden genom kroppsspråk, signaler och mimik utöver ord och inlärda beteenden.

Vikten av rak kommunikation

Skillnad mellan inlärning och kommunikation
För enkelhetens skull målar vi upp ett exempel: Tänk dig en hund som älskar mat. Om du nu tar hundens matskål i din hand så börjar hunden hoppa runt dig för att ta sin mat. Du väljer att säga ”sitt” till hunden (hunden sätter sig eftersom du har lärt den att göra det på det kommandot) och ställer därefter ner matskålen på golvet. Efter en kort stund ger du hunden tillåtelse att äta genom att säga ”varsågod”. Det här är ett exempel på inlärning — någonting du skickligt och bra har lärt hunden att göra.

Om du istället hade tagit matskålen i din hand, ställer ner den och visar med kroppsspråk, mimik och fysisk kontakt att matskålen är din (så som en hund gör mot en annan hund), så använder du dig inte av inlärda beteenden utan istället en rak kommunikation.

Inlärning och kommunikation är alltså två helt skilda saker, vill Fredrik påpeka. Inlärning behöver vi tillta när vi vill att vår hund ska göra någonting som inte är naturligt för hunden att göra, så som att vänta på tillstånd för att äta sin mat. För att hunden då ska utföra ett visst kommando så krävs också en belöning. För rak kommunikation behövs ingen belöning.

Fredrik menar att kan man kommunicera rakt med sin hund förstår hunder vad ägaren vill och önskar, och risken för problem med hunden minskar kraftigt.
Fredrik menar att kan man kommunicera rakt med sin hund förstår hunder vad ägaren vill och önskar, och risken för problem med hunden minskar kraftigt.



Krångla inte till kommunikationen med din hund
— Jag älskar rak kommunikation. En kommunikation som hundar använder emot varandra, mot oss, en kommunikation en hund kan och är duktig på. Jag jobbar väldigt mycket med ren inlärning och belöningsmetoder. Men jag arbetar lika mycket med rak kommunikation, eftersom jag tycker det är otroligt viktigt i ett hundägande. Jag har ägt och haft otroligt många hundar under mitt liv. En del hela deras liv, en del andra kortare perioder. Men jag har aldrig upplevt att jag har någon problemhund. Jag har funderat mycket på detta och kommit fram till det enkla svaret – kan man kommunicera rakt med sin hund, då förstår hunden vad jag vill och önskar.

Fredrik tycker att hundägare ofta krånglar till det i sin kommunikation med hunden. Eftersom hundar är mer vana vid rak kommunikation som går fort är det viktigt att inte vara rädd för att ta till den metodiken. Han berättar att man ska vara tydlig och ha en rak kommunikation med hunden och inte vara rädd för att röra hunden eftersom hundar pratar med varandra genom kroppsspråk och fysisk kontakt.

— Det är viktigt att komma ihåg här att inlärning och rak kommunikation är två skilda saker. Inget är bättre eller sämre än det andra. För mig är rak kommunikation extremt viktigt i vardagen liksom i situationer där jag kanske kan uppleva att jag har problem. Om hunden skäller vid ett hundmöte eller vill springa fram till andra hundar på promenaden. Då är rak kommunikation extremt viktigt. Inlärning handlar om tävling, utbildning. Kommunicera med hunden så som hunden kommunicerar med dig: genom kroppsspråk, mimik och fysisk kontakt.