mängder av rullar textilier i samma material

Det finns 1000-tals olika kombinationer av material som sätts samman för att skapa varierade former, textilier och strukturer. Det är vanligt att materialet i en tröja som kommer från ett av de stora modevaruhusen, består av en kombination. Vanligtvis 3 till 6 olika material, och detta är ett problem som kan påverka miljön negativt. Då återvinningsbart material är sorterat material från den ursprung som det är, alltså ull med ull, bomull med bomull etc. Alltså är det mest miljövänliga alternativet när ett plagg är gjort utav 100% av samma material. Den andra faktorn att ta med i beräkningen för miljövänligt material är hur detta framställts. Vi kommer följande gå genom materialen som finns i våra kläder och deras miljöpåverkan.

Materialen och dess egenskaper

Material produceras idag utav ett eller flera fibrer som genomgår olika processer. De här processerna tar fram materialen till våra kläder och dessa har olika påverkan på miljön. Det finns tre olika kategorier som delar på vart de olika materialen kommer från; Naturfibrer, syntet 1 och syntet 2 (syntetfibrer 2 är konstgjorda fibrer). Som det låter kommer naturfibrer naturligt från våra djur och växtriket. Ett klädesplagg tillverkat i de naturliga fibrerna är betydligt mer miljövänligare än ett som är tillverkat i syntetfibrer.

plastmaterial i naturen

Det som avgör miljöpåverkan är hur processerna har gått till och hur materialen har framställts. Om det har krävt stora mängder resurser anses detta material inte som ett miljövänligt. Inte heller om det gått åt mycket kemikalier som har använts för att färga kläderna. Och djuren måste ha levt under rättvisa förhållanden. De naturfibrerna vi flesta har i kläder är: Bomull, ull, lin, silke och dessa är framtagna av djurpäls och växtriket. Den ena gruppen syntetiska fibrer är: Polyester, elastan, akryl, polyamid och nylon. Dessa syntetfibrer är framtagna med hjälp av olja och kemikalier. Den andra gruppen syntetfibrer som kan anses som naturliga och konstgjorda är: Lyocell, viskos, hampa. Dessa är en kombination av kemiskt framställda och naturliga fibrer från olika trädsorter.

trä och växtbaserat material

Materialen vi är vana vid

Det mest tacksamma materialet för miljön är de naturliga fibrerna. Då en del av dessa fibrer kommer från våra djur och som alltid producerar nytt material flera gånger om. Den negativa påverkan på djuren kan vara om föds upp enbart för pälsbruk och lever under taskiga förhållanden. Därför kan man leta efter ekologiska naturliga material som bevisar djurens välmående.

naturlig ull från får

De naturliga fibrerna bildar också ett behagligare material då de alltid andas och syret tränger lättare genom våra kläder. Samt en del av materialen håller oss varma i kylan. Naturliga material är de vanligaste vi har i våra kläder och vi har alltid använt oss av det. Genom tiderna har de gett oss material till att tillverka kläder och skor som än idag. Det var inte förrän efter den industriella revolutionen och uppkomsten av mängder olja som syntetfibrer (plastfibrer) uppstod. Sedan dess har vi kunnat massproducera kläder i de mängder som det görs idag.

Begagnat eller ekologiskt material är mer miljövänligt

Den återkommande faktorn som gör material krävande för miljön är vattnet. Även om bomull, ull och silke är naturliga fibrer, kräver det fortfarande oändliga mängder vatten vid produktion. Vid produktion av bomull, besprutas fälten med kemiskt framtagna bekämpningsmedel och konstgjorda gödningsmedel. Dessa gifter blandas sedan med vattnet vid vattning och tvättning och hamnar till sist i våra sjöar. Så det är värt att tänka på att antingen handla kläder tillverkade av ekologiskt bomull, ull eller andra naturliga ämnen. Som innebär att de tagits fram helt utan kemikaliska medel och därav inte skadar miljön på det viset. Eller så väljer du alternativet att handla ett gammalt plagg på second hand och sparar på nyproduktionen.

Du bör även se till att ett ullplagg du vill köpa är av ekologiskt ull om det inte är begagnat. Det innebär att allt fokus är på fårets levnadsförhållanden från det att den är ett lamm och framåt. Även att förädlingen av garnet inte genomgår några kemikaliska behandlingar och blir då mer skonsam mot miljön. Ullplagg är också tacksamma på så sätt att de kan förvaras längre. Genom att vädras utomhus renas de av sig självt så det slipper tvättas och håller då sin form och standard bättre. Även dessa plagg går att handla begagnade i god kvalitet än att handla nytt. Vill man handla nytt finns det olika miljömärkningar man kan hålla utkik efter: Bra Miljöval, GOTS, Svanen och EU Ecolabel.

olika loggor på miljöcertifikat

Syntetfiber, den stora materialboven

Det finns en del fördelar med syntetfibrer som kan vara anledningar till att man väljer kläder tillverkade i detta. Syntetfibrer är mer slitstarka än vad naturliga fibrer är. De håller ursprungsformen bättre, vilket kan vara anledningen att man väljer ett plagg i polyester framför naturliga material. Processen att ta fram de här materialen bör man vara mer skeptisk till. De är direkt miljöfarliga då de framställs med hjälp av olja och detta är ett icke förnybart ämne. Det hämtas av jordens lager och bildar koldioxidutsläpp som bidrar till växthuseffekten.

Men man har förstått problemet och det finns idag kläder vars syntetmaterial kan återvinnas för att minska belastning på miljön. Det bästa alternativet när det kommer till de syntetiska materialen är att handla det second hand eller återvunnet. Då påverkar det inte miljön på nytt genom att inte ge nya avtryck på naturen. Man bör också tänka på att inte tvätta syntetkläder för mycket, då de släpper ifrån sig tusentals mikroplaster.

Konstfiber, ett mellanting för miljön

Detta material är tillverkat utav de naturliga resurserna från våra skogar, av olika sorters träd. För att kunna bindas ihop och bilda materialet måste ändå vissa kemikalier tillsättas. Detta är ett återkommande moment med alla material oavsett vart de kommer ifrån. Oftast håller man dock kemikalie tillverkningen med träfibrerna i en sluten process för att inte belasta miljön för mycket. Material som är tillverkade av dessa fibrer upplevs oftast behagliga då de är svala och andas mycket, vilket inte syntetfibrer gör. En annan skillnad från syntet är att de är produkter från naturen, vilket gör att de lättare kan brytas ner av naturen. Konstfibrer är relativt nyare material än syntet och naturfiber. Så det är inte alltid man hittar plagg tillverkade av detta på second hand.

rosa tyg i syntet material

Håll koll på materialen du handlar

Att tänka mer hållbart vid val av kläder är att kolla på materialinformationen som finns i alla kläder. För att lättare välja ett så rent plagg som möjligt och undvika för mycket blandningar av olika material. Försök att välja naturliga eller konstfibrer framför syntetfibrer då de påverkar miljön mindre vid tillverkning. Och även efter när vi tar hand om våra kläder (tvättningen och utsläpp av mikroplaster). Köp återvunnet, ekologiska eller miljö certifierade material. Kolla alltid second hand också, för ett bredare utbud och ett bättre samvete att undgå att belasta miljön en gång till.