Vad är skillnaden mellan slow fashion och fast fashion? Begreppen fast fashion och slow fashion dyker upp lite överallt just nu på grund av den heta klimatdebatten. Vad betyder fast fashion egentligen och vad är det som är så bra med slow fashion? För att bibehålla en hållbar framtid är samspelet mellan mode och miljö viktigt. Vi kommer behandla de största skillnaderna mellan slow fashion och fast fashion, för att vidga våra perspektiv inom modeindustrin och dess påverkan på miljön.
Vad är fast fashion?
Fast fashion eller snabbt mode är en affärsmodell inom modebranschen som innebär att man producerar så många modekollektioner som möjligt. Produktionen måste gå snabb och det får inte vara kostsamt att producera. Denna affärsmodellen innebär att man sänker kvalitet på kläderna för att kunna byta ut kollektionerna oftare. Produktionen måste gå snabbt för att man vill hänga med trenderna och konsumenternas efterfrågan. Trendsättarna är oftast modesigners och kändisar som visar upp det nya modet på tv, sociala medier och modeshower.
Tillverkning av fast fashion
Fast fashion företag får oftast kritik för hur de tillverka sina kläder. Det ska gå så snabbt som möjligt och oftast är det arbetarna och miljön som får ta stryk. Företagen vill gärna hänga med trenderna för att får en del av vinsten på den höga efterfrågan på modekläder.
Fast fashions produktionsprocess ger negativa miljöeeffekter för att de använder sig av kemiska fibrer som polyester i produktionen. En råvara som är mycket dåligt för miljö. Man framställer polyester från råolja och vid framställningen släpper man ut mycket koldioxod som påverkar den globala uppvärmningen. Dessutom förorenar man vatten när man tvättar kläder som är gjorda av polyester. När man tvättar kläderna så släpps små kemiska fibrer ut i havet i form av små mikroplast.
På grund av den allt kortare tillverkningsprocess och snabbare leveranstider så blir produktionsbolagen väldigt hårt pressade. Vilket även leder till att arbetsförhållanden också bli tuffare för industriarbetarna. Konkurrensen har blivit så pass hög att bolagen inte har några val än att pressa på allt som går att pressa för att inte tappa sina kunder, vinstmarginaler och fabriker. Arbetare och miljön är de som får tar hårdast stryk. Ibland tar bolagen till sig olagliga åtgärder som barnarbete bara för att kunna vara konkurrenskraftiga.
Konsumtion av fast fashion
Konsumenter i västvärlden har vant sig vid att köpa kläder till låga priser. Det innebär även att man kan handla mer kläder. Nya trender kommer och går, vilket resulterar till att vi ofta byter ut våra gamla kläder mot nya i en allt snabbare takt. Enligt statistiken använder vi bara 60% av våra kläder längre än 3 år. Resten av plaggen hamnar då i soporna.
Vad är slow fashion?
Slow fashion är en term som beskriver en hållbar mode produktion och medveten konsumtion. Slow fashion företagen som producera dessa plagg lägger mycket fokus på miljöeffekter och hållbarhetstänk. Oftast har kläderna högre kvalitet och priset är lite dyrare. Det är även viktigt att arbetare får en rättvis lön och arbetsmiljö.
Tillverkning av slow fashion
Slow fashion lägger mycket vikt på högkvalitativa material och miljöeffekter vid tillverkning av olika artiklar. Det vanligaste materialet som företagen använder sig av vid tillverkningen är bomull. Bomull är en råvara som innehåller naturliga fibrer som naturen kan bryta ner. Därför avger bomull inga kemiska fibrer när man tvätta kläder. Man skonar då sjöar och hav ifrån onödiga föroreningar. Oftast så använder man slutna vattensystem vid tillverkningen. Det gör att man kan återvända vatten igen och färger rinner inte ut i avloppssystemet.
Tillverkningen av slow fashion sker oftast lokalt eller i utvecklade länder. Det innebär att man även korta ner leveranskedjan från produktion till konsumenter. Det blir kortare transportsträckor och därmed även mindre utsläpp i form av koldioxid. Dessutom är arbetsmiljön och villkoren mycket bättre för arbetare i utvecklade länder. På så sätt så förlora ingen på detta, varken miljö eller arbetare.
Konsumtion av slow fashion
Konsumtionen av slow fashion har ökat på grund av att vi är mer medvetna om modeindustrins påverkan på miljö. Det är fler som lägger mer vikt på hur tillverkningen går till och vilka fördelar och nackdelar som kommer med en modeplagg. Fler vill hellre lägga mer pengar på produkter som har högre kvalitet och som håller längre. Slow fashion tillverkar produkter som inte tappa färg eller skrynkla ihop efter några tvättar. Slow fashion designa kläderna oftast ur tidslöss perspektiv med enkla färger. På så sätt behöver vi inte byta ut vår garderob så ofta. Därmed minskar även konsumtionen.
Skillnaden mellan slow fashion och fast fashion
Fast fashion och slow fashion är två begrepp som har helt motsatta betydelser. Fast fashion innebär att man vill producera så mycket som möjligt och produktionen ska vara så billigt som möjligt. Det innebär att man använder dåliga material vid tillverkningen. Arbetarna har inga rättigheter och jobbar oftast i dåliga miljö och får slavlöner. Det finns inte heller miljötänk eller hållbarhetstänk bakom produkterna. Slow fashion försöker motverka allt fast fashion står för. Slow fashion vill minska skador på miljön samt behandla arbetarna rättvis!
För att exemplifiera begreppen går det att jämföra klädproduktionen med snabbmatskonsumtion och hälsosam mat. Snabbmat har en kort tillverkningsprocess och maten smakar oftast väldigt bra. Det är även billigt vilket leder till en större efterfråga samt producera man maten i stora mängder. I längden blir det negativa konsekvenser för hälsan. Inom modeindustrin så har fast fashion i princip samma värderingar. Genom att skapa trendiga modeplagg till billiga priser skapar man en efterfråga. Miljö och hälsa är det sista man prioritera.
Slow Fashion liknar däremot hälsosam mat. Dess produktion är mer miljövänlig och har högre kvalitet på råvaror, vilket även resulterar till ett högre pris.
Många hakar upp sig på att priserna på slow fashion plagg är för dyra. Därför känns det inte lönsamt att handla slow fashion, då fast fashion är mycket billigare. Om man gör matematiken och räknar ut tid och pengar så kommer man inse att det inte finns någon skillnad. Till exempel om man vill handla billiga slow fashion plagg, så behöver man byta ut garderoben oftare då det håller lägre kvalitet. Om du handlar slow fashion så behöver du inte handla så ofta eftersom plaggen håller mycket längre. Därmed finns ingen stor skillnad när det gäller pris. Dock bidrar du mer till en positiv klimatförändring och mänskliga rättigheter när du handlar slow fashion.