Vad är det för skillnad på ett par löparskor och ett par träningsskor egentligen? Det är många som inte vet detta. Många tycker det är onödigt att köpa olika typer av skor efter träningsform och använder sina löparskor på gymmet när det är helt fel att göra så. Använder man fel skor till fel träningsform så finns det risk att man skadar sig eller att skorna går sönder. Lika väl som när du väljer kläder efter väder, är det med skor. När det regnar så går du inte i flip-flop utan väljer dina stövlar för att hålla dina fötter varma och torra. Såhär ska du också tänka när du väljer skor efter träningsform.

träningsskor på en gräsmatta

Skor efter träningsform

Vad det än är för träning du utför så finns det förmodligen en sko lämpad för just den träningsformen. Golfskor är till för de som golfar, löparskor är till för löpning men vad är det för skillnad på löparskor och träningsskor? Det går väl att löpa i ett par träningsskor? Ja, det går men det är inte optimalt och vi ska förklara anledningen till detta..

Det man kan säga är att löparskor oftast har mer dämpning än träningsskor och är anpassad just efter löpning. Varför de har det är för att det är en högre belastning på löparskor. När man springer så belastar man foten och benen mer helt enkelt, skon hjälper till att dämpa de stötar foten utsätts för när den går i marken. Träningsskor däremot har generellt mindre dämpning och ibland inget alls då man inte är i rörelse på samma sätt och inte utsätter sina fötter för stötar eller samma belastning som när man löper. Träningsskor är tillverkade på det viset att man ska använda dem för rörelser åt sidorna och en löparsko för rörelser framåt.

Om man går på gym och lyfter tunga vikter så bör man kolla på en sko där det inte finns så mycket dämpning eller inget alls. Dämpningen gör att det blir instabilt vid lyft och man bör därför kolla på stumma skor för bättre kontroll och för att belasta fötterna på bästa sätt.

Underlag

Förutom den stora skillnaden mellan löparskor och träningsskor finns det viss skillnad inom de olika kategorierna. Vad gällande löparskor finns det flera olika varianter beroende på vilket underlag du springer på till exempel terräng, asfalt, grus och löpband.

löpare som springer på ett underlag av stenar

Asfalt

När man springer på asfalt är det med fördel att välja en sko med bra stötdämpning och som är mjukare material som är följsam med din fot då det sliter mindre på kroppen. Asfalt sliter mer på kroppen eftersom underlaget är hårt. Det är rätt lätt att få ont i knä, leder och fötter när man springer långa sträckor på asfalt.

Grus och sten

Grus och sten är ett hårt underlag och är ett mellanting mellan asfalt och terräng. Här bör du tänka på att välja en sko som har stabilitet och dämpning för hårt underlag. Efter hand tränas musklerna och balansen upp i kroppen. Detta medför att du inte längre behöver lika mycket dämpning på dina skor som tidigare och du kan istället välja ett par smidigare terrängskor med grövre sula.

Terräng

Om du springer mycket i terräng till exempel i skogen ska du välja en löparsko med mindre dämpning och svikt. Du behöver inte samma dämpning eftersom underlaget är mjukare än asfalt och fötterna behöver inte utstå samma stötar.

Inomhusbruk

Precis som utomhus skor finns det stor variation på träningsskor för inomhusbruk. Förutom gymskor finns det en rad olika skor anpassat för olika sporter såsom fotboll och handboll. Ett par fotbollsskor behöver bra grepp, de ska sitta tight på foten för bäst passform. De behöver också tåla visst slitage även uppe på skon och inte bara på sulan då man använder fötterna för att sparka på bollen. Ett par handbollsskor är det viktigare med bra grepp och behöver inte vara lika slittåliga då fötterna inte används på samma sätt i denna sporten.

Vinter

Är du en av de som väljer att springa ute på vintern är det en bra idé att ha dubbar så att du får bra grepp på underlaget och inte halkar. Vintertid är det vanligt att många börjar springa inomhus på löpband istället för ute av olika anledningar. Då är det viktigt att byta till ett par skor som är anpassade efter löpbandets underlag. Eftersom löpbandet redan är sviktande behövs ingen dämpning på skorna utan det är viktigare att det är lätt och smidig träningssko.

Skor håller inte i all evighet

Något man ska tänka på när man köper skor är att de inte håller i all evighet. Använder man sina skor väldigt ofta så slits de ut och blir sämre snabbare. Dämpningen i skorna blir sämre, sulans grepp och själva materialet i skorna blir också sämre med tiden om dem används ofta. Självklart ska man kunna använda sina skor ofta men man ska tänka på att de slits med tiden och att kanske inte köpa en alltför billig sko. Det är bättre att välja en träningssko som är något dyrare och har bättre kvalité då det kommer hålla längre och dina fötter kommer må bra.

smutsiga träningsskor

Det är även så att om man inte använder sina löparskor så ofta så kan gummisulan torka ut med tiden. Detta medför att skorna får sämre grepp och dämpning. Många tänker inte på att skor åldras trots att man inte använder dem och att de borde hålla då dem är sparsamt använda men så är inte fallet.

En lärdom av denna artikel är att du aldrig ska använda dina löparskor på gymmet. På gymmet ska man använda träningsskor som är stabila och lätta men som helst inte har någon dämpning alls. Använder man löparskorna på gymmet så sliter man bara ut sina skor snabbare. Dämpningen i löparskor håller ungefär 100 mil och då ska dessa användas på rätt sätt och inte på gymmet med tunga vikter som sliter på dämpningen och skorna.

För att få ut bästa resultat av just din träning och undvika skador så se till att du använder rätt sko efter rätt träningsform. Genom att anpassa vilka skor du använder dig utav sparar du dessutom pengar då det inte blir onödigt slitage samt att din kropp kommer må bra.