Vill du skänka kläder? Är det kanske dags att ge dina gamla Levis jeans ny kärlek, eller kanske ge ny ägare till den där festliga nyårsklänningen som aldrig kom till användning? Vi guidar dig igenom steg för steg hur du går tillväga för att skänka kläder, tillsammans ser vi till att dina gamla kläder kommer till användning igen.

En person i vit stickad tröja som vill skänka kläder. Fem par jeans i blå, grå och svart nyans.

Riktlinjer att förhålla sig till om du vill skänka kläder 

Som en följd av att skänka dina begagnade kläder till second hand-butiker gör du skillnad både för människor och miljö. Vi vägleder dig genom steg för steg hur du går tillväga för att skänka kläder och vad som är viktigt att tänka på innan du skänker dina begagnade kläder.

En blå och grön infografics som beskriver hur man går tillväga för att skänka kläder i fem steg. På bilden finns tre gubbar som håller i kläder, ett packet med kläder och en klädbutik.

Klädesplagg som butiker tar emot/ tar inte emot

Första och kanske viktigaste aspekten att tänka på innan du skänker dina gamla kläder är att säkerställa så att du skänker kläder som butiker faktiskt kan ta emot. Butiker tar gladeligen emot kläder, skor och accessoarer som är hela och rena. Närmare bestämt, kläder som är användbara och säljbara. Lika viktigt är att enbart skänka kläder som du tror kan komma till användning och älskas av en ny ägare. Detta avser alltså inte kläder som är söndriga, smutsiga eller oanvändbara. Om du däremot har kläder som inte kan återanvändas hänvisar vi till närmaste återvinningscentral för återvinning istället.

Tvätta kläderna du vill skänka

Glöm inte att tvätta samtliga klädesplagg innan du skänker dem. Om dessa riktlinjer missköts kan det medföra stora kostnader för butiker att transportera osäljbara klädesplagg till återvinning. När du sorterar dina kläder för skänkning ber vi dig därför alltid ha som tumregel ‘’lämna enbart kläder som du tror någon annan skulle vilja köpa och använda!’’. 

Skippa sköljmedel – använd ättika istället

Vi uppskattar att du vill lämna över väldoftande kläder till nästa ägare men skippa gärna sköljmedel när du tvättar dina kläder du vill skänka. Faktum är att sköljmedel inte bara är dåligt för oss människor utan även en riktig miljöbov. För er som missat debatten gällande sköljmedels negativa miljöpåverkan så innehåller det flera ämnen som gör det svårt för naturen att bryta ner och rinner därmed ut i våra hav. Inte nog med det, sköljmedel förkortare även livslängden på våra kläder samt kan orsaka skadliga effekter på oss människor. Tips är att tvätta klädesplaggen du vill skänka med ättika! På så sätt avlägsnas dålig doft. Bonus är att ättikan även håller tvättmaskinen ren och fräsch, vinst för oss och vinst för naturen! 

Vik, sortera och organisera! 

Innan du packar ner kläderna, säkerställ att samtliga klädesplagg är rena och torra. Vänligen, vik klädesplaggen och lägg ner de snyggt och prydligt i en kartong eller påse. Det underlättar sorteringsarbete i butik väsentligt. Desto bättre paketering desto snabbare kan dina gamla plagg komma ut i butiken och säljas vidare till ny ägare.  

Ska du skänka skor? Glöm inte att knyta ihop skosnörena

Om du skänker skor så se alltid tid till att knyta ihop skosnörena med varandra. Att köpa ett udda par skor är sällan önskvärt. 

Lämna alltid dina gåvor på anvisad plats

Se alltid till att lämna dina skänkta kläder på korrekt anvisad container dvs. släng till exempel inte din kläder i hårda prylar containern. Lämna således aldrig dina donerade kläder obevakade utanför en stängd butik. Då kan vi inte säkerställa att att dina skänkta kläder kommer fram till oss.

Nationella riktlinjer ämnar att få fler till att handla begagnade kläder!

Känner du också den väninnan som undviker att köpa begagnade kläder på second hand på grund av en rädsla att få oinbjudna gäster med hem? Eller den andra vännen som skräms av tanken att ha på kläder som någon annan haft på sig innan? Vi alla känner säkerligen igen det. Enligt en rapport från Naturvårdsverket visar resultatet på att 62 % av svenska konsumenter väljer att inte köpa kläder på second hand. Vidare visar resultatet av rapporten även på att merparten väljer att avstå från att handla kläder på second hand eftersom det inte anses hygieniskt. Låt oss ändra på detta! 

Faktum är att vi inte behöver oroa oss över varken smuts eller ohyra då vi köper kläder på second hand. Second hand-verksamheter tar enbart emot tvättade klädesplagg. Syftet är att säkerställa att samtliga köpta kläder ska känns rena och fräscha samt vara fria från annat som inte är välkommet, bra va? Målet med dessa riktlinjer är simpelt, vi vill skapa en förändrad inställning gentemot begagnade kläder. Syftet är att få fler att göra en klimatsmart handling.

Varför tvättar inte butikerna själva kläderna?

Second hand-butiker har valt att inte tvätta kläderna som kommer till butik. Den enkla anledningen till det är eftersom kunder som köper begagnade klädesplagg väljer ändå att tvätta kläderna när de kommer hem. Då butikerna avstår från att tvätta kläderna kan vi spara både mängder av vatten, pengar och tid.

Här kan du skänka kläder: 

Målet är att göra det så enkelt som möjligt för dig att skänka dina gamla kläder som inte längre används. Vi har därför listat de vanligaste organisationerna som tar emot dina kläder, skor och accessoarer. Samtliga organisationer finns placerade på flera ställen runt om i landet. 

På bilden syns en kvinna med beige stickad tröja och blå jeans som vill skänka kläder. Det är tre stickad tröjor i vit rosa och svart nyans. Hon har även röda naglar.

Erikshjälpen

Erikshjälpen har totalt 60 butiker runt om i landet som tar emot kläder, skor och accessoarer som är i gott skick. Pengar som genereras i butikerna doneras således till socialt och humanitärt arbete i Sverige. För att ta del av mer information gällande Erikshjälpen och deras arbete för en bättre värld – läs mer på Erikshjälpen.

Hur:

På Erikshjälpen kan du skänka gåvor på följande sätt:

Själv lämna in dina begagnade kläder i någon av butikernas gåvomottagning. Ytterligare en möjlighet är att boka hämtning av gåvor (om du har en stor mängd kläder att skänka). Kontakta din närmaste butik för vidare information. 

Myrorna

Myrorna har totalt 19 butiker runt om i landet. Överskott av Myrornas försäljning doneras således till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Läs mer på Myrorna.se.

Hur:

På Myrorna kan du skänka gåvor på följande sätt:

Själv lämna in dina begagnade kläder i någon av Myrornas butiker. Vidare kan du skänka dina kläder på någon av Myrornas 99 insamlingsplatser. Kika närmare på Myrornas hemsida för att hitta din närmaste insamlingsplats. Ytterligare en möjlighet för dig att bli av med dina gamla kläder som Myrorna erbjuder är vi upphämtning. Det gäller dock enbart i vissa städer och gäller enbart vid större mängd kläder. Eftersom deras transporttjänst är mycket eftertraktad bör du med god framförhållning boka hämtning av gåvor hos din närmaste butik. Kontakta din närmaste butik för vidare information. 

Röda Korset

Röda korset har totalt 260 butiker placerade runt om i hela Sverige. När du skänker dina begagnade kläder till Röda korset kan de fortsätta att arbeta förebyggande och med akuta insatser världen över. Detta leder till att Röda Korset kan bistå barn och familjer som lever i utsatthet och dina gåvor hjälper Röda korset att hjälpa utsatta människor i kriser, krig och naturkatastrofer. Läs mer om deras humanitära arbete på Röda Korsets hemsida.

Hur:

Till skilland från de tidigare nämnda aktörerna tar Röda Korset enbart emot skänka gåvor i någon av dina röda korsets närliggande second hand-butiker.