Finns det verkligen allergivänliga hundraser?

Tyvärr är svaret nej, det finns inga hundraser som är helt allergivänliga, däremot kan en person som är allergisk reagera mer eller mindre på olika hundraser. En allergisk person reagerar på allergener i hundens hud och saliv vilket kan variera hos olika hundraser och även hundar som individer. Här har vi listat 10 hundraser som allergiska personer tenderar att reagera mindre på. 

10 allergivänliga hundraser

1. Lagotto Romagnolo

Allergivänlig hund Lagotto

Lagotto Romagnolo kallas även för Lagotto och är en aktiv och lättlärd hund. Hundrasen blir liten till medelstor, är familjekär och passar utmärkt till olika typer av spårningsarbete och agility. Lagotton är kanske främst känd som spårningshund, framförallt för spårning av tryffelsvamp. Som vattenhund har Lagotton en smutsavstötande, lockig päls som knappt fäller vilket gör den till en allergivänlig hund.

2. Pudel

Allergivänlig hundras Pudel

Av allergivänliga raser är Pudeln kanske den mest kända. Den finns i fyra olika storlekar: Dvärg-, Mellan-, Stor- och Toypudel. Pudeln är en trevlig sällskapshund som är relativt enkel och lättlärd, en del upplever dock att pudlar kan skälla en del. Hundrasen kräver måttligt med motion, gillar att umgås med familjen och utmanas med olika tricks och lekar. Pudeln har en lockig och lättskött päls som inte fäller vilket gör att många allergiker klarar av att leva med rasen.

3. Labradoodle

Allergivänlig Labradoodle

Labradoodlen är en charmig familjehund som har lätt att lära. Hundrasen är en korsning mellan Labrador och Pudel och har Labradorens mentalitet och Pudelns päls. Den är känd som en mycket sällskaplig ras och precis som både Labradoren och Pudeln älskar den att leka, lära och få mycket kärlek från sin familj. Med samma typ av päls som pudeln passar även Labradoodeln in i ett hem med allergiker.

4. Basenji

Allergivänlig hundras Basenji

Rasen Basenji är en av de äldsta hundraserna, den är livlig och kelig och passar bra både som jakt- och familjehund. Rasen har dock en tendens att vara lite aggressiv mot andra hundar och kräver därför en fast hand. En Basenji kan inte skälla men uttrycker istället ett joddlande läte. Hundrasen har en kort och lättskött päls som knappt kräver någon omvårdnad, särskilt som de är mycket renliga och putsar sig precis som en katt. Då en Basenji inte heller fäller och inte luktar hund kan även en allergiker leva med rasen.

5. Bedlingtonterrier

Allergivänliga hundrasen Bedlingtonterrier

En Bedlingtonterrier är en perfekt familjehund som gillar att vara ute och röra på sig i skogen men även mysa inne. Bedlingtonterriern är lugn och sällskaplig men kan även fungera bra som vakthund. Till utseendet liknar Bedlingtonterriern ett får och eftersom den ulliga, mjuka pälsen knappt fäller är rasen ypperlig för allergiker.

6. Samojed

Allergivänlig hundrasen Samojed

Samojeden är en polarhund som historiskt använts som drag- och jakthund och den kräver motion därefter. Samojeden en uthållig och aktiv brukshund som älskar att umgås. Den tjocka pälsen är lättskött och med inbyggt kvalsterskydd kan rasen även passa en allergiker.

7. Bichon Havanais

Allergivänliga hundrasen bichon Havaines

Den här lilla hunden har ett stort hjärta och är en perfekt familjehund som älskar människor. Den långa, silkeslena pälsen med lockig underull behöver inte klippas eller trimmas då den inte fäller. Tack vare pälsen är risken för allergisk reaktion generellt lägre. Det går att ha sin Bichon Havanais kortklippt men är pälsen lång måste hunden kammas och badas regelbundet för att hållas fin.

8. Chinese crested dog

Chinese creasted dog allergivänlig

En Chinese crested dog är kelig och familjekär och passar utmärkt som sällskapshund. Då de är små kräver de inte mer motion än ca 30 minuter per dag. Det finns två delar av rasen då en Chinese crested dog kan födas med både hår och utan. Med hår kallas den Powder puff. Båda sorterna kräver en del omvårdnad och båda behöver badas regelbundet, den nakna för att hållas ren och den pälsade för att inte få tovor. En naken Chinese crested dog kan även behöva skydd både mot sol och kyla. I sol kan de nämligen lätt blir solbrända och vid kallare klimat kan en tröja hindra dem från att frysa. Båda grenarna av hundrasen räknas som allergivänliga.

9. Malteser

Malteser, allergivänlig hundras

Maltesern är en både kärleksfull och bestämd liten sällskapshund och det brukar sägas att Maltesern är en stor hund i litet format. Den långa pälsen kräver en del omvårdnad för att hållas fin, helst bör den kammas varje dag. Då pälsen kan bli ganska lång vid ögonen är det vanligt att trimma lite extra eller sätta upp pälsen på huvudet med en tofs. Maltesern har dock ingen underpäls och fäller knappt, därav är rasen lämplig för en allergiker.

10. Irish soft coated wheaten terrier

Irish soft coated wheaten terrier allergivänlig hundras

Den här terriern kräver en van ägare som kan sätta gränser då den är känd för att vara envis och självständig men i rätt familj blir den en kärleksfull följeslagare som älskar aktivering. Rasen är ursprungligen avlad för jakt men den instinkten har avtagit och kan variera mellan individer. En Irish soft coated wheaten terrier fick sitt namn av att den lena pälsen har samma färg som mogen vete. Pälsen kräver en del omvårdnad men det är tack vare den som Irish soft coated wheaten terriern passar in bland allergivänliga hundraser.

Vilken hundras ska jag välja?

Att välja hundras kan vara svårt, både som allergiker och inte. För en nybörjare kan hundvärlden verka enorm! Behöver du extra guidning hittar du mängder av tips i vår ultimata guide om hundar och tips på bästa hundrasen för nybörjare här. Är du redo för att ta emot din nya familjemedlem? Här finns 10 tips att tänka på innan hunden flyttar in.

Problem trots att din hund är allergivänlig?

Är du väldigt allergisk kan du reagera trots att hunden är allergivänlig. Eftersom du kan reagera på hundens saliv och hud bör du vara försiktig med att låta hunden slicka på dig och undvika att borra ner näsan i pälsen (även om det är svårt!) Det finns även hjälpmedel att ta till för att lindra dina besvär.

För att ytterligare motverka allergiska reaktioner kan du prova att tvätta hunden en gång i veckan med speciellt schampoo som minskar allergenerna som finns i hundens hud. Det kan även hjälpa att äta allergitabletter med antihistamin som minskar symptom som snuva, nästäppa och rinnande ögon.