Är du i tankarna av att skaffa hund men vet inte vilken som är den bästa hundrasen för dig som nybörjare? Vad kul! Många har övervägt att skaffa hund någon gång i livet och det kan vara en väldigt givande erfarenhet. Innan du skaffar hund finns det mycket att tänka på men det finns även många hundraser att välja bland. Som nybörjare kan vissa hundraser kännas mer eller mindre lättskötta eller kräva mer eller mindre av dig som ägare. Det kan vara bra att överväga hur aktiv hundras du vill ha, om din hund ska passa in i ett hus eller lägenhet och om den ska ha mer eller mindre jaktinstinkter. Vi har nedan sammanställt information om de raser som brukar ses som de bästa alternativen för nybörjare. 

1. Mops

bästa hundrasen för nybörjare mops. Bild på mops som ligger på golvetMånga tycker att Mops är den bästa hundrasen för nybörjare som letar sällskap i soffan. Mops kräver likt alla raser dagliga promenader men kräver inte lika mycket sysselsättning som andra raser. För dig som letar efter en lojal och avslappnad hund är Mopsen väldigt bra som nybörjarhund. Den är lätt att hålla ren då dess päls är naturligt len och tack vare att hundrasen är så liten är den perfekt lägenhetshund.

Hundrasens runda ansikte, hudveck och de stora runda, mörka ögon gör att man inte kan annat än le. Den lilla hunden är en trofast vän genom livet. Mopsägare bör dock vara medvetna om att det förekommer vissa hälsoproblem med ögon och andning. Den går även lätt upp i vikt om födointaget inte noga övervakas kan även vara utmanande att göra rumsren. 

2. Golden Retriever

bästa hundrasen för nybörjare Golden Retriever. Hund som står i sand med skog i bakgrund.

Om du och din familj funderar på att skaffa hund men har liten erfarenhet sedan innan, ja då är Golden Retriever den bästa hundrasen för er som nybörjare. Golden Retriever är en pigg, intelligent, lojal och sällskapsvänlig hundras men kräver också mer aktivitet än exempelvis en mops. Mer träning underlättas dock av att rasen är lättlärd och gillar att lära sig nya tricks. Om du är en aktiv person eller en familj som gillar att vara ute och röra på er så passar hundrasen utmärkt. 

Som rasnamnet antyder (Retriver) så älskar Golden Retrivers att hämta saker, vilket är en perfekt lek under en promenad i parken. Hundrasen brukar förknippas med dess glada och lättsamma humör och om du är ledsen kan din hund troligtvis muntra upp dig. Golden Retriver älskar kontakt med människor men är inte krävande för det. Det som kan vara värt att tänka på är att den har lite längre päls än andra raser. Av samma anledning kan man behöva borsta den och se till så den inte får några tovor i pälsen.

3. Bichon Frisé

bästa hundrasen för nybörjare Bichon Frisé som ligger ner på golv. Vit päls

Bichon Frisé är en mindre dvärghund som är glad, smart men även allergivänlig. Det är en aktiv hundras men eftersom den är så liten kräver den inte lika långa promenader. För nybörjaren som inte vill gå så långt kan rasen vara ett lättsamt alternativ. Dess lilla storlek rymmer en stor personlighet och visar gärna att den är tuff. Detta även om den också älskar gos och kärlek. 

Hunrasen passar bra för nybörjare i familjen liksom en enskild hundägare som är ute efter en lättsam hund att umgås med. Hunden har lite längre päls som behöver omvårdnad men är annars väldigt lättskött. Det kan vara viktigt att ge denna hundras uppmärksamhet och omvårdnad som valp för att den inte ska bli skeptisk mot andra hundar. Den är mångsidig och går även att tävla med i allt från hundutställningar till agility.

 4. Shih Tzu

Den bästa hundrasen för nybörjare Shih Tzussom går på vägen och ser glad ut.Denna ståtliga dvärgras tillhör kategorin tempelhundar och är en perfekt sällskapshund för nybörjaren. Det är en glad och social hund men med vissa tendenser till jaktinstinkter. Dock skäller den inte lika mycket som andra hundraser men kan som alla valpar behöva lite vägledning.

Detta är en hundras som har stor personlighet och kör efter mottot “kan själv”. Av samma anledning kan de dagliga promenaderna upplevas ske på en Shih Tzus villkor och den vill gärna inte bli buren i famnen. Men frukta inte, det är även en väldigt kärleksfull hundras som gillar att krypa upp i soffan- bara den får göra det på sina villkor.

5. Papillon

Papillon som sitter på ljus pläd

Papillon är en liten men  mycket intelligent hundras som älskar äventyr. Den är lättlärd, social och passar en aktiv nybörjare som gillar att vara utomhus. Denna hundras gillar att umgås med andra hundar och passar den aktiva nybörjaren. Är ni en familj som gillar att åka på skidsemester eller att åka till stugan i skogen så passar Papillon.

Som valp behöver denna hundras som de flesta raser mycket uppmärksamhet. Uppfostrar men den inte rätt finns det en risk att hunden blir gnällig och tigger som äldre. Därför kan det vara bra att se till att man som ägare har ordentligt med tid för valpfasen innan man skaffar en Papillon. Lite kuriosa om denna hundras är att den historiskt har varit mycket populär bland europeiska kungahus Ursprungligen är rasen från Spanien men har även ägts at svenska drottningar.

6. Cavalier King Charles

Cavalier king charles med svart päls som ligger ner och tittar in i kameran

Den supergulliga Cavalier King Charles är en ras som också passar nybörjaren. Hundrasen kommer ursprungligen från Storbritannien och är en av de populäraste raserna i världen. Denna hund är trogen sin ägare och visar på tillgivenhet och tycker inte om att bli lämnad ensam. Cavalier King Charles är en mycket vänlig sällskapshund och är lekfull och aktiv i sin natur. Den kräver dagliga promenader men älskar också att mysa vilket gör att den till en bra terapihund för äldre liksom en bra lekkamrat för barn.

Hundrasen kan kräva lite mer omvårdnad för sin långa päls och kan på samma sätt som den är trogen sin husse eller matte markera ifall någon kommer för nära dess territorium. Det finns sätt att träna hundar till att inte skälla och visar du Cavalier King Charles kärlek så kommer den visa mycket kärlek tillbaka. De har även en naturlig jaktinstinkt, i synnerhet när det kommer till jakt av mindre djur så som fåglar och hamstrar och gillar att leka under sina promenader.