Medgivande och godkännande utav användning av bild från:
Solde Kafferosteri, Fotograf: Karl-Johan Hjertkvist

Vad finns det egentligen för lokala kafferosterier i Skåne? Här listar vi 5 stycken!

På ett kafferosteri rostar man kaffebönor, vilket är ett av leden i processen för att framställa kaffe. Kaffet kommer ursprungligen från Etiopien men produceras idag i 70 länder. Kaffebönorna importeras till Sverige och här finns det sedan ett flertal kafferosteri som tillverkar sitt egna kaffe. Vi kommer inte att gå in på de ca 67 stycken som finns i landet men på den här sidan kommer vi att ta upp 5 stycken kafferosteri som ligger lokalt i Skåne. De flesta ligger på Skånes västra sida och det kan förklaras så enkelt som så, att det är här de flesta stora städer ligger. I skåne så dominerar det mörkrostade kaffet och vi kommer att börja lista upp kafferosterier från norra Skåne för att arbeta oss ner mot söder.

Sofiero Kafferosteri – Helsingborg

Kaffet från Soferio kallas CaféGo och är miljömärkt samtidigt som det kommer från utbildade bönder som jobbar utefter ett hållbart och långsiktigt jordbruk. 50% av kaffebönorna kommer från plantager som ligger på över 1200, 1400 och 1500 meters höjd. Vilket de använder som ett koncept ”Smaka på höjden!” där man kan köpa kaffe utefter höjd. Man kan då undra vad är det för skillnad? Jo, här låter man kaffet mogna långsamt vilket gör att kaffet får längre tid på sig att utveckla en unik smak och karaktär.

Sandby Kafferosteri – Södra Sandby

I Skåne utanför Lund finner man den lilla byn Södra Sandby, och här ligger det lilla mikrorosteri som heter Sandby Kafferosteri. Det var år 2011 som en man vid namn Mattias startade upp rosteriet och har sedan dess låtit företaget växa försiktigt och organiskt. Kaffet serveras idag i hela Sverige, men även i England och London. Man kan finna kaffet i butiker, på kafé & restauranger, samtidigt som kontor och arbetsplatser väljer att ha det rostade Södra Sandby kaffet som deras vardagskaffe.

Lilla Kafferosteriet – Malmö

Mitt inne i City i Malmö hittar man det söta gula huset som idag är välkänt som lilla kafferosteriet. Här ligger kaféet medan kafferosteriet ligger ute i Kirseberg. 2005 startade man upp rosteriet för att sedan 2006 öppna upp kaféet där man sedan dess har haft visionen om att utveckla kaffedrickandet i Sverige. Man kan även finna Lilla Kafferosteriets kaffe utanför Sveriges gränser, där de också har internationella utbildningar för kafferostare. Något som är ganska häftigt är att de har vart med att skapa och införa de regler som just nu finns i världsmästerskapen i kafferostning.

Solde Kafferosteri – Malmö

I frihamnen i Malmö finner man Soldes kafferosteri som slog upp dörrarna 2010. Men de har även en Kaffebar mitt inne i City dit man kan gå för att testa de varsamt och kärleksfulla rostade kaffebönorna, som en färskbryggd kaffe. De är väldigt noggranna med att spåra vart ifrån deras kaffe kommer ifrån, och strävar efter att inte ha flera mellanhänder. Vilket gör att de är väldigt stolta över att kunna bidra till bra arbetsförhållande och att naturen förvaltas.

Solo Kaffe – Malmö

Det äldsta kafferosteriet på listan grundades 1898 och sägs ha druckits av Kung Oscar II & drottning Sophia. Det var på Värnhem i början av 1900-talet som resan startades. På SOLO Kaffe prioriterar man kvalitet och smak är högt, och gör allt för att göra sina kunder nöjda. Varpå deras vision är att erbjuda bra service och marknadens bästa kaffe – Vilket de gör genom att göra kaffet tillgängligt för privatpersoner, företag, caféer/restauranger, hotell eller den offentliga marknaden.

Är du sugen på att läsa mer eller besöka någon av kafferosterierna så finner du länkar till deras hemsidor här nedanför. Det är även från företagens hemsidor vi gjort vår research för att kunna dela med oss utav denna artikel till dig.

CaféGo: https://www.cafego.se

Sandby Kafferosteri: https://www.sandbykafferosteri.se/

Lilla Kafferosteriet: https://www.lillakafferosteriet.se/

Solde Kafferosteri: https://www.solde.se/

Solo Kaffe: https://www.solokaffe.se/

Kanske är det så att du är intresserad av att veta vart du kan köpa det fantastiska kaffet från någon utav dessa 5 kafferosterier, då ska du fortsätta läsa!

Vart kan jag handla det lokala kaffet?

Är du sugen på att testa och smaka de lokala kafferosteriernas kaffe? Ja men visst är du det! På de respektive kafferosteriers hemsidor kan man hitta information om vart man kan köpa kaffet och även köpa det via hemsidan. I dessa tider så är det viktigt att stötta de lokala företagen, och vi tycker att det är helt underbart att du har tagit dig hit och till denna artikel för att läsa på och hitta information, och kanske helt enkelt just stötta ett utav de kafferosteri som vi har listat.

Sofiero Kafferosteri – Helsingborg

Man kan köpa kaffet på deras hemsida, men även via kontakt med företaget om det är så att man skulle vilja köpa in det till sitt företag, och ha en stående beställning. Man kan även hitta kaffet via olika mat leverantörer på nätet så som mat.se, mathem.se osv.

Sandby Kafferosteri – Södra Sandby

Vill man få tag på kaffet så får man vända sig till deras återförsäljare, speciellt om man är en konsument. De säljer inte sitt eget kaffe på sin hemsida utan det kan man finna på www.baristashopen.se. Är man däremot ett företag kan man kontakta dem direkt.

Lilla Kafferosteriet – Malmö

Det är bara via Lilla kafferosteriets hemsida man kan köpa det exklusiva kaffet. Däremot kan man ta sig en tur till kaféet och avnjuta en kopp lokal rostat kaffe om man vill provsmaka innan man bestämmer sig helt och hållet.

Solde Kafferosteri – Malmö

Även på Solde Kaffes hemsida finner du deras kaffe, det går inte att få tag på kaffet någon annanstans. Men även här välkomnar de företag som vill ta in det lokala kaffet till arbetsplatsen.

Solo Kaffe – Malmö

Här letade vi länge för att verkligen hitta någonstans där man kunde köpa Solo Kaffe, men det finns ingen specifik webbshop eller återförsäljare som säljer. Här får man kontakta rosteriet på telefon eller mejl eller via ett formulär på deras hemsida för att visa intresse för kaffet.

Medgivande och godkännande utav användning av bild från:
Solde Kafferosteri, Fotograf: Karl-Johan Hjertkvist 

Här får vi en inblick hur det kan se ut på ett kafferosteri, och specifikt Solde Kafferosteri
.

Kan du inte få nog av Kaffe och är intresserad av att lära dig mer, då kan du klicka här för att komma vidare till ännu fler intressanta artiklar!

Källa:
https://www.cafego.se
https://www.sandbykafferosteri.se/
https://www.lillakafferosteriet.se/
https://www.solde.se/
https://www.solokaffe.se/