Kaffet, denna livets brygd har sedan 1658 varit ett dagligt inslag hos svenskarna. Hur kaffet kan hjälpa oss i vardagen, med sitt härliga koffein och den kick man behöver under långa novemberdagar. Men visste du att det finns så mycket mer till kaffe än bara koffeinet? Att du kan rosta det själv hemma? Och att kaffe har fler hälsofördelar än du anar? På vår webbsida har vi dedikerat oss till att berätta allt om kaffe. Vad du kan göra med det efter du har druckit det och hur du bäst kan använda till och med överblivet kaffe. Oavsett om du är en kaffenörd, eller bara älskar att veta allt om allt, så kan våra fantastiska artiklar hjälpa dig till att förstå lite mer om drycken du älskar och hur kaffet påverkar våra kroppar.

Vi på Medieinstitutet älskar kaffe mer än allt, oavsett om du behöver en snabb kick av energi inför en tenta eller om du känner dig lite nere så finns kaffet alltid där för en. Under vinterperioden känns det till och med viktigare att få i sig lite kaffe om dagen. Något vi hoppas att alla gör! För kaffe har massor av fördelar, och restprodukterna från kaffe kan inte bara rädda din hud utan ger också massor spännande hemmaprojekt som bakning till exempel. 

Men vi börjar i processen av att skapa kaffe, och eftersom vi är belägna i Skåne så känns det extra viktigt att ta upp några kafferosterier som befinner sig i vårt underbara landskap! 

Kaffe med olika mängder av mjölk

Kafferosterier i Skåne

Eftersom vi är belägna i Skåne så känns det såklart viktigt att ta upp de kafferosterier som verkar i lokalområdet. Här listar vi 5 stycken kafferosterier i Skåne! Kanske har du letat efter ett litet lokalt rosteri nära eller i närheten av dig. Då har du hittat rätt, för här finner du all information om de kafferosterier som vi har en nära relation till och som vi genuint rekommenderar. 

Vi älskar kaffe och det gör även de företag som vi tar upp i denna artikel, annars skulle de förhoppningsvis inte valt att verka inom kaffebranschen. Därför har vi valt att fokusera på de mindre rosterier som oftast säljer sitt kaffe själv eller via en andra hand, men som inte konkurrerar med de stora jättarna som Zoegas och Gevalia. Vi har valt de rosterier som vi känner behåller känslan av att vara ett litet, personligt, engagerat och familjärt rosteri där det även är viktigt med hållbarhet och klimat. 

Bor du i närheten av Helsingborg, Lund eller Malmö? Då är det dessa kafferosterier du ska kolla in och känna till. Vi lovar, du kommer inte bli besviken! Här kan du även läsa vart du hittar kaffet om du vill köpa det, eller om du är ett företag och behöver hitta det perfekta kaffet för just din arbetsplats. Läs artikeln här!

Från att prata om lokala rosterier känns det självklart för oss att diskutera och visa på de olika typerna av rostning som påverkar hur kaffet smakar i slutändan. För rostningen av kaffe påverkar mer än du kan tänka dig! Allt från smak, till lukt och utseende. 

Rostning av kaffe

Här går vi igenom vad för olika metoder det finns när det kommer till rostning av kaffe. Vi har det ljusa blonda kaffet som har sin unika smak. Efter att du läst denna artikel kanske du till och med får upp ögonen för nya spännande rostningar som blir en helt ny upplevelse för dig som aldrig testat förut. Vi går igenom vad det är för skillnad mellan de tre olika rostningar som är vanligast; ljusrost, mellanrost och mörkrost. 

Det kan vara intressant att veta att de olika rostningsgraderna dricks i olika delar av Sverige, och oftast så är ett visst område känt för att ha en viss sort. Till exempel är den härliga, lite beska, mörkrosten mest populär i just Skåne. Man kan alltså vara uppvuxen med att dricka en viss typ av kaffe, bara baserat på var man bor. Om man har en förälder från ett annat landskap kan man också fått med sig rostningen på kaffet från föräldern. Kafferostning har alltså en stark kulturell förankring för oss svenskar. 

Så vad är det du behöver veta egentligen, och har du verkligen hittat rätt kaffe för just dig? Vi hoppas att med denna artikel kunna informera dig om vad det finns för olika typer av kaffe och locka till att testa något nytt och även se till att du har all den information som du behöver för att känna dig klokare när det kommer till olika metoder och rostningsgrader av kaffe. 

Nu när vi har berättat om olika typer av rostning och vilka kafferosterier vi tycker är allra bäst i Skåne så kommer såklart frågan upp: Kan du rosta ditt eget kaffe hemma? Det kan du såklart!

Rosta kaffe hemma

Rostade kaffebönor

För att kunna rosta ditt kaffe hemma krävs det såklart verktyg och en förståelse för hur och varför du rostar kaffe. Här kan du läsa allt om hur du går tillväga och ger tips på hur du kan skapa ditt egna unika kaffe. Det behöver alltså inte vara så svårt, även om man gör det i sitt hem.  Vi beskriver hur enkelt man kan göra det i sitt eget hem. Man behöver så enkla medel som de råa gröna kaffebönorna en ugn eller en kafferostningsmaskin. Sen är du redo att starta! 

Kanske har du drömt om att hitta den där perfekta kaffesmaken, som innehåller det bästa från olika världar. Kanske har du redan blandat mörkrostat och ljusrostat kaffe och vill testa själv för att se om det blir bättre än butiksköpt. Eller så har du redan ett familjerecept som du ska överraska dina nära och kära med nu inför jul? Allt är möjligt när du börjar rosta ditt kaffe alldeles själv. 

Från att rosta ditt alldeles egna kaffe till att börja pröva nya trendiga och hypeade recept är inte ett långt steg. Många har under corona-pandemin börjat använda sig allt mer av sociala medier för att inspireras, dela med sig och utmana varandra i att skapa nya kafferecept. Ett av många är det fluffiga, härliga och estetiskt underbara Dalgona-kaffet. 

Hur gör du Dalgona kaffe?

Koffeinet i kaffe kan göra dig hypad men även olika kaffedrycker blir ordentligt upphypade från stund till stund. Ett exempel som hamnade i rampljuset under corona-pandemin är kaffedrycken Dalgona. Även om rampljuset slocknar efter en tid är vi säkra att drycken kommer älskas om och om igen. Många kanske inte vet att denna fluffiga drycker har fler namn än Dalgona och att liknande varianter att druckits i fler länder långt innan drycken blev känd på Youtube och Tik tok. Har du testat att göra den berömda kaffen? Du hittar recept på Dalgona kaffen här!

Kaffets värld innehåller, som du nog redan märkt, mer än bara den svarta vätskan vi svenskar dricker varje dag. Men kaffe påverkar oss mer än bara med en liten kick koffein och ibland kan kaffe till och med förändra liv. Ja, du hörde oss rätt! Kaffe kan förändra liv!

Kaffets spännande hälsoeffekter

Kaffe är magiskt, det vet vi alla, men visste du till exempel att kaffe kan få dig att leva längre? I det här inlägget tar vi upp nio olika hälsofördelar som kaffet för med sig och diskuterar hur det egentligen påverkar oss till vardags.

Oavsett om det är en kopp, eller åtta om dagen, så har kaffe en otrolig effekt på hur vi mår och hur vi lever. Genom den antioxidants fyllda drycken leder vi läsaren ned för listan och gör stopp på frågor såsom “Kaffe får dig att leva längre” och “Kaffe påverkar din träning”. Med frågor som täcker allt du kan tänka dig fundera på om kaffe så hjälper vi läsaren och dig att förstå lite mer varför vi, precis som de andra länderna i norden, älskar vårt kaffe mer än allt annat. För det har just fler positiva effekter än vad vi ens kan drömma om. Fortsätt läsa om de fantastiska hälsoeffekterna av kaffe eller fortsätt in på någon av de andra sidorna med massor av ny information om kaffe. 

Efter att ha pratat om hälsoeffekter måste vi såklart prata om vad man kan göra för sin kropp och knopp med kaffe. Till exempel är det viktigt att tänka på omvärlden, inte bara i hur vi konsumerar men också i hur vi tar till vara på saker såsom kaffesump och kallt, annars odrickbart kaffe. 

Olika sätt att minska sitt kaffesvinn!

Vi konsumerar stora mängder kaffe i Sverige, drygt 3 koppar om dagen. Vi är många som tycker att kaffe är otroligt gott och något som kan kännas nödvändigt att starta dagen med för att få en så bra start som möjligt. Dock hälls en hel del av det svarta guldet ut rätt ner i vasken och det känns ju ofantligt onödigt. Vi vill därför uppmuntra till att minska svinnet av kaffe.

Det allra bästa är att brygga lagom mycket kaffe men ibland kommer vardagen emellan och det kanske aldrig hanns med att dricka ur kannan helt. För att ta vara på det överblivna kaffet har vi skapat ett inlägg som tipsar dig om hur du kan minska ditt kaffe svinn och faktiskt återanvända kaffet till något annat gott syfte. Det går nämligen bra att både använda kaffe som degvätska, som i kakor eller marinader. Det finns många olika recept och tillvägagångssätt för att minska mängden kaffe som går till spillo. Läs mer här för att få reda på andra spännande tips om vad du kan göra efter att kaffet blivit kallt och tråkigt. 

Något annat du kanske inte har tänkt på är just kaffesumpen, vad kan man göra med något som (för de flesta) har förlorat sin funktion? Jo det ska vi berätta för dig! Du ska såklart göra en härlig miljövänlig och plånboksvänlig kaffeskrubb! 

En miljövänlig kaffeskrubb

Olika grovhet på kaffe

I Sverige har vi, förutom att lyckas med att både ta hand om matavfall på ett cirkulärt sätt och påverka befolkningen till att tänka allt mer på hur de konsumerar och framförallt hur de hanterar sin överblivna mat. För någon som är extra medveten bör det såklart då också finnas lättillgängliga recept på hudvård som ytterligare bidrar till ett allt mer cirkulärt tänk avseende mat och matvaror. Därför har vi presenterat ett fantastiskt recept på hur du tar till vara på det som blir över den mest fantastiska drycken i världen: nämligen kaffet.

Genom vår enkla guide förklarar vi hur du tar dig från morgonkaffet till ett alldeles eget hemmaspa. Med tips och tricks gällande matvaror man redan har hemma kan vi enkelt vägleda vem som helst genom processen att skapa sin egen peeling, eller skrubb, med endast olja och kaffesump hemma. Blir du sugen på att testa själv? Läs mer här för att få en ingående guide med både tips för ansikte och kropp, och som en specialare från oss kaffeälskare har vi också lagt till några andra ingredienser du kan inkorporera i din egen kaffeskrubb. 

Nu kanske frågan “Varför pratar ni så mycket om kaffe?” kommer upp för dig. Det är helt förståeligt. Men faktum är att kaffe är en basvara i nästan varje hushåll i Sverige och det är inte sällan man hör orden “Jag är så sugen på en kopp kaffe” här på kontoret, och antagligen på många andra kontor Sverige runt när klockan närmar sig 11 på förmiddagen. 

De vanligaste frågorna om kaffe i Sverige

Det finns nämligen många frågor som man aldrig känner har blivit besvarade. Vi har samlat dessa i en artikel som vi sammanfattar så fint genom ett scenario vi inte tror vi är ensamma om att uppleva: 

Du vaknar upp på morgonen och det första du tänker på är den där första koppen kaffe som är så viktig på morgonen för att få en bra start på dagen. Under tiden kaffekannan är igång så tänker du på hur många i Sverige som känner likadant som du, och vilka mer kafferelaterade frågor som man tänker på. Den här landningssidan är för just dig som är nyfiken på vilka de vanligaste frågorna är om kaffe som ställs i Sverige.

Sidan är skapad för dig som vill ha en djupare förståelse om många intressanta kafferelaterade frågor som till exempel hur mycket kaffe som konsumeras i Sverige både dagligen och årligen. Du kommer få en kort historielektion om hur kaffet kom till Sverige och även få tips på hur du ska förvara ditt kaffe bäst och få reda på i stora drag om hur ett kaffeföretag gör när dom producerar sitt kaffe. Sverige är en av världens största kaffekonsumenter och det finns massor av fantastiska kaffedrycker som både är vanliga i vårt land samt olika varianter som är mer populära utomlands som du kan testa på att göra själv. Är du intresserad av att veta mer om dem så kan du läsa om det här.

Om du efter denna härliga artikel känner att, oj, nu har jag lärt mig massor så är du på helt rätt spår. För vi har nämligen mer material, mer tips och mer recept som vi kan tipsa om. 

Olika svenska, och utländska, recept på vad du kan göra med kaffe

Eftersom kaffet är en så pass älskad dryck, med hälsoeffekter som nog överraskar många, så är det självklart att vi svenskar har skapat egna recept. Folket i Sverige absolut älskar sitt kaffe, och det finns fantastiskt många olika kaffedrycker än det traditionella bryggkaffet. För många handlar det om att njuta av en kopp hemma med kaffet du handlat i din närbutik, och för andra så handlar det om att njuta av en to go kaffe på ett kafé antingen på fritiden eller på väg till jobbet. Vad du än bestämmer dig för så finns ju kaffet alltid tillgängligt. Man kommer inte ifrån att vi är vanemänniskor och de flesta handlar den sorten som dom är bekanta med.

Vi brukar komma i kontakt med de vanligaste kaffe varianterna som bryggkaffe, kaffe latte och cappuccino för att nämna några få, men visste du om att det finns otaligt många fler kaffevarianter som du kanske inte kommer i kontakt med så ofta? Den här sidan handlar om just det. Du kommer att få lära dig om de lite mer ovanliga sorterna, vad dom innehåller och vissa tips på hur man gör dom själv. Lär dig hur man gör en Espresso martini till exempel och bjud en god vän på en härlig drink en trevlig fredags eller lördagskväll. Läs mer här för att få en inblick i alla otroliga recept som finns med kaffe. 

Nu när du har fått ytterligare en inblick i vad man kan göra för olika typer av recept med kaffe så ska vi såklart ta upp NÄR du ska dricka kaffe. 

När ska du egentligen dricka kaffe? 

Det är en fråga som länge gäckat många och vi har svaret. Är det direkt på morgonen precis innan morgonduschen, eller ska kaffet intas samtidigt som en stadig frukost bestående av havregrynsgröt och lingonsylt? I vårt blogginlägg förklarar vi allt från vad som händer i kroppen när man dricker kaffe, till vilka av våra naturliga hormoner i kroppen som påverkar kaffets effekt, till hur du ska kunna hjälpa dig själv att “hacka” dig fram till en perfekt och optimerad kaffekonsumtion.

Med allt från kortisolnivåer, adrenalin och de spännande delarna av kaffe som påverkar kroppen går vi helt enkelt in på djupet för att förbättra och förenkla de som idag känner att de dricker för mycket kaffe och som söker en effektiv lösning för att skära ner, men samtidigt avnjuta kaffets fantastiska effekt. Glöm inte att kika in på sidan “När ska du helst dricka kaffe på dagen?” för att få fördjupade insikter inom ämnet och en mer effektiv dag där du kan njuta det lilla extra av din kopp kaffe.

Nu när du vet allt om hur du ska dricka ditt kaffe, när du ska dricka ditt kaffe och vilka recept du ska prova nästa gång du bjuder på fika så vill vi såklart också berätta hur kaffe produceras. Allt för att du ska få en djupare inblick i kaffets värld!

Hur produceras kaffe?

Kvinna som plockar kaffebönor

Kaffet är en av världens största exportvaror som finns, och de flesta av oss ger inte så stor tanke på hur mycket arbete och energi som ligger bakom det. Över 80% av den svenska befolkningen dricker kaffe dagligen och många gör mer koppar till sig själva än vad dom dricker. Det här ger en stor bidragande faktor på miljöpåverkan som vi alla kan hjälpas åt att förbättra. Vad du kommer läsa om på den här sidan är en resa som tar dig från hur hela kaffeproduktionen ser ut från skörden av kaffeträden, vilka de vanligaste bönorna är och sen vidare till torkningsprocessen.

Efter att ha pratat om torkningsprocesser så går vi in, lite kortfattat, om rostning och till slut paketering som är redo för transport. Du kommer också få en inblick i hur miljön ser ut för dom som arbetar på plantagen med kaffe produceringen. Du kommer få läsa om vilka mängder av utsläpp med bekämpningsmedel som sker i andra länder samt skillnaden på ett ekologiskt alternativ och ett icke ekologiskt kaffe. Slutligen vill vi uppmärksamma och ge tips på vad du själv kan göra för att hjälpa till med att förbättra arbetsförhållandena för de som jobbar med kaffeproduktionen. Läs mer här om hur kaffet produceras!

Vi hoppas att du har fått massor av spännande information och nya insikter i vad kaffe är, hur det produceras och varför kaffe är bra för dig. Avslutningsvis vill vi bjuda på ett mer personligt avslut, och kaffetips såklart! Vet du hur man gör den perfekta koppen kaffe? Inte? Då ska du helt klart fortsätta läsa! 

Att göra den perfekta koppen kaffe

Den perfekta koppen kaffe finns, det vill vi verkligen betona. Oavsett om den består av ljus-, mellan-, eller mörkrostat kaffe så kan du faktiskt presentera en perfekt kopp kaffe redan vid nästa fika. För en kaffeälskare finns det nämligen få saker som är bättre än en riktigt god kopp kaffe. Och har man dessutom lagt ner tid och kärlek i skapandet av den perfekta koppen är det ännu bättre.

I den här artikeln går vi igenom hur du lyckas med kaffet och vad du ska undvika för att inte riskera att misslyckas med den viktigaste koppen på dagen. Klicka dig vidare hit för att få en insyn i processen att skapa den perfekta koppen kaffe.