5 lättbakade bröd

Bröd

Att baka bröd känns kanske, för många, som ett onödigt tidskrävande moment när man bara kan gå och handla ett färdigbakat bröd, men att baka bröd är ofta ganska enkelt och inte så tidskrävande som man tror, speciellt inte när man har en köksassistent. En köksassistent levererar en perfekt deg eller smet medan man håller på med annat i köket, exempelvis kokar sin soppa eller ställer fram frukosten.

Trotts att det är så enkelt och finns så många fördelar med hemmagjort bröd så är det många som väljer att köpa sitt bröd med kanske onödiga många tillsatser och onödigt mycket socker. Med eget bakat bröd bestämmer du precis vad du vill brödet ska innehålla och du kan vara säker på att det inte är några onödiga konserveringsmedel. Brödet blir definitivt mer hälsosamt när du själv bakat det.

Du kan även frysa in sitt nybakade bröd, ta ut det och stoppa det frusna brödet i ugnen när det ska användas, resultatet blir ett nybakat bröd men att du slipper göra allt förarbete, snabbt och enkelt. Vi på redaktionen har listat våra 5 mest lättbakade brödrecept och hur du enkelt kan få till dom hemma, att få nybakat bröd varje dag det är vardagslyx! Inget krångel och oftast billigare än när du handlar färdigbakat i affären.

1 Snabba frallor

Det är inget som slår en god nybakad fralla på morgonen. Hur ofta orkar man stå och baka flera timmar innan frukost. Denna snabba frallan är färdig innan frukosten kommit fram på bordet.

Alla ingredienser du behöver är vetemjöl, salt, bakpulver, rumsvarmt smör och mjölk. Innan du börjar så sätter du igång ugnen så du snabbt och smidigt kan stoppa in frallorna i en varm ugn. Ta ut din köksassistent och släng ner vetemjöl, salt och bakpulver i bunke. Sedan kan du sätt igång köksassistenten på en låg hastighet så alla torra ingredienser blandas ihop ordentligt. När dina torra ingredienser är ordentligt blandade så tillsätter du det rumsvarma smöret medan köksassistenten fortfarande är igång. Låt dom torra ingredienserna blandas ihop med smöret. Häll ner mjölken och låt köksassistenten blada ihop allt till en kladdig deg.

När du känner att du fått den kladdiga konsistensen så tar du ut degen och delar den i 12 delar som du sedan formar till runda brödbitar. Se till att du har mjöliga händer så att degen inte fastnar på händerna! Lägg upp dom färdigformade brödbitarna på en plåt och skjutsa in plåten i ugnen. Strax så har du nybakade frallor till din frukost! Ladda ner hela receptet här.

2 Surdegsbröd

Att baka surdegsbröd är kanske inte det snabbaste man kan göra men ett gott surdegsbröd sitter aldrig fel när det är färdigt. Vi börjar med att reda ut hur man sätter en surdeg. En surdeg är det första momentet till att baka ett surdegsbröd men du ska vara medveten om att baka en surdeg kräver planering om det ska bli lättbakat. Själva surdegsgrunden måste stå och jäsa till sig i ett par dagar.

För att förenkla så använder vi oss av en köksassistent och i den slänger vi ner rårivna röda äpplen med skal, rumsvarmt vatten och vetemjöl allt detta blandar vi i vår köksassistent. Skulle degen bli för trög häller man bara på mer vatten, slutresultatet ska va en trögflytande deg. När surdegen är färdig häller vi ner den i en glasburk med lock stäng locket och ställ degen på en varm plats som håller 26-30 grader Celsius.

Nu kommer det mest tidskrävande i detta receptet: Låt stå och jäsa i tre dygn. Det är viktigt att man tittar till degen då och då för att se så att de börjar bildas små bubblor i degen. Det går såklart att påskynda denna processen genom att röra om i degen då och då men blir såklart godare om man har tålamod.

När man har en färdig sudegsgrund så ska man börja med att lösa upp jäst i en bunke. Häll sedan i mjölet och saltet, lite i taget, i slutet av knådningen. Knepet till ett luftigt surbröd är att knåda länge så därför rekommenderar vi att använd en köksassistent då slutresultatet blir perfekt. Ladda ner hela receptet.

3 Hälsosam nötlimpa

Två fröbröd som ligger på ett galler, ett av brödet är skivat i två skivor

Bröd anses, av många, vara en av bovarna till viktuppgång nuförtiden. Då många dieter förespråkar detta undviker många att äta bröd och andra kolhydrater. Så behöver det inte vara för vi har ett hälsosamt bröd med en låg mängd kolhydrater. Du kan avnjuta en god macka trots att du kanske följer dessa dieter eller bar inte vill äta bröd. Ingredienserna är många men låt er inte skrämmas av dem för detta brödet är så otroligt snabbt och enkelt att göra.

Det du behöver göra är att blanda ner grovhackade hasselnötter, krossade linfrön, solrosfrön, rågktoss, vetekross, havregryn, rågsikt, kruskakli, vetemjöl, flingsalt, bakpulver, bikarbonat, grovhackade tranbär och valfria brödkryddor. Blanda alla dessa ingredienser i din köksassistent på en lägre hastighet. Blanda filmjölk och mörk sirap i en annan bunke, öka sedan hastigheten och häll ner filmjölksblandningen i köksassistenten med dem torra ingredienserna. Har du ingen köksassistent så går det såklart att göra detta förhand men för bästa resultat så rekommenderar vi att man använder en köksassistent. Låt smeten blandas i 3-4 minuter så att det blir en kletig smet. Häll du ner smeten i en brödform och ställer in i ugnen. Ladda ner hela receptet till din enhet.

4 Mörkt bröd

Mörkt bröd är så underskatta och kopplas ofta till dieter vilket kanske av många då anses som inget gott bröd. För vem tycker att dietmat är god, man äter det för man vill gå ner i vikt. Vi har recept på ett mörkt bröd som kommer att ändra fördomarna om mörkt bröd.

Börja med att dra fram din fantastiska köksassistent. Häll ner vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, fröer, bikarbonat och starta köksassistenten på en lägre hastighet. Låt köksassistenet köra ett tag så att ingredienserna blir ordentligt blandade. Sedan häller du på olja, sirap och filmjölk och låter smeten blandas ordentligt. Medan smeten blandar så kan du passa på att smörja brödformen med smör. När du känner att smeten är ordentligt blandad så häller du ner den i den smorda brödformen. Ställ brödet nederst i ugenen. När brödet är färdigt tar du ut det ur ugnen och lindar in i en bakduk tills de svalnat. Snart har du ett smaskigt nybakat mörkt bröd som kommer göra succé hos hela familjen! Ladda ner hela receptet här.

5 Saftiga bagels

En delad bagel med fyllning av creeme chees, ruccola och tomat. En sked som droppar honung i bagelen

Har du ibland slut på idéer till vad som ska serveras till lunch? En saftig välfylld bagel mättar magen hela dagen! Fördelen med bagels är att man kan tillaga dom till hälften och sedan frysa in så att man när som hels kan ta ut dom ur frysen och slänga in i ugnen och så har du en nybakad bagel som du kan fylla med precis vad du vill. Klicka här för tips på röror till din bagel.

Börja med att smula jäst och blanda med vatten i din köksassistent. Tillsätt sirap, mjöl och salt och låt maskinen köra i 5 minuter. Ska du göra det förhand så behöver du arbeta med degen i 10 minuter. Låt degen jäsa i 30 minuter. Ta upp degen när den är färdigjäst och dela upp och forma bitarna till bagels. Koka upp vatten och koka bagelsen i ca 2 minuter, ta upp och låt dem rinna av på en pappershandduk. Nu kan du bestämma om du vill frysa in dom eller om du vill baka dom direkt. Ska du baka dom direkt så penslar du bageln med äggvita och ställer in i ugnen. Man kan såklart även frysa in bagelsen när dom är färdiggräddade. Ladda ner hela receptet här.