Vad är en köksassistent?

En köksassisten är, precis som det låter, en assistent i köket. Det är en motordriven köksmaskin som kan göra allt från att vispa grädde till att mala den perfekta köttfärsen. En köksassisten kan användas till mycket i köket men främst används den till bakning. Man sätter enkelt igång den och gå iväg för att sedan komma tillbaka till en perfekt knådade deg.

En köksassistent är något många investerar i. Den sparar mycket tid och resultatet av matlagningen blir mycket bättre, därför känner många att köksassistenten är en investering. 

Den rätta benämningen

Samlingsnamnet för köksassistenter och matberedare är köksmaskiner. Köksmaskiner är inte en specifik enhet utan kan vara antingen en köksassistent eller en matberedare. Det är därför viktigt att benämna dem vid det specifika namnet då dem har olika funktioner. Den största skillnaden mellan dessa köksmaskiner är att matberedarens huvudsyfte är att hackar mixar mala och blenda mat.

Köksassistentens huvudsyfte är att blanda/vispa och knåda deg. En köksassistent kan göra allt det en matberedare kan men detta är inte köksassistentens huvudsyfte. Man måste därför oftast köpa tillval till köksassistenten. Möjligheterna går att utöka oändligt mycket med rätt typ av köksassistent, beroende på ens behov. 

Vad gör en köksassistent

En svart köksassistent av märket KitchenAid som står i ett kök.

Köksassistenten förenklar och gör bakning och matlagning smidigt samtidigt som den blandar och knådar mer grundligt än vad man kan göra förhand. Detta ger i slutändan ett bättre resultat på bakningen och matlagningen. Matlagningsupplevelsen förändras helt med en köksassistent, det jobbiga och tidskrävande kommer helt plötsligt att bli mycket enklare. Att ägna sig åt att knåda en deg förhand är både fysiskt ansträngande och tidskrävande. Med en köksassistent är det så enkelt som att slänga ner alla ingredienser i en bunke och sedan komma tillbaka till en färdigknådad perfekt deg. Allt man egentligen behöver göra är att ta ut degen, lägga den i en form och skjutsa in den i ugnen. Med köksassistenter blir upplevelsen av matlagning så mycket enklare precis som allt annat jobb assistenter underlättar med.

Som standard i en köksassistent brukar det finnas knåd- och blandningsredskap. Det finns givetvis fler tillbehör till köksassistenten som utökar möjligheterna beroende på vilket behov man har. Köksassistenten kan ersätta de flesta köksmaskinerna då det finns ett brett urval av tillbehör. Detta gör att man har alla köksmaskiner i en fördelen med det är att det tar mindre plats i köket.

 Att beskriva vad en köksassistent är kan vara svårt då möjligheterna varierar oändligt mycket. Ju mer kraftfull köksassistent man har desto mer kan man använda den till det beror såklart också på vilka typer av extra verktyg man har till sin köksassistent. Tillgången till tillbehören varierar beroende på vilken typ och märke man har så därför ska man fråga sig själv vilka behov man ar innan man köper en köksassistent. Köksassistenter finns i olika storlekar och med olika effekter.

Vilka verktyg finns till en köksassistent och vad kan man använda dem till:

Det finns en djungel av olika verktyg och olika typer av köksassistenter beroende på vilka behov man har i köket.

en risa köksassistent av märket kitchenaid som vispar grädde

Köksassistenten standardutrustning går att använda till allt från att blanda en kaksmet eller att vispa grädde till att göra den perfekta degen. Funktionerna ser givetvis väldigt olika ut där det bland annat varierar i inställningar av hastighet. Ska du exempelvis göra en deg där du behöver tillsätta ingredienser under tiden så räcker det med att du har en låg hastighet på köksassistenten. Om du ska vispa en maräng eller grädde så behöver du en högre hastighet.

Köksassitenten har som standard en degkrok som är till för att blanda och knåda alla olika typer av degar, som till exempel  surdeg men även andra typer av degar. Läs mer om 5 lättlagade brödrecept här

Vill du vispa ett luftigt grädde eller en maräng så är vispen också ett standardtillbehör som är helt perfekt för detta ändamål. Man behöver bara hälla ner grädde i bunken och sätta igång köksassistenten på en högre hastighet.

Flatblandaren, även ofta benämnd som flatvisp och k-spade, är också ett av det vanliga standardtillbehören. Flatblandaren går att använda till att blanda det mesta i köksassistenten. Ska man exempelvis göra  kycklingsallad så kan man enkelt flå sin tillagade kycklingfilé med flatblandaren. Vill du bara blanda ihop en köttfärs till pannbiffar funkar flatblandaren också bra. Flatblandaren fungerar även bra till att blanda ihop en kakdeg snabbt eller en perfekt frostning under tiden man fyller upp muffinsformarna med smet.

Tillvalen

Universalhackare är däremot inte ett standardverktyg som tillkommer till en köksassistent. Många märken och modeller har det som ett tillval. Med universalhackaren kan man till exempel hacka lök utan tårar då man slänger ner löken lägger på locket sedan är löken perfekt hackad. Vill man kanske göra en god hemmagjord pesto funkar universalblandaren också bra. Orkar man inte skära grönsakerna till sin sallad så har man den perfekta assistenten som gör detta på studs, medan man kanske står och grillar sitt kött till middagen. Vill man sedan kanske pressa en citron till sin fräscha sallad så finns det elektriska citronpressar som man kan ha som tillbehör till köksassistenten

Ett till tillbehör är mixern som du, med lite frukt, kan göra en god juice med. Tillsätter du lite kvarg får du en smothie till frukosten.

Vill du göra egna köttfärs så går det också suveränt att göra när man väljer till en köttkvarn till köksassistenten. Egna hemmagjorda korvar går också bra att göra med köttkvarnen och dens tillbehör. Du får en korv med hög kötthalt och inga onödiga tillsatser

Du kan till och med göra din egna pasta! Bland djungeln av tillval finns det ett specifikt tillval för just detta. Tillbehöret gör om din köksassistent till en pastamaskin som blandar ihop och knådar degen med sin degkrok, medan du gör din pastasås. Platta till degen när den är färdig, så kavlar pastamaskinen ut degen och skär den till de perfekta spaghettin, eller om man så önskar tagliatelle!

Rengöring

En diskmaskin som är öppen och fotograferad så man ser hur den ser ut inifrån

Dom flesta tillbehör som finns till köksassistenter går enkelt att rengöra i diskmaskin. Köksassistenten går enkelt att torka av med en fuktig trasa.

Ja du kan i princip göra all förberedelse i köket med en köksassistent. Det man behöver tänka på är att ju mer man behöver göra med en köksassistent desto mer kraftfull köksassistent behöver man.

Med en köksassistent kan man alltid vara steget före. Medan man själv står och förbereder något så blandar köksassistenten dina ingredienser så du kan spara din tid och energi till annat i vardagen.