Skor i skumbad

Det är viktigt att ta hand om dina träningsskor. Genom att rengöra dem så kan du förlänga skornas livslängd. Att vädra skorna är viktigt men det räcker inte. Här är experternas bästa tips! 

Alla träningsskor behöver rengöras så småningom oavsett hur ofta du tränar, vilken sport du tränar eller om du tränar inne eller ute. Svett, smuts, dåligt väder och annat förstör. Efter ett tag så tappar skorna sin funktion om de är allt för smutsiga. Men var inte orolig, det går att lösa. Både genom att ta hand om dem på rätt sätt och förebyggande rengöringsarbete. Nedan finner du 7 tips på hur du kan rengöra och vårda dina löparskor på bästa sätt. 

Smutsiga träningsskor? Ingen fara här kommer tipsen. 

1. Tvätta skorna med bikarbonat och diskmedel

Börja rengöringen med att torrborsta träningsskorna från dam och löst smuts med en torr mjuk skoborste. Därefter är det dags för rengöringen, blandar ihop bikarbonat och diskmedel eller tvål, eller flytande tvättmedel till en massa. Rengör träningsskorna i varmt vatten med den ihopblandade massa för hand genom att använd en skrubb, diskborste eller tvättsvamp när du rengör. Vill du vara extra noggrann kan du ta hjälp av en tandborste eller nagelborste. För att enklare få rent tyget, använd en tvättsvamp eller mjuk trasa med varmt vatten och tvål. Har du inbitna fläckar så kan du dutta lite tvätt-eller diskmedel och låt vara i 15 minuter. När skorna ser rena ut så torkar du bort allt med rent vatten och en ren trasa. Slutligen kan du trycka en torr trasa eller mikrofiberduk mot skorna för att få ut vatten. Upprepa vid behov. 

Bakpulver och rengöringsspray
Bikarbonat och diskmedel, ett gammalt husmorsknep för renare skor.

2. Rengör skosulan med stålull & suddgummi

Om du skulle vilja vara extra noggrann kan du även rengöra själva sulan. Det är ofta att fläckar biter sig fast på skosulan, genom att använda ett suddgummi eller stålull kan du få bort fläckarna. Det går även att applicera ett tunt och jämnt lager med vit färglotion längs med sulans kant. Den vita färgen fungerar även på vita textilier. 

3. Låt skorna lufttorka 

När man har rengjort skorna och torkat bort allt överflödigt vatten är det viktigt att låta skorna torka. Träningsskorna torkar bäst i rumstemperatur. Många gör misstaget att torka skorna i torkskåp eller på ett element vilket sliter på skolan, använd istället tidningspapper. Börja med att stoppa i tidningspapper i hela skon, detta gör så att fukten dras ur skorna. Kom ihåg att byta pappret efter ett tag. Det tar ungefär 12 timar för skon att torka, så planera i förväg när du ska rengöra dem. Låt inte skorna torka utomhus i solljus det kan nämligen både göra dem stela och bleka och de förlorar en del av funktionen. Skulle du behöva skorna innan de torkat klart är ett tips att ha ett par extra som alternativ. Vill du att det ska gå ännu snabbare kan man ta bort innesulorna för att tvätta och torka dem separat. Kom ihåg att det är viktigt att vädra och låt skorna torka efter din träning och inte bara när du rengjort dem. 

Skor + tidning = sant.

4. Insidan är också viktig 

Det är också viktigt att rengöra insidan av skon. Genom att tvätta insidan med varmt vatten och rengöringsmedel med hjälp av en borste så får man bort saltkristaller och bakterier som kan ge upphov till sämre andningsförmåga och dålig lukt. Genom att spraya ett jämnt lager 
skodeo runt hela skons insida blir de ännu fräschare. Kom ihåg att vara noga med att byta sulor för att de ska få vädra. På sommaren då det är varmare ute och man kanske svettas mer kan man köpa frottésulor som absorberar fukt och känns sköna mot huden. 

Det finns även doftpåsar att köpa till skor för att hålla dem fräscha mellan träningspassen. Doftpåsar absorberar fukt vilket gör att illaluktande bakterier får en sämre grogrund, vilket i sin tur bidrar till bättre doft. Om man vill ta till ett husmorsknep så kan man använda sig av bikarbonat som också tar bort odör. Häll i lite bikarbonat i skon och låt stå ett tag, dammsug sedan upp det. Man kan också lägga skorna i en påse och lägga dom i frysen under ett dygn. Vid möjlighet kan du ställa skorna utomhus efter träning så att de vädras ut efter varje gång du använt dem. För mer information om hur man får bort dålig lukt läs artikeln ”13 sätt att hålla dina träningsskor fria från lukten av fotsvett”.

5. Rengör skosnören

Rena skosnören kan göra stor skillnad. Det går bra att tvätta skosnören i tvättmaskinen på 40–60 grader med tvättmedel. Det går också bra att rengöra skosnörena för hand med tvättmedel eller diskmedel. Börja med att hälla upp varmt vatten i en hink och häll i rengöringsmedlet, gnugga skosnöret med skrubborste. Skölj och torka av dem med en mjuk trasa och låt torka. Ett annat tips är att köpa nya skosnören, vilket enkelt får skon att se ut som nya. Man kan till exempel byta färg på skosnöret för att göra skon lite mer personlig. 

Tuffa träningsskor med blå bakgrund.

6. Ha flera par träningsskor 

Ett bra tips är att ha två träningsskor att byte mellan. Det gör att skorna får vila och de blir inte lika slitna eller smutsiga heller. Det är dessutom bra att ha två olika skor för själva löppassets skull. Till exempel ett par för träning i skogen och ett par för träning på asfalt. Det är också viktigt för foten att köpa nya löparskor regelbundet. Om man tränar regelbundet så slits skorna naturligt ut efter ett tag och då är rekommendationen att byta löparskor varje år. Men är du motionär så räcker det att byta vartannat år. Vill du veta vad hållbarheten på träningsskor är så rekommenderar vi att du läser artikel ”Hur länge håller träningsskor”? 

4 springare, man ser bara benen.

7. Tvätta helst inte i tvättmaskin 

Sista utvägen är tvättmaskinen. Att tvätta i tvättmaskin är mindre tidskrävande men i längden är det inte bra för skon. Försök att undvika att tvätta i tvättmaskin eftersom det sliter mycket på skon. Men om du ska göra det så är ett tips att lägga de i en tvättpåse och köra dem i ett program med kallt vatten för att undvika att limmet släpper. Glöm inte att ta bort skosnörena och innersulan innan du lägger dem i tvättmaskinen. Det är även viktigt att se efter om det finns några tvättråd för skon gällande gradantal och så vidare. Kom ihåg att inte torktumla skorna, då torktumlaren kan ändra formen på träningsskorna och kan göra så att gummisulan spricker eller böjs.

Tvättmaskin med sko inuti.