Hur marknadsför man sig på internet egentligen? Det räcker inte längre med att bara ha en hemsida som presenterar ditt företag. Du behöver arbeta med digital marknadsföring för att du ska ha chans att synas för potentiella kunder.
Grunden i din digitala marknadsföring är din hemsida eller webbshop. Denna behöver du nu komplettera med marknadsföring som är riktad mot rätt målgrupp och i rätt kanaler. Men vad finns det då för olika kanaler? Här förklarar vi några av de vanligaste kanalerna och begreppen.
SEO
SEO står för Search Engine Optimization (sökmotorsoptimering på svenska) och vad man menar är att man vill optimera sina webbsidor för att komma högt upp i sökmotorers resultat.
En sökmotor är en webbplats där man gör en sökning och får ett resultat på webbsidor i ämnet. Exempel på sökmotorer är Google, Bing, Yahoo!, AOL and Ask bara för att nämna några. Den mest använda sökmotorn i Sverige är Google.
SEO handlar alltså endast om organiskt sökresultat, dvs man kan inte betala för att komma upp i sökresultatet. Om man betalar för att komma upp på en söksida så räknas det till SEA, något vi ska prata om lite senare.
När man arbetar med SEO har man ofta som mål att komma högt upp i sökresultatet och detta är som sagt inget man kan betala för. Vilken placering man får i sökresultatet bygger på sökmotorns algoritm och hur den värderar din sida jämfört med andra sidor som också vill ranka för samma sökord.
Det finns många delar inom själva SEO arbetet, dvs hur man gör för att få sin webbsida att komma högt i sökresultatet. Det första, grundläggande steget handlar om att ta fram de sökord som man vill placera sig för. Därefter finns det olika delar på sina sidor, blogginlägg och webbsidestruktur som man kan arbeta med för att optimera för de valda sökorden.
SEA
En del av den digitala marknadsföringen är annonser, sk SEA (Search Engine Advertising, sökmotorsannonsering på svenska). SEA handlar alltså om när man betalar för att synas i en sökmotors sökresultat.
Den vanligaste är Google Ads, dvs att man annonserar för att synas på Googles sökresultatsidor. Man kan givetvis även annonsera på exempelvis Bing. Bing ger oftast inte samma sökvolym som Google, dock kan man fortfarande nå rätt kundgrupp och sannolikt till en billigare peng. Så när det gäller att annonsera på sökmotorer kan det kan finnas intresse att titta på andra sökmotorer än endast Google.
När det gäller SEA så väljer du hur du vill lägga upp annonsen – vill du betala per tusen visningar (sk CPM), per klick (CPC) eller per action (CPA)? Det är viktigt att man väljer rätt typ av annonsering då fel annonsering kan leda till att de som kommer till webbsidan inte är riktiga leads.
Sociala medier
Precis som med sökmotorer kan du använda sociala medier både för att bygga organisk synlighet och för att betala för annonsering.
Till sociala medier räknas exempelvis Facebook, Instagram och LinkedIn. Som med allting ska man noga fundera på vilken plattform som är rätt för ens företag då de ofta kräver mycket tid och man gör bäst i att välja ett fåtal man arbetar med. Gör en analys av dina kunder och vilka kanaler de oftast använder och satsa där.
Vill du lära dig mer om digital marknadsföring?
Här har vi bara skrapat på ytan när det kommer till digital marknadsföring. Är du intresserad av att lära dig mer skulle jag rekommendera att du exempelvis söker på ”digital marknadsföring” på Youtube eller Google. Skillshare har en del kurser i ämnet också.