Sociala medier, 5 tips för att lyckas med din marknandsföring!

Det finns mycket att tänka på när man bestämt sig för att jobba med marknadsföring på sociala medier. Här kommer 5 tips som ger dig en bra grund att stå på och som kan ta dig en bra bit på vägen.

1.Välj dina sociala kanaler

För att lyckas med din marknadsföring på sociala medier är det viktigt att du gör en grundlig analys för att se vilka kanaler dina kunder troligen använder. Du bör ta reda på var din målgrupp befinner sig på internet. Att sätta in en annons på sociala medier som t.ex. Facebook eller Instagram, kan ge dåligt resultat om du inte har någon strategi. Var på internet befinner sig din målgrupp? Finns det speciella sociala medier som de använder sig av? Detta är frågor du bör ställa innan du bestämmer dig för att gå ut med din annonsering. Satsa hellre på en eller två plattformar och var riktigt bra, än att vara inne på flera sociala medier och göra det halvdant. Oftast har man inte resurser till att hinna bevaka allt som händer i alla kanaler, vilket resulterar i att man inte håller en aktiv dialog med sina kunder. Du får därför bästa effekt om du riktar in dig på en eller två kanaler.

2. Skapa en dialog med dina kunder

För att ta reda på vad dina kunder vill ha av dig i sociala medier måste du skapa en diskussion med dem. Använd sociala medier som en förlängning av din kundtjänst och för att svara på frågor. Snabba svar ger bättre spridning på ditt inlägg, så det gäller att vara aktiv. Du bör helst svara inom 5 minuter. Tar det mer än 20 minuter finns det risk för att ditt inlägg inte får den spridning du önskar. Det sägs även att fler kunder uttrycker sin åsikt via sociala medier än via e-post eller telefon, så prova gärna att flytta din gamla kommunikation in i sociala medier.

Sociala medier

3. Var personlig

En viktig del när man jobbar i sociala medier är att försöka vara personlig. Ett bra tips är att vara lokal i din dialog. Då känner sig kunden uppmärksammad och får ett bättre förtroende för dig. Uppmuntra gärna åsikter, förslag och feedback för att få kunden att känna sig viktig. Kundens feedback är även ett utmärkt verktyg att jobba med för att förbättra de brister som finns i företaget för att i sin tur utveckla en högre kundnöjdhet.

4. Använd bild och video

För att få uppmärksamhet på sociala medier har studier visat att bild och video väcker ett större intresse. Visuellt innehåll som syns direkt i flödet ökar våra möjligheter att få genomslag. För många inom marknadsföring är film detsamma som höga kostnader i form av påkostade reklamfilmer, men i sociala medier är det ofta mer framgångsrikt att satsa på innehåll som är kortare och mer direkt. Något som har blivit populärt på senaste tiden är live-streaming. Detta är effektivt på det viset att du slipper lägga en massa tid på att redigera och når enkelt ut med din marknadsföring.

5. Mät och utvärdera dina insatser i sociala medier

Sist men inte minst, mät och utvärdera! Det är en viktig del som ofta missas. De flesta sociala medier har bra verktyg där man kan analysera sina insatser. Det finns även flera verktyg på marknaden som är till för att analysera aktiviteter i sociala medier. Sätt upp tydliga mål för alla dina insatser och utvärdera och analysera dem kontinuerligt för att nå bästa resultat.

Lycka till!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 15 =