Har ditt barn svårt att somna när det är dags för läggning? Känner du som vuxen att du kan sitta timme in och timme ut innan ditt barn lyckats somna? Många barn vrider och vänder på sig i en evighet innan de lyckas somna. Tankar börjar snurra och de kanske tillochmed känner sig oroliga för något. Andra barn är svåra att ens få i säng, och det kan vara svårt för vuxna att veta hur de ska bära sig åt.
Olika barn sover såklart olika mycket, och där spelar ålder, utvecklingsfas, oro och relationer en stor roll. Sömnproblem kan i vissa fall vara kopplade till exempelvis en sjukdom eller att barnet lever i en orolig situation och inte mår bra psykiskt, och då finns det hjälp att få. Denna artikeln riktar sig dock främst till vuxna som har barn som har svårt för att somna utan underliggande sjukdomar eller annat!
Därför är sömnen viktig
Alla människor behöver sömn, det är kroppens och hjärnan sätt att få välbehövlig återhämtning. När vi sover bearbetar även vår hjärna nya upplevelser och lagrar minnen. Sömn är också viktigt för immunförsvaret skull, och ordentligt med sömn kan innebära minskad risk för att bli sjuk.
Särskilt viktigt är det med sömn för barn och ungdomar. I dessa åldrar upplevs en massa nya saker och hjärnan måste få goda förutsättningar att kunna bearbeta och lagra dessa. Det är även så att det viktiga tillväxthormonet utsöndras i sömnen.
Hur mycket behöver att barn sova?
Barn är individer och behöver därför olika mycket sömn för att må bra, man får helt enkelt testa sig lite fram och se vad som funkar för just ens egna barn. Det finns dock vissa riktlinjer att gå efter:
- Sömnen vid 0-1 år är genomsnittligt 15-18 timmar per dygn. Det varier dock väldigt mycket när de är såhär små.
- När barnet är 1-3 år är genomsnittligt 12-14 timmar per dygn.
- Vid 3-6 år är genomsnittligt 11-12 timmar per dygn.
- Sömnen vid 6-12 år är genomsnittligt 10-11 timmar per dygn.
Vad kan jag göra när mitt barn har svårt att somna?
Påbörja nedvarvning process tidigt
Börja nedvarvning processen tidigt, förslagsvis redan efter ni ätit middag. Försök lek lugna lekar, eller ägna er åt lugna aktiviteter såsom högläsning, pussel eller något roligt spel. Det kan bli svårt för barnet att somna om ni precis innan läggdags lekt kull eller kurragömma som gör barnet mycket exalterat, och det kan även vara svårt om barnet fått sitta med iPaden hela kvällen. Gör nedvarvning processen till en rutin, så lär snart sig barnet att på kvällarna är det lugna aktiviteter som gäller!
Läs eller hitta på en saga tillsammans
Att läsa en bok eller hitta på en saga tillsammans med ditt barn kan vara ett bra sätt att komma ner i varv, även för dig som vuxen. Barn märker av om du som förälder känner dig stressad och påverkas också negativt av detta. Att läsa för ditt barn är en viktig del av deras utveckling så det är även ett ypperligt tillfälle för lärande. Barnet får ett mer avancerat ordförråd, har lättare att kommunicera känslor och får kunskap om hur världen och olika saker fungerar. Men viktigast av allt stärker du och ditt barn eran relation när ni läser, det blir ett mysigt tillfälle att sitta nära och uppleva fantastiska sagor tillsammans. Ta god tid på er när ni ska läsa på kvällen, 1-2 sagor varje kväll kommer göra under!
Behöver ni tips på böcker ni kan läsa tillsammans nu i jul? Läs vårt inlägg 6 barnböcker du kan läsa för ditt barn i jul för inspiration!
Gör sängen till den mysigaste platsen i rummet
Fråga ditt barn hur hens drömsäng ser ut! Om du som vuxen bjuder in ditt barn till att själv bestämma hur sängen ska se ut, är chansen större att barnet faktiskt vill lägga sig i den. Kanske innebär det att barnet skulle önska att ha en loftsäng? En sänghimmel som skärmar av från resten av rummet? Massa mysiga kuddar och gosedjur? Kanske du som vuxen skulle vilja ha en skön fåtölj vid sidan av sängen, och en bra läslampa som underlättar? Tänk tillsammans ut hur det skulle kunna se ut i och kring sängen.
Kommunicera med ditt barn
Många tankar uppstår hos vuxna när vi lägger oss, så är det även för barn. Det kanske är första gången på hela dagen som man faktiskt bara ligger ner och inte gör någonting och då börjar hjärnan bearbeta det man varit med om under dagen. Ta tillvara på den tiden med ditt barn, fråga hur barnets dag har varit? Om hen har gjort något som var extra roligt? Eller varför inte berätta något som du varit med om? Se till att verkligen lyssna på ditt barn när de pratar, och avbryt inte. Att kommunicera med sitt barn på detta viset utvecklar olika förmågor hos barnet, såsom att hantera känslor, talförmågan och det utvecklar ordförrådet.
Försök att vända på syftet
Jag tror att vi är många som känner igen oss i att man uttrycker ‘’ Du MÅSTE sova ‘’ till sitt barn som ett argument till att få dem i säng. Eller kanske är det så att det varje kväll uppstår en kamp mellan er? Inget av detta gynnar er relation.
Testa att fråga ditt barn varför hen tror att hen behöver sova. Kanske är det så att barnet inte vet varför hen behöver lägga sig. Berätta för ditt barn varför sömn är så viktig i en positiv ton. Kanske kan du förklara för ditt barn att hen behöver sova för att orka leka med alla sina kompisar på förskolan, eller för att hen ska orka gå på sin dans som hen tycker är så himla rolig. Försök helt enkelt att göra läggningen till något positivt för barnet, och inte ett måste. Att använda ord som ‘’ måste ‘’ kommer inte göra processen enklare, utan använd hellre ord som ‘’ du behöver ‘’ eller ‘’ sömn är bra för att ‘’.
Högläsning kommer med många fördelar, om ni vill läsa mer om ämnen som berör högläsning kan ni göra det här.