När är det egentligen dags att byta träningsskor? Efter ett år, när dom är trasiga eller när sulan börjar kännas stel? Undrar du över dess frågor så har du hamnat rätt!
Bra träningsskor är A och O för att man ska kunna träna rätt och inte skada sig. Det gäller också att inse när det är dags att köpa nya. Men hur länge håller de egentligen? Allt beror på hur mycket man tränar, om man tränar inne eller ute. Vilket underlag man tränar på, vad man har för löparsteg, vilken typ av träningsform man utövar och såklart skons kvalité.
Livslängden på ett par träningsskors varierar
Generellt sätt är rekommendationerna att en person som springer mycket bör byta ut sina löparskor en gång om året. Medan en motionär istället kanske kan byta ut dem vartannat år. Det gäller även att välja rätt sko för rätt aktivitet. Till exempel, så har en mängdträningssko inte stabiliteten för inomhusträning, badminton eller gympa. Medan en barfotasko eller tävlingssko kan användas vid träningspass inomhus. När man köper skor ska man tänka på vad man ska använda den till för att skon ska få en rättvis hållbarhet. Köper man till exempel en inomhussko och använder den för utomhuslöpning, slits den troligtvis snabbare än en anpassas sko för löpning.
Materialvalet av sulan är viktigt
En faktor man också får väga in är materialvalet av sulan, olika material har olika lång hållbarhet. Mellansulanmaterialet EVA som är tillverkat av gummi brukar ha en hållbarhet på ca 1000 km. Medan materialet BOOST som är tillverkat av plast håller upp till 3000 km. Eftersom plast inte torkar så som gummi gör har det en viss påverkan på hållbarheten. Dessutom så komprimeras inte BOOST-materialet på samma sätt som EVA-baserade mellansulor gör. EVA-materialet bildar sin dämpning i form av luftbubblor som efter en tids användning spricker och funktionen försvinner. Det man ska tänka på om man väljer en träningssko med BOOST-sula som håller ca 3000 km, är att resterande del av skon så som tyg, skosnören och så vidare kanske inte håller lika länge som sulan.
För de som tävlar så brukar livslängden på en tävlingssko ligga på runt 75 mil. Det finns olika typer av tävlingsskor som har lite olika livslängder till exempel, en lätt tävlingssko räcker i ca 10-25 mil. Självklart är detta ganska individuellt och påverkas av flera faktorer. Några av faktorerna man kan kolla på för att avgöra om det är dags att byta skor är följande.
- Det första man kan kolla på är slitsulan, är mönstret under skon utnött eller kan man se ett tydligt mönster. Om mönstret inte går att se och är utnött så får man ett försämrat grepp.
- Man kan även kolla på ovandelen av skon, har den blivit slapp eller gått sönder, i så fall får man sämre support och passform.
- Slutligen kan man kolla på träningsskons mellansula, titta efter om sulan har komprimerats eller formats. Om den har det kan det påverka dämpningen och försämra supporten på grund av att skon har formats och anpassats efter ditt löpsteg.
Löpstegets inverkan på slitage
Eftersom vi alla har ett unikt löpsteg så påverkas slitaget på träningsskon olika. Till exempel om man springer genom att sätta i hälen först så landar man på en minde del av skon, vilket i sin tur ger ett större tryck och det blir mer slitage på hälen. Det är många som är så kallade “supinationslöpare”. Vilket innebär att man springer mycket på utsidan av foten, så när man landar på utsidan av foten blir dämpningen inte så bra. Det är då utsidan av sulan under framfoten som slits snabbast. En “supinationslöpare” löper större risk att drabbas av belastningsskador. Så det gäller därför att välja en passande sko som stöttar upp. Skulle man däremot ha det perfekta löparsteget, det vill säga att man landar på mellan- och framfoten så fördelas trycket över en större yta och slitaget blir mindre.
Vikten av att kolla datummärkning
Att göra en datumcheck är något man kan göra för att kolla när skorna tillverkades. Många löparskor har en datummärkning som man kan finna på lappen där storleken står eller på insidan av skon. Genom att kolla datumet kan man undvika att köpa gamla skor. Till exempel, om man handlar på rea eller skor som inte tillhör säsongens/årets nyheter. Många vet om att träningsskor är en färskvara men inte att det finns en datummärkning.
En riktlinje man kan förhålla sig till gällande hållbarheten för ett par nyinköpta löparskor är generellt 1-3 år. Men då ska inte skorna ha legat på lagret i flera år. Det är gummiblandningen och det levande materialet som åldras i skosulan. Efter ett par år har dämpningen i skon försämrats så pass mycket att man inte bör använda skorna till löpning.
Det är stötdämpningen i träningsskorna som är viktig, eftersom den hjälper till att minska belastningen på fötter och knän när man tränar. Belastningen på fötter och knän vid en promenad är en vikt på en eller två gånger din kroppsvikt. Medan vid löpning är belastningen en vikt som motsvarar två till fem gånger din kroppsvikt. Så stötdämpning är viktigt!
Andra faktorer som påverkar hållbarheten
Det är inte bara tiden som kan försämra kvaliteten på skorna, utan hur du tar hand om skorna påverkar också. Få dina träningsskor att hålla så länge som möjligt. Genom att ta hand om sina träningsskor kan man få dem att hålla längre. Det är tyvärr svårt att påverka sulans livslängd och dämpningen annat än att se till att använda skon på rätt sätt. Det man kan göra är att låta skon få “återhämta” sig genom att man låter skon vädras/torkas till nästa träningspass.
En bra idé är att ha två par träningsskor att variera mellan. Det man däremot kan påverka med några enkla knep är att ta hand om ovandelen på skon. Läs vidare i vår artikel ”7 tips på hur du rengör träningsskorna på bästa sätt”. För tips på hur man rengör sina träningsskor, vilket kan få skon att hålla längre. Kom ihåg att följa skötselråden som följer med när du köper nya löparskor.