10 viktiga saker att tänka på före du skaffar valp

Hunden sägs vara människans bästa vän. Och det håller vi såklart med om! En hund blir snabbt en sann familjevän som kommer att ge alla i familjen massor av kärlek och uppmärksamhet. En hund kommer också att bidra till att familjen får ett aktivare friluftsliv vilket innebär mer tid ute i friska luften, motion och ett allmänt bättre hälsotillstånd. Det är till och med vetenskapligt bevisat att personer som har en hund lever längre än personer som lever ensamma. Bara en sån sak!

Samtidigt är en hund ett stort ansvar som absolut inte ska tas lätt på. Likheterna mellan att skaffa barn och skaffa hund är inte helt olika. Det finns otroligt mycket att tänka på före man tar beslutet att skaffa valp. Nedan har vi listat 10 viktiga saker att tänka på före valpköpet!

Det viktigt att fundera över om man har tid och råd före man köper hund. Golden retriver valp.
Det viktigt att fundera över om man har tid och råd före man köper hund.


1. Tid

Före man köper en valp ska man ha funderat på om man har tid att ha en hund liksom tid att också ge hunden. De första månaderna i valpens liv kommer kräva all din tid och det är viktigt att inte lämna hunden själv för mycket. Det är också jätteviktigt att man inte först och främst lämnar bort hunden till ett hunddagis. Den grund man lägger i början av relationen är den grund som kommer att bestå resten av hundens liv. I början är det därför viktigt att det är hundägaren, eller familjen, som tar hand om uppfostran först och främst. Hunddagis kan vara aktuellt först omkring 1 års ålder.

Det kan vara viktigt att fundera på sina framtidsplaner. En hund lever länge och kommer bli en stor del i ditt eller era liv. Kan du ha med dig hunden på jobbet? Kan du åka hem på lunchen? Har du möjlighet till hundvakt? Vad gör du med hunden om du ska åka bort på semester? Det är bra att ha lösningar innan problemen uppstår.

Det första man bör göra som blivande hundägare är att noggrant planera sitt liv efter hunden. En hund kräver mycket tid, det går inte att komma ifrån. Hunden ska matas, rastas och lekas med dagligen. Oavsett väder behöver hunden tas på promenad.

2. Ekonomi

En annan viktig sak att fundera över är, har du råd? Att ha hund är kostsamt. Det första året får man räkna med omkring 25-30.000 kr. Själva hundköpet, beroende på ras, landar på minst 15.000 kr. Utöver det tillkommer andra viktiga inköp före hundens ankomst (matskål, hundbädd, koppel, bajspåsar och så vidare) liksom mat, försäkring, veterinärkostnader, etc.

Därefter kan man uppskatta att de löpande kostnaderna kan ligga på drygt 10 000 kronor per år. Utöver det tillkommer eventuella kostnader för hårvård, hunddagis, hundkurser och hundleksaker, vilket kan få upp priset med ytterligare några tusenlappar per år.

Att ha en hund kostar alltså en del pengar vilket kräver att man har en ekonomi så att man kan ta hand om sin hund på ett bra sätt. Sammantaget hamnar totalkostnaden för hundens drift på i genomsnitt 1 000 kronor per månad för en stor hund och något mindre, omkring 500-700 kronor per månad, för en mindre eller mellanstor hund.

3. Välja ras

Vissa vet redan tidigt vilken ras de vill skaffa. Det kan grunda sig i hur hunden ser ut, eller kanske att man hade en viss hundras som yngre och vill ha en likadan. När du väl ska välja hundras är det viktigt att välja en hundras efter hur du lever.

När man ska skaffa en valp bör man ta reda på så mycket information som möjligt om den hundras som man vill ha. Större hundar behöver mer motion och aktivitet och bör inte leva i en liten lägenhet där de inte kan röra sig lika fritt eller springa av sig. Större hundar passar alltså bättre personer eller familjer som bor i hus med stora öppna, ytor och en trädgård. Alla hundar har såklart behov av motion och rörelsefrihet, men för en mindre hund blir de kraven något mindre.


När man ska köpa en valp ska man också alltid välja att köpa sin hund hos en seriös hunduppfödare. Information om seriösa hunduppfödare kan man få från Svenska kennelklubben som har ett register över godkända kennlar i Sverige. Ett annat tips är att besöka en kennel eller uppfödare för att se hur hundarna uppför sig och hur de kommer att se ut som vuxna.

Före valet görs, läs på så mycket som möjligt. Varje hundras är unik och framavlad för att den har en speciell egenskap. Ta reda på vilket temperament och vilka egenskaper rasen du är intresserad av har. En vallhund behöver få arbeta och inte bara gå på promenader. En pudel kräver mer vad gäller pälsvård. En tollare behöver få jaga och en lagotto behöver få gräva och leta. 

4. Tik eller hane?

Huruvida man önskar en tik eller hane som sin hund är högst personligt. Vissa som skaffar valp har ingen preferens utan är öppna för såväl en tik som en hanhund. Den största skillnaden brukar ligga i att tiken löper ca två gånger per år och att hanhunden kan ha en större drivkraft att bestämma än en tik.

Ibland vill uppfödare eller en kennel att man är tydlig med vilken valp man önskar tinga, tik eller hane. Men vill man säkra sitt valpköp, är ett tips att hålla sin val öppna inför att kullen föds. Detsamma gäller hundens teckning, som också är någonting man kan lägga önskemål på, men som kan komma att modifieras eftersom uppfödaren inte vet hur kullen blir förrän den föds.

En uppfödare/kennel kan alltså ha en hel kull tingad där tre köpare önskar tikar och två köpare önskar hanar, men det föds tre hanar och två tikar. Vanligt är då att uppfödaren går genom ett listsystem där de som står högst på väntelistan först får göra sitt val. Ett annat alternativ kan vara att två köpare tingat svarta valpar, men att det bara föds en svart valp. Likaså där är det ofta turordning som bestämmer vem som i det fallet får den svarta valpen. För vissa är det så pass viktigt med teckningen liksom hundens kön att de väljer att inte genomföra köpet, och på så vis kan det öppnas upp möjlighet för de lägre på väntelistan att få en valp. Vårt tips är alltså att tänka ut sina preferenser och framföra dessa till uppfödaren eller kenneln, men också visa att ni är öppna för andra alternativ om så är fallet.

Vänd dig till grupper på Facebook för hundrasen du är intresserad av och engagera dig i forumet där. Kanske får du kontakt med en uppfödare som har valpar kvar att tinga! Pomeranian svart brun.
Att vända dig till grupper på Facebook för rasen du är intresserad av och engagera dig i forumet där är ett bra tips för att komma i kontakt med uppfödare.

5. Själva hundköpet

Gå via en kennel, uppfödare eller Blocket? Ja, när du väl bestämt dig för att köpa hund kommer nästa stora fråga: Hur går man tillväga? Vårt tips är att gå in på köpahund.se. Där finns uppfödare och aktuella valpkullar, liksom information om de olika hälsoprogram som finns för just den rasen man är ute efter. Det här är information som man verkligen behöver veta innan man köper hund. Alla uppfödare som finns på den här sajten är godkända av Svenska kennelklubben, vilket är viktigt då du inte vill köpa hund från någon som inte sköter uppfödningen på rätt sätt.

Ett annat bra tips är att vända dig till en Facebook-grupp för den hundrasen du är intresserad av. Där kan det dyka upp meddelanden från exempelvis uppfödare som har valpar kvar att tinga, eller så kan man passa på och ställa frågan om uppfödare i sitt område eller bara undra om någon som har en hund av den rasen hade varit intresserad att mötas upp på en promenad. Om det inte finns en kennel i din närhet är detta ett jättebra sätt att lära känna rasen och känna efter om det är en hund för dig. Har ni allergier och är ute efter en allergivänliga hund är det en nödvändighet att först ha känt på rasen, då även de allergivänligare hundarna inte är en garanti.

6. Att fråga uppfödaren

När du vet vilken ras du vill ha, se till att besöka uppfödare för att få ännu mer information och för att känna på rasen. Be att få komma hem och titta på de vuxna föräldradjuren. Många uppfödare välkomnar gärna intresserade köpare. Kanske har de ingen valpkull på gång just då, det är ändå ett jättebra tillfälle att få värdefull information och de sig själv en bättre uppfattning om rasen. Passa på att ställa frågor till uppfödaren om föräldrarna, om valpens försäkring, hur valparna lever sina första åtta veckor, om du själv får välja valp i kullen, frågor om priset och köpet, om föräldrarna haft kullar sedan innan och hur mentaliteten på dessa hundar är?

När du köper din hund ska du få med ett registreringsbevis och ett köpeavtal som reglerar vem som är ägare av hunden. Du ska också ha ett friskintyg på hunden som är utfärdat av veterinär och inte äldre än en vecka. Hunden ska också vara id-märkt. Andra viktigare saker att hålla koll på:

– Om uppfödaren är registrerad hos SKK måste särskilda riktlinjer för rasen följas
– Hunden ska vara vaccinerad, ID-märkt och veterinärbesiktigad vid leverans och inte levereras före valpen är 8 veckor
– Valpen ska levereras tillsammans med ett köpeavtal från SKK samt ett registreringsbevis som visar stamtavlan
– Uppfödaren har en skyldighet att se till att valpen har fått en bra uppväxt under de första 8 veckorna.

7. Vad uppfödaren vill veta

Om ni besöker en uppfödare för att ni bestämt att skaffa valp från dem, får ni också vara beredda på att få besvara en del frågor eftersom hunduppfödaren vill veta att valp kommer att hamna i en bra miljö där den kommer att bli väl omhändertagen och trivas.

Du kan få svara på frågor om vilka aktiviteter du planerar med hunden och hur ni kommer att ta hand om den på dagarna. Att uppfödaren ställer mycket frågor är ingenting att ta illa upp för utan snarare ses som någonting positivt, då det innebär att uppfödaren tar ansvar för att rätt hund kommer till rätt köpare.

Att inte försäkra sin hund kan bli dyrt om hunden skulle skada sig eller bli sjuk. Ofta har uppfödaren en försäkring som man tar över, annars är det en god idé att teckna en egen. Gärna samma dag som valpköpet. Golden retriver valp.
Att inte försäkra sin hund kan bli dyrt om hunden skulle skada sig eller bli sjuk. Ofta har uppfödaren en försäkring som man tar över, annars är det en god idé att teckna en egen. Gärna samma dag som valpköpet.

8. Hundförsäkring

Det är viktigt att man har en bra hundförsäkring som täcker upp kostnaderna för sjukvård, i händelsen att hunden skulle skada sig eller bli sjuk.

En hundförsäkring bör innehålla sjukvård vid olycksfall, sjukdom, tandvård och livsförsäkring. Livförsäkringen ger ersättning, oftast motsvarande inköpspriset, ifall ens hund dör i en olycka eller behöver avlivas. Hos vissa försäkringsbolag får man också ersättning genom livförsäkringen om ens hund kommer bort. Det är också viktigt att ha en försäkring som täcker upp för så kallade dolda fel. En sån försäkring kan man ha om man försäkrar sin valp tidigt, före den är 12-16 veckor gammal och innebär att man får ersättning för sådant som inte går att upptäcka förrän hunden börjat växa.

Priset för en hundförsäkring skiljer sig åt beroende på vad hunden är för ras, ålder, var man bor, var hunden används för och mycket annat. Normalt ligger försäkringspremien för en komplett hundförsäkring på omkring 2 000 upp till 3 000 kronor per år. Uppfödaren har ofta en försäkring som man kan ta över. Annars är det en god idé att teckna en egen. Det kostar väldigt mycket att gå till veterinären eller ett djursjukhus. Har man då inte hunden försäkrad kan man råka ut för väldigt höga kostnader. 

9. Omplaceringshund

En omplaceringshund är en hund som av någon anledning tvingats byta hem. Anledningarna kan vara många. Det kan handla om att familjen som först köpte valpen inte var redo att ta hand om hunden, eller att en tidigare ägare var allergisk. Vissa omplaceringshundar kan dock bära på tyngre bagage än andra.

Att plötsligt komma till ett nytt hem innebär att hundens tillit och trygghet sätts på prov. Hela hundens vardag förändras och den behöver anpassa sig till en ny flock, vilken kan ta tid. Man räknar med att det kan ta mellan sex och tolv månader innan hunden ”bott in sig” först då man kan börja ställa mer krav på hunden. Förändringarna i en omplacerad hunds liv kan leda till osäkerhet som kan visa sig på olika sätt. Separationsångest, aggression, rädslor och fobier som bottnar i en överlevnadsinstinkt är inte helt ovanligt.

Om du funderar på att ta dig an en omplaceringshund är det viktigt att ge hunden tid att bo in sig och aldrig glömma bort att den kan bära med sig minnen. Att ta hjälp av veterinärer eller hundpsykologer för att skapa de bästa förutsättningarna för er tillsammans är inte en dum idé.

10. Allergihundar

Det pratar mycket om ”allergivänliga hundraser”, men sanningen är att det finns inga helt allergifria hundar. Alla hundar kan ge upphov till allergiska besvär för den som är känslig eller allergisk mot hundar.

Man uppskattar att omkring 20% av Sveriges befolkning är hundallergiker, så om du är känslig eller allergisk är du inte ensam. Dock finns det hopp! För även om det inte finns en perfekt one-breed-fits-all när det kommer till hundallergiker, finns det finns hundar som generellt ger upphov till mindre starka allergiska reaktioner.

Många tror att hundens päls är boven i dramat och att det därför är långhåriga hundar och inte korthåriga hundar som orsakar besvären, men det är faktiskt fel. Det är inte hundens päls som orsaker besvär utan de allergener som hunden har. Att hitta rätt ras är heller inte hela lösningen då en känslig person kan få besvär från grannens hund men inte sin egen, även om det är samma ras. Det är således viktigt hur ofta man tvättar hunden, att inte låta den sova i sängen eller soffan och se till att hunden inte slickar en i ansiktet eller på händerna. Här kan du läsa på mer om allergivänliga hundraser.