Hur gör jag bakningen rolig för barn?

Att baka med barn kan vara både roligt och mysigt men också en stund av kaos. Oavsett hur kaosartat det blir så överväger alltid den positiva sidan av glädje och kärlek. Gör fredagsmyset ännu mysigare med lite bakning.

Känner du att du ofta inte har tid att umgås med dina barn? Att du vill spendera mer tid med barnen när ni är hemma? Då är bakning något för er. Gå från att vara den där stressiga och tråkiga föräldern till en favorit i hemmet. 

Att baka med barnen skapar inte bara minnen och är roligt för dem. Det är även utbildande då de lär sig många grundläggande färdigheter i köket. Konsten att kunna diska för hand är ett bra exempel på något som du kan lära ut under bakningen. Framförallt att vara ordningsam och städa under tiden är nyttigt för dem att lära sig tidigt. 

Det största fokuset ska förstås ligga på själva bakandet och att det ska bli en rolig stund, annars kommer ditt/dina barn att tröttna. Låt dem välja vad ni ska baka, vill de baka kakor eller vill de kanske baka muffins? Att baka tårta brukar också gå hem då barnen gillar att dekorera dem. Det är roligt att baka, det tycker alla barn. Något som inte heller får glömmas är säkerheten i köket och vad man ska tänka på gällande det. I denna artikeln har vi försökt att besvara dessa frågeställningar.  

Två barn som knäcker ner ägg i en bunke.

Fördelarna av att baka med dina barn

Lär sig lite matematik. De lär sig bland annat att mäta upp ingredienserna korrekt i de olika enheterna. Även grundläggande saker som att skära kakor i lika stora bitar eller att hålla koll på tiden som bakverken ska vara i ugnen.

Barnen får lära sig ha tålamod. Att vänta på att bullarna ska jäsa klart eller att kakorna ska bli klara i ugnen kan vara jobbigt. Men den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge.

Barnen lär sig nyttan av att läsa. Låt barnen läsa ur receptet för att förbättra läsningen.

Lär barnen de vetenskapliga ”fenomenen” i bakning. Vad händer när en deg jäser? När kokar vatten? Vad händer när smöret smälter? Bakningen kan lätt användas som roliga experiment också.

Lär sig vara organiserade och städa. Detta är något som inte får glömmas bort men det kan fortfarande vara ett roligt moment.

Det allra viktigaste med att baka med barnen är att de har roligt. Det är nämligen något de kommer att ha som minne hela livet. De tillfällena då dem bakade med sina föräldrar.

Säkerhet i köket

Innan ni börjar, är det alltid viktigt att gå igenom vilka säkerhetsrisker som finns i köket och hur ni ska hantera dessa bäst. Det gör både att du slipper vara orolig men framförallt att barnen inte råkar ut för onödiga skador. Att göra detta är faktiskt viktigare än du tror.

Tänk på det här när ni jobbar i köket:

Se till så att grytor, plåtar, formar och annat varmt är långt från kanterna på bordet eller köksbänken. Det minskar risken att någon stöter till dem eller bränner sig. 

Stäng av spis och ugn. Lär barnen att stänga av plattor och ugnen när dessa inte används. 

Säkerhetsredskap. Ha alltid en brandfilt och en brandsläckare nära till hands. Berätta även för barnen när och hur dessa ska användas. 

En säker pall. Skaffa en stabil och säker pall eller använd en stol för att barnen ska nå upp till arbetshöjd. 

Var försiktig med heta ytor. Använd grytlappar och grytvantar och glöm inte underlägg så ni inte förstör bordet eller bänkskivan. 

Var försiktig med farliga redskap. Låt inte små barn använda vassa knivar och lär de lite äldre barnen hur man hanterar en kniv på ett säkert sätt. 

Spring inte i köket.Sätt upp regler på hur man beter sig i köket. En av de viktigaste reglerna är att aldrig springa i köket då det finns många farliga redskap och varma ytor.  

Hur förbereder jag bakningen?

Köksredskap

När du planerar bakningen med barn bör du vara förberedd på att det kan ta mycket längre tid än vad du tror. Välj därför inte en dag då ni har tider att passa.

Förbered dig mentalt. Det kan bli stökigt i köket, det får du vara beredd på men fokusera inte för mycket på det. Fokusera på att göra bakningen glädjefylld för dina barn.

Förbered dina ingredienser och köksredskap. Se först och främst till så att ni har alla ingredienser ni behöver hemma. Ta fram alla ingredienserna och de redskapen som behövs innan ni börjar.

Tänk på tiden. Planera så att de sötsakerna som ni bakar blir klara lagom mellan de ”riktiga” måltiderna så att barnen kan njuta av sina mästerverk direkt.

Låt sedan barnen bestämma vad ni ska baka, det blir så mycket roligare för dem då. Något som är värt att tänka på är att föreslå ganska enkla recept för att barnen inte ska tappa intresset. Om du har många barn kan du låta dem lägga varsitt förslag och sedan får dem rösta på det bästa förslaget. Glöm inte att det får vara onyttigt, det behöver inte alltid vara hälsosamt. Barn bakar för att de tycker det är gott.

När kan jag börja baka med mitt barn?

Vad du låter barnet göra under bakningen beror lite på åldern. Redan när de två till tre år brukar de tycka att det är kul att vara med och vispa och dekorera. När barnen blir lite äldre, runt fem år, kan de hjälpa till med lite mer avancerade saker som att stansa ut kakor. Vid tioårsåldern brukar de flesta kunna använda lite fler köksredskap och maskiner som till exempel en köksassistent.

Städning under och efter bakningen

Nu kommer vi till det som kanske inte är det allra roligaste, att hålla det snyggt och rent i köket. Att hålla snyggt och rent i köket är dock något som är bra att lära sig redan i tidig ålder och något som inte får glömmas bort. Den perfekta tidpunkten att ägna sig åt lite städning är när ni har satt in det ni bakar i ugnen. 

Använd förkläde så att kläderna skyddas från stänk. Lär även barnen att städa lite hela tiden medans ni bakar då blir det mindre jobb sen. Underlätta städningen genom att lägga tidningspapper eller handdukar på golvet.

Familj som bakar

Att baka med dina barn kommer ge så mycket glädje och minnen. Både för dig och för barnen. Förhoppningsvis har du nytta av de tips som du nu har läst.