Hur gör man en tårta?

Tårtor går att göra i en mängd olika varianter med olika fyllningar och dekorationer, det svåra är främst att få ihop den godaste kombinationen av fyllning. Tårtbotten är också ett svårare moment, det är lätt att den blir torr och smular sönder men med små enkla knep så är det enkelt att få ihop en saftig tårtbotten. För att få till en god tårta så har inte utseendet en så stor betydelse, tårtan behöver inte vara den vackraste för ögat men kan ändå vara gudomligt god med rätt typ av kombination på fylningen. Vi har sammanställt ett recept som kommer göra succé till din planerade tillställning.

Prinsesstårtor är den tårtan som äts mest i Sverige, hela 70% av alla bakelser som säljs i Sverige är prinsessbakelser eller prinsesstårtor. Grädde, sylt och vaniljkräm med ett täcke av marsipan. När man själv tänker i tårtvägar kanske det första man tänker på är just prinsesstårta, det kanske känns uttjatat nu när man haft prinsesstårtan på varje kalas, fika eller annan tillställning.

Tårtbotten

Ägg som hälls ner från en skål till en vit köksassistent av märket kitchenaid. Köksasistenten har en flatblandare.

En saftig tårtbotten är grunden till den perfekta tårta, slutresultatet på tårtan blir mycket bättre när man har en saftig tårtbotten givetvis beror det också på innehållet i tårtan men man kan säga att den saftiga tårtbotten är pricken över i:et. Det kan också var svårt att kombinera olika innehåll i tårtor då det inte alltid blir en så bra kombination nör man ska prova nya typer av tårta. Vaniljktäm grädde och sylt är den enklaste kombinationen som man nästan vant sig vid och accepterat, man vågar inte prova nytt och håller sig till det gamla vanliga som inte längre ger en wow effekt hos den som äter tårtan.

Kombinationen på toppings kanske heller inte alltid går ihop, en fruktkompot passar inte till alla typer av tårta. En fruktkompo är det mest okreativa man kan använda som topping på en tårta då det är en smaklös sörja av frukt som enbart smakar sött och inget annat, det förstör hela tårtan och är inte särkilt tillfredställande ör ögat.För att få till en lyckad tårta måste man öppna sitt sinne för nya smaker och utseende, tårtan ska vara en upplevelse i ditt evenemang, dina göster ska titta och tänka wow, smaka och tänka wow. Därför har vi nu sammanställt ett recept för en perfekt tårta med dom perfejta kombinationerna för att du ska lyckas imponera på dina gäster.

Förberedelser

Börja med att ställa ugnen på 175 grader så den hinner nå sin temperatur när smeten är färdig. Förbered formen genom att smörja den med smör och strö på mjöl så formen är täckt, på så sätt fastnar inte kakan i formen när du ska ta ut den. Blanda hälften mjöl och hälften potatismjöl i en skål och ställ åt sidan.

Smeten

Nu tar vi fram köksassistenten och visppar ägg och socker pösigt, för att få den riktigt pösig behöver du ha en hög hastighet på matberedaren. När du fått en pösig smet byter du ut vispverktyget i din köksasssistent till flatblandaren och sätter köksassistenten på lägsta hastigheten och siktar in mjölkblandningen. När du känner att allt är ordentligt blandat så häller du smeten i formen och ställer in den i ugnen. Öppna inte ugnen för då sjunker kakan. När kakan är färdig tar du ut den och låter den svalna innan man tar ut den ur formen.

Fyllningar till tårtan

En spritspåse med innehåll som hålls av två händer

 Det finns oändligt mycket olika fyllningar som man kan göra i sina tårtot, man kan göra krämer i nästan alla typer av smaker, frukter, chockla, mintsmaker, godismaker etcetera. Oftast brukar man ha två typ av fyllningar i en tårta. Det man behöver tänka på är att testa smakkombinationerna innan man gör tårtan då alla kombinationer inte fungerar bra ihop. Man kan givetvis ha en fyllning också. Det man då måste tänka på då är att man inte har en så mäktig fyllning för då kan tårtan också kännas ”tung” att äta. För fler tips på goda kombinationer klicka här.

Hallonkräm

Hallonkräm är en mjuk och len hallonkräm blir prefekt i många kombinationer. Den syrlig och inte allt för söt. Koka upp frysta hallon, citron och sila av kärorna från hallonen så de blir en slät puré. Citronzest är ytterskalet av citronen,. Koka upp hallonpurén med mjölt. Ta fram köksasssitenten och visspa äggula, socker och maizena på låg hastighet tills den är odentligt vispad. Tillsätt den sedan i kastrullen med den varma hallonmjölken och låt den koka under omrörning tills den tjocknar. Häll ner den tjocka smeten i köksassistenten och tillsätt smör och låt köksassistenten röra runt. Låt smeten svalna helt, medans smeten svalnar så kan man vispa grädden lätt i köksassistenten. När hallonsmeten är sval så vänder du ner den lite i taget i den lättvisspade grädden. Låter blanda på låg hastighet.

Chokladganache

kakaobönor som ligger ett par händer och under händerna på ett bord.

I kombination till hallonkrämen passar choklad jätte bra. En enkel chokladganache med hallonkräm är en lagom söt kombination. Det du behöver till en chokladganache är endas tre ingredienser mörk choklad, socker och grädde. Koka upp grädden och sockret och lägg ner chokladen låte den svalan och den är färdig att bre på tårtan.

Smörkräm

Till att smörja tårtan är en enkel smörkräm det bästa alternativet, speviellt om du vill dekorera den. Smörkrämen gör du enkelt genom att koka upp lite vatten. Ta fram köksassistenten igen och vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Du häller sedan häller ner det kokande vattnet, lite i taget, undertiden de vispas ihop. För fler recept på smörkräm klicka här

Toppingen på tårtan är inte så mycket av smaken i tårtan men de kan vara tillfredsställande för ögat. Man kan välja att ha en helt slät tårta eller så kan man dekorera med smörkräm blommor eller annat.

Uppbyggnad av tårtan. 

Dela upp tårtbotten i 3 delar, på lättast sätt gör du det med en tårtdelare, som ger dig jämna delar. Häll gärna på lite hallonsaft, eftersom du i denna tårtan använder hallonkräm, på de olika brotten delarna. Det gör tårtan ännu saftigare. Avsluta med att bre smörkräm på hela tårtan.

Börja med att bre hallonkrämen på det första lagret, ca 2-3cm tjockt. Lägg på nästa del av tårtbotten och brer chokladganache på den, lite tunnare en hallonmoussen 1-1,5 cm. Chokladganacheden kan ta över i smaken om det blir för mycket.

Ladda ner alla stegen här