För alla kaffeälskare där ute som gillar mjölkiga kaffedrinkar, så kommer här instruktioner på hur man gör en fantastisk fluffig och god Dalgona Kaffe! Vad är en Dalgona kaffe tänker du nu? Jo, Dalgona kaffe är en kaffedryck som består av fyra ingredienser och är superenkel att göra, det enda du behöver är snabbkaffepulver, vatten, socker och mjölk.

Ni har kanske sett denna dryck florera runt på sociala medier. Dalgona kaffe är en dryck med vispat ljusbrunt, fluffigt skum och som ser helt oemotståndligt ut! Just Dalgona kaffe har sitt ursprung från Sydkorea där trenden började när covid-19 pandemin tog fart och social distansering blev ett faktum. Under våren 2020 dök flera DIY-videos upp på Youtube på hur man gör en Dalgona kaffe, efter det spred sig trenden vidare till plattformen Tik tok där den snabbt blev viral. Tik tok kaffe, Quarantine Coffee eller Whipped Coffee är några av smeknamnet denna dryck har fått. Självaste namnet Dalgona kommer från en Koreansk Honeycomb-kola som heter just dalgona vilket ska ha en liknande smak som drycken.

Bakgrund

Vad ni kanske inte redan vet är att det finns flera olika varianter på denna dryck. I Indien till exempel dricker man en kaffedryck som man där kallar för Beaten Coffee. Beaten Coffee, eller Indian Cappuccino Coffee som det också kallas utgörs av en kopp varm eller kall mjölk, som toppas med ett uppvispat fluff bestående av samma ingredienser som Dalgona, just snabbkaffe, socker och vatten. I Sydamerika kallas drycken för Café Batido och görs på samma sätt som Dalgona och Beaten Coffee.

Frappe, som är en kaffedryck från Grekland är också den baserad på snabbkaffe, socker och vatten. Här vispas inte ingredienserna lika länge utan det går bra att blanda i en shaker och skaka om i ca 30 sekunder tills det har blivit skum. Skummet hälls sedan i ett glas med is och toppas med mjölk och eventuellt någon syrup för extra sötma. Här kan du läsa mer intressanta saker om kaffe som du kanske inte redan vet.

Glasmugg med mjölk och ljusbrunt fluffigt kaffeskum på toppen.
Photo by Bhupendra Singh on Unsplash

Hur får man till kaffefluffet?

Allt hänger på fluffet och hur man får till det där härliga krämiga skummet – det som står i rampljuset för Dalgona, dryckens signatur.

Det viktigaste är att vispa ordentligt, för om resultatet inte blir som förväntat kan det bero på att man helt enkelt vispat för lite och för kort. Håll ut och låt inte mjölksyran i armen stoppa dig! Vispa ingredienserna i ca 15 minuter eller mer. Önskar du en genväg så använd handmixer framför elvisp för bästa resultat. Använder du handmixer istället så kan du korta ned tiden som krävs för att få till den bästa konsistensen.

En annan anledning till att det inte riktigt blir som man tänkt kan vara sockret. Använd alltid 1 del snabbkaffe, 1 del socker och 1 del vatten. (se hela receptet för två koppar nedan). Det kan tyckas vara mycket socker i receptet men det är nödvändigt för att få till det där mjuka, lena och toppiga kaffet.

Så här gör du Dalgona Kaffe

Följande recept räcker till två koppar.

Ingredienser:

  • 4 msk snabbkaffe
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk vatten
  • 3 dl valfri mjölk

Gör så här:

1. Blanda snabbkaffe, strösocker och hett vatten i en skål.

2. Vispa blandningen tills det blir ett fast toppigt skum.

3. Häll upp valfri mjölk i ett glas, med eller utan is.

4. Skopa försiktigt på kaffe skummet ovanpå mjölken.

 Nu är din Dalgona kaffe klar och det är bara att njuta av resultatet!

Skriv ut den här och spara till senare!

Olika smaksättningar

Det finns flera olika sätt att variera sin Dalgona kaffe på. Byt till exempel ut mjök mot växtbaserat alternativ som är gjord på exempelvis soja, mandel eller havre. Det går även bra att tillsätta olika kryddor för variation, det är bara att testa sig fram tills man hittar vad som passar en själv bäst. Här har vi två exempel på goda smaksättningar, en variant med kanel och vanilj, och en annan variant med kakao som ger en härlig chokladsmak.

Dalgona kaffe med kanel och vanilj

Ett sätt att smaksätta sin Dalgona Kaffe är med vanilj och kanel för en intensiv och aromatisk smak! Kanel och vaniljsocker blandas tillsammans med snabbkaffe, vattnet och socker, vispa tills det blir ett skum och toppa det sedan på mjölken.

Dalgona kaffe med kakao.

En annan variant är Dalgona Mockakaffe. Att choklad och kaffe kompletterar varandra på ett utsökt sätt är ingen nyhet. Här har vi en variant med chokladsmak. Blanda i 2 msk kakao till blandningen med snabbkaffe, socker och vatten, vispa sedan ihop till ett fluff.

Snabbkaffe vs Bryggkaffe

I de allra flesta recepten på Dalgona kaffe används snabbkaffe för att får till det fluffiga skummet. Och kanske har du undrat över om det går att göra en Dalgona kaffe på bryggkaffe? Vi har hittat ett recept där Kafferosteriet koppar gör en Dalgona på riktigt kaffe. Receptet kräver lite mer tid än ett recept baserat på snabbkaffe, detta eftersom det krävs att kaffet kokas upp och reduceras efter att det är bryggt och innan man kan vispa det. Vill du testa att göra en själv så hittar Kafferosteriets Koppars recept här.

Måhända att alla kanske inte tycker att snabbkaffe smakar lika gott som nybryggt kaffe, men det är ett onekligen smidigt att ha hemma i skafferiet. Och är man ett stort fan av kallt kaffe så kan man göra iskaffe med snabbkaffe. I vårt inlägg 8 saker du kan göra med överblivet kaffe har vi tipsat om drycken Kori Kohi som är en svalkande iskaffe. Gör iskaffen på snabbkaffe istället genom att lösa upp pulvret i hett vatten innan du fryser in det till isbitar.

Välj ett snabbkaffe efter smak och tycke. Tycker du att snabbkaffet är lite bittert kan du testa en annan sort. Anledningen till att det kan upplevas som bittert är för att snabbkaffe både kan innehålla Robusta bönor och Arabica bönor. Robusta bönor är lite bittrare än vad Arabica bönor är, därför kan du testa en variant gjord på Arabicabönor. En annan skillnad på Robusta och Arabica som är värd att nämna är att Robusta innehåller mer koffein än vad Arabica bönor gör. De olika sätten som kaffebönorna rostas på påverkar också koffeinhalten i kaffet, läs mer om olika kafferostningar här.

Skriv ut steg för steg instruktionerna och spara tills du blir sugen på en Dalgona kaffe nästa gång!