10 steg till den bästa hudvårdsrutinen

En bild på hudvårdsprodukter och oljor som ligger på ett vitt marmorbord.

Att få in en fungerande hudvårdsrutin kan låta enkelt för många, men betydligt svårare för andra. För att ge dig själv de bästa förutsättningarna med dina hudvårdsprodukter, bör du lära dig använda dem på rätt sätt och i rätt ordning. Dessa steg kommer att hjälpa dig som aldrig använt hudvård tidigare, men även dig som använder produkter men inte riktigt förstår i vilken ordning man gör det i. Nästan alla människor upplever torr hy, fet hy, akne eller glåmig hud någon gång under deras livstid. För att du ska må bra och behålla ditt lyster är det viktigt du att tar hand om din hud. Förutom att arbeta med dig själv inifrån genom rätt kost, motion och sund livsstil, är det absolut nödvändigt att få in en fungerande hudvårdsrutin. Inledningsvis förklaras de första stegen du tar innan du sätter igång med appliceringen av dina hudvårdsprodukter. Därefter kommer stegen som beskriver vilka produkter du bör använda och när. Detta för att du själv lätt ska kunna följa de till punkt och pricka. Troligtvis kommer rutinen följa med dig livet ut, för vem vill egentligen gå runt och må dåligt eller förlora sitt såkallade glow på grund av en dålig hudvårdsrutin?

5 steg innan du sätter igång med din hudvårdsrutin

En kvinna som tvättar sig i ansiktet med pads.

1. Rengöring
Regel nr. 1 är att rengöra dina händer noggrant innan du börjar med din hudvårdsrutin. Det är viktigt för att minska risken för smuts i ansiktet, på halsen och dekollagen. Om inte din hud är rengjord innan du påbörjar din hudvårdsrutin kan det bidra till sämre resultat.

2. Undvik Bakterier

Som vi alla vet finns det bakterier nästan överallt. Om du använder samma handduk till ansiktet varje dag, är det viktigt att du är noga med att tvätta denna regelbundet. Annars rekommenderar vi dig att köpa några små handdukar som du dagligen byter ut. Använd gärna en bomullstuss för att försiktigt tvätta av överblivet smink i ansiktet. Allt för att undvika onödiga bakterier och smuts.

3. Applicering av hudvårdsprodukter

Ansiktet, halsen och dekolletagen är de ställen där man applicerar sina hudvårdsprodukter. När vi talar om hudvårdsrutin inkluderas alltså dessa tre.

4. Hur du applicerar hudvårdsprodukterna

Det finns olika rörelse-regler när man applicerar hudvårdsprodukter som du bör förhålla dig till. Du ska antingen jobba med dina produkter inifrån och ut eller nerifrån och upp. Annars finns det risk att du förstärker dina negativa linjer i huden, om du exempelvis drar huden neråt.

5. När du applicerar hudvårdsprodukterna

Vi rekommenderar dig som vill komma igång med hudvårdsrutin att göra allting i ett flow! Eftersom produkterna lättare appliceras om din hud är fuktad, bör du inte vänta mellan de olika hudvårdsprodukterna.

5 steg på daglig hudvårdsrutin som gör skillnad:

Bild på två serum oljor som är placerade mot en blå bakgrund.

1. Rengöringsprodukt

Vi rekommenderar dig att använda exempelvis rengöringsmousse för att få bort eventuella orenheter såsom smink i ansiktet. Använd rengöringsprodukten både morgon och kväll om din hud mår bra av det. Om du känner att den gör din hud torr eller irriterad bör du minska användandet till endast kvällar. När du börjar applicera rengöringsmoussen så lägger du den i handflatan och därefter masserar du in den lugnt och försiktigt på ansikte, hals och dekolletage. Ett tips är att du börjar i ansiktet och jobbar dig därefter neråt mot hals och dekolletage. När du applicerat rengöringsprodukten och fått bort smuts är det dags att tvätta av det. Använda gärna ljummet vatten för att slippa onödiga komplikationer på din hud. Det ljummiga vattnet torkar du sedan av med hjälp av en handduk. Den massage du ger din hud kommer att öka blodtillförseln och på så sätt skulle vi kalla det för en mild peeling.

2. Toner

Trots att man använder t ex. rengöringsmousse eller sminkborttagningsprodukter finns det oftast sminkrester kvar i ansiktet. Då kan man använda toner. Den ska appliceras på något mjukt såsom en bomullstuss. Utan att dra i huden ska du sedan torka av ansiktet, halsen och dekolletaget med mjuka rörelser.

3. Ögonkräm

Ögonen är väldigt känsliga om man jämför med andra delar av ansiktet. För att undvika att vanliga hudvårdsprodukter kommer för nära dem, bör du använda en oparfymerad ögonkräm. Du behöver inte lägga ögonkrämen i ögat eller precis intill, utan du kan istället applicera den på benet runt ögat. Den kommer efter hand att smälta och lägga sig nära ögat av sig själv. Ögonkrämen bör appliceras både morgon och kväll för bästa resultat. Du ska ta det försiktigt och inte använda kraft när du masserar in din ögonkräm. Det är viktigt att du tar lagom mängd då det finns risk för att produkten börjar smula om du tar för mycket.

4. Serum

Serum är en exklusiv hudvårdsprodukt. Denna tillför ingredienser till din hud som du inte kan få av någon annan produkt. Den binder fukt och återfuktar din hud på ett djupare plan. Serum innehåller ett ämne som heter Hyaluronsyra. Denna syra gör att din hud får en ökad elasticitet och en stramare effekt. Så om du vill ge din hud extra fukt och näring rekommenderar vi dig att använda serum i din vardagliga hudvårdsrutin. Precis som med dina andra hudvårdsprodukter, bör du massera in serumet försiktigt på ansikte, hals och dekolletage. Det är viktigt att vara försiktig vid applicering av produkten då det är skonsammast för huden. Du kan använda serum både dag och kväll, eller endast kväll. Det bestämmer du själv utefter vad som funkar bäst på din hud.

5. Dagkräm/Nattkräm

Avslutningsvis, efter att serumet har gått in djupt i din hud, bör du lägga på något som kallas dagkräm eller nattkräm. Dessa fungerar precis som de låter. På morgonen bör du avsluta din hudvårdsrutin med dagkräm. På kvällen bör du avsluta din hudvårdsrutin med nattkräm. Dagkräm och nattkräm bör appliceras på samma sätt som de andra produkterna. Smörj in dem försiktigt på ansikte, hals och dekolletage för att få en återfuktad hud med mycket lyster.

Bild på olika hudvårdsprodukter och deras utseende.