Vad är hudvård?

Stor omslagsbild med texten "den stora hudvårdsguiden" i mitten. Runt om är tecknade bilder föreställande olika hudvårdsprodukter.

Hudvård är precis vad det låter som – hur du vårdar din hud. Detta kan du göra på många olika sätt eftersom både miljö, arv och livsstil påverkar din kropps största organ. Vi har alla olika hudtyper vilket gör att din hudvårdsrutin bör vara anpassad för att uppnå bästa resultat. Det finns allt från torr till mogen hy, och det gemensamma är att alla kräver rengöring och fukt. Detta kan göras med olika typer av produkter, vilket gör det extra viktigt att hitta de som passar just dig. Ingredienserna och sammansättningen av dessa spelar stor roll och behöver väljas med omsorg för att möta ditt behov. 

Detta är en nybörjarguide där du inledningsvis får lära dig grunderna i huden och dess uppbyggnad. Men ju mer du läser desto mer avancerat blir det – allt för att du ska bli inspirerad och få en välmående hy!

Varför ska man använda hudvård?

Anledningen till varför du bör använda hudvård kan bero på flera saker. Man brukar skilja på hudtillstånd och hudtyp, där den förstnämnda är övergående och oftast tillfällig medan din hudtyp är något du föds med. Yttorrhet i huden är något som många kan drabbas av under vissa perioder medan en torr hy är konstant. Att ha en hy som stramar eller svider kan försämra livskvaliteten och påverkar mer än vad man tror. Det är därför viktigt att använda rätt hudvårdsprodukter som antingen behandlar ett hudtillstånd eller gynnar din hudtyp. 

Hudens uppbyggnad

Din kropps största organ, huden, finns till för att skydda dig mot världens yttre faktorer. Hudens översta lager, även kallat epidermis, är det hudlagret du ser och kan ta på. Det skyddar dig mot olika yttre angrepp som gifter, UV-strålning, bakterier och vätskeförlust. Läderhuden, dermis, är mellanlagret på din hud där kollagen, elastin och bindväv omfamnas av ett geleliknande ämne som heter hyaluronsyra. Alla dessa komponenter bidrar till en ungdomlig och frisk hy. Det innersta lagret på din hud heter hypodermis. Här skyddas och isoleras din kropp av fettceller, kollagenfibrer och blodkärl, som fungerar som en slags stötdämpning.

Hudens olika lager med epidermis överst, dermis i mellan och hypodermis underst.

Hudtyper och hudtillstånd

Det finns en rad olika hudtyper. Om du är nybörjare eller inte har koll på vilka hudvårdsprodukter du ska använda, är det därför bra att se över vilken hudtyp du har innan du sätter igång. Oftast varierar ditt hudtillstånd under hela din livstid och därför är det extra viktigt att anpassa dina hudvårdsprodukter utefter det.

De hudtyper som finns är torr hy, fet hy, kombinerad hy, akne hy, mogen hy, normal hy och känslig hy. Känslig hy och akne är förvisso ingen hudtyp utan mer ett tillstånd, men det är viktigt att veta vilka produkter du bör använda för just denna hy ändå eftersom det kan förvärras om det inte blir rätt.  Eftersom alla har olika hudtyper går det inte att använda exempelvis samma produkter till en som har normal hy och en som har akne. Därför är det viktigt att du, innan du sätter igång med hudvård, ser över vilken hudtyp du har.

Dekolletaget

När man pratar om kräm och serum fokuserar de flesta på huden i ansiktet, och i bästa fall ner på halsen. Men det många glömmer är att smörja in bröstet, eller dekolletaget som det heter. Denna hud är lika tunn och fin som den i ansiktet och behöver också återfuktas. Känner du att det blir en för stor yta att täcka med din dyra ansiktskräm? Se igenom ditt badrumsskåp efter ett serum, en ansiktskräm eller varför inte en olja som du inte använder så flitigt eller inte gillar i ditt ansikte. 

Lägger du en sheetmask brukar paketet ofta innehålla mer serum än vad du behöver, vilket är ett perfekt tillfälle att applicera resterna på dekolletaget och ovansidan av händerna. Dessa ställen utsätts, likt ansiktet, för stora yttre påfrestningar, men ändå glömmer man ofta bort dem. Så ikväll när du tvättat av ditt smink och ska smörja in dig, sluta inte vid halsen utan fortsätt över dekolletaget.

Vilka hudvårdsprodukter behöver man?

För att ta hand om din hy så att den är så frisk och välmående som möjligt, finns det massor av olika hudvårdsprodukter du kan använda dig av. Att rengöra ansiktet är A och O när det kommer till hudvård och det finns flera olika ansiktsrengöringar som är effektiva för att ta bort smuts, smink och döda hudceller. De flesta hudtyper behöver någon form av fukt för att må bra och det finns flera olika ansiktskrämer som hjälper till att återfukta din hy. För att motverka vissa specifika problem som du kan ha med din hy finns det hjälp att få av produkter som oljor, serum eller olika typer av peeling. Ansiktsmasker kan dels vara effektiva och hjälpa dig få ett visst resultat samtidigt som de kan bidra till en härlig spa-känsla hemma. Vissa hudvårdsprodukter kan även hjälpa dig med problem som att undvika fet hy eller motverka yttorrhet.

Ansiktsmask – ett komplement till din dagliga hudvård

När det kommer till hudvård finns många olika typer av ansiktsmasker, men det är långt ifrån alla som är bra. De olika typerna av ansiktsmasker fyller även olika funktioner. Det är bra att använda några gånger i veckan och ses som ett komplement till övriga hudvårdsprodukter. Oftast är rengöring av huden i fokus när du använder en ansiktsmask. Det finns masker som ger huden lite extra återfuktning, är djuprengörande, ger ökad lyster eller en ordentlig uppfräschning.

När du använder ansiktsmask regelbundet kommer du att uppleva en förändring på hudens tillstånd. Vissa personer använder masker för att undvika utbrott i huden så som finnar och torrhet, medan andra strävar efter ett naturligt glow för en frisk och fräsch hy. Passa därför på att införskaffa ett par stycken som stämmer överens med ditt eget hudtillstånd och mål. Exempel på några olika ansiktsmasker är mud masque, sheet masque, peel off masque, creme masque och glow masque.

Vikten av en bra hudvårdsrutin

En hudvårdsrutin beskriver vilka produkter du använder och i vilken ordning som du applicerar dessa. Eftersom vi alla är olika bör din hudvårdsrutin vara anpassad efter din hudtyp och de specifika resultat som du vill uppnå. På grund av detta finns det ingen exakt hudvårdsrutin som alla bör följa och hur just din rutin ser ut kan variera mycket från andras. Exempelvis skiljer sig en hudvårdsrutin för fet hy mycket från en rutin anpassad för en person med mogen hy

Vissa har många steg och använder ett flertal produkter samtidigt som andra personer använder sig av mindre produkter och har därför färre steg i sin dagliga hudvårdsrutin. Att ha en rutin för morgonen och en annan på kvällen är inget ovanligt. Detta eftersom vissa produkter är anpassade att användas på morgonen eller kvällen men även på grund av att produkter kan innehålla vissa syror som lämpar sig bättre att applicera på vissa olika tidpunkter på dagen.

Vikten av en bra hudvårdsrutin är framförallt att du applicerar produkterna i rätt följd. Detta är viktigt då många produkter inte har samma verkan och även kan motverka varandra om de appliceras i fel ordning.

Innehållet i hudvårdsprodukter

För att göra det enkelt för dig som konsument att förstå vad en ansiktskräm gör med din hy skriver företagen ofta ”återfuktande” eller ”mjukgörande” på sina produkter. Men när det är beskrivande för majoriteten av burkarna tappar de sitt syfte; för alla produkter passar inte dig och din hy. Det är därför viktigt att ta reda på vilka ingredienser din hudvård behöver innehålla för att göra din hud återfuktad och frisk. 
Många av ingredienserna inom hudvård kommer från växtriket, med olika sorters vitaminer och syror. C-vitamin boostar med fukt och lyster, A-vitamin arbetar mot rynkor och mjölksyra rengör och binder fukt. Om du lär dig vilka komponenter som matchar din hudtyp blir det enklare att välja rätt hudvårdsprodukter.

Syror

Ordet syra förknippar många med något frätande som man kanske inte i första hand vill ha i sitt ansikte. Men på senare tid har man pratat allt mer om just syror när det kommer till hudvård, då den har rengörande egenskaper. Det finns AHA-, BHA- och PHA-syror som alla har i uppdrag att rena på djupet. Många av de vanligaste kommer naturligt från till exempel frukt eller mjölk och är därför skonsamma. En syra reducerar döda hudceller samtidigt som den möjliggör för cellförnyelse, vilket i sin tur leder till en ren och jämn hudton.

De olika syrorna passar till olika hudtyper och det är viktigt att hitta rätt för just dig. Annars är risken att den irriterar och skapar rodnad. Ju mindre molekyler desto skarpare syra eftersom den snabbare penetrerar huden. En stor molekyl kommer inte ner på djupet lika snabbt och blir därför mildare. En AHA-syra med glukos är den mest kraftfulla och är till för dig med en tålig, men torr hy som vill reducera rynkor. BHA-syran fungerar bäst för dig med oren hy eftersom den löser upp fett. Har du däremot en känslig hy bör du satsa på en PHA-syra som med sina stora molekyler tar sig långsammare ner i din hud och binder fukt.

Hudens olika lager epidermis, dermis och hypodermis. Hur djupt de olika syrorna PHA, BHA och AHA tränger ner i huden.

Huden och solen

Vi nordbor vallfärdas ut när solen är framme och uteserveringarna fylls med människor. Men hur bra är solen egentligen för oss? Vi vet att den har en positiv inverkan på vårt humör med sitt ljus och värme. Vi vet även att den förser oss med D-vitamin som vårt skelett behöver. Allt med måtta, att vara ute för mycket i solens strålar kan skada din hud på både kort och lång sikt. På kort sikt kan du exempelvis få soleksem, pigmentförändringar och andra solskador. Om du har exponerats mycket för solen under en längre tid finns det risk att din hud åldras i förtid. Det kan till och med gå så pass långt att hudcancer utvecklas. 

Det är UV-strålarna som är boven i det hela. UVB-strålarna bidrar till din solbränna men det är även de strålarna som gör att du faktiskt bränner din hud. UVA-strålarna tränger djupare ner i din hud och skyndar på åldringsprocessen och kan dessutom göra din hud intolerant mot solen. Därför är det viktigt att du skyddar dig mot solens starka strålar med en solskyddsfaktor eller kläder.

Hudens olika lager epidermis, dermis och hypodermis. Hur djupt de olika uv-strålarna UVA och UVB går ner i huden.

Rynkor

Rynka, veck, skrynkla, linje eller kråkspark? Kärt barn har många namn som man brukar säga. Dock brukar inte rynkor vara förknippat med något positivt utan snarare något negativt och jobbigt som vi helst vill undvika. Rynkor kommer du att få om du inte redan har det, det är tyvärr omöjligt att undvika. Det som medför om du får färre eller fler rynkor handlar dels om genetik och ärftlighet. Det handlar även om hur du tar hand om din hud och om du undviker sådant som inte är bra för den. Huden är trots allt din skyddsbarriär mot omvärlden, så ge den lite extra kärlek.

Hudproblem

Det finns flertalet hudproblem som din hud kan drabbas av. Dessa kan komma och gå under olika perioder men även vara något som du alltid får leva med. 

Akne kallas ibland även för finnar och uppstår på grund av inflammerade talgkörtlar. Akne kan se ut på olika sätt, det kan vara finnar men även större utslag som går djupt in i huden. Oftast brukar finnar läka av sig själv utan att lämna några ärr efter sig, dock är det vanligt med ärr efter de större utslagen. Du kan använda olika hudvårdsprodukter för att motverka akne men det finns även vissa som kan reducera akneärr. 

Rosacea är en hudsjukdom som ger utslag i form av knottror eller små varfyllda blåsor samt rodnad i ansiktet. Du kan få läkemedel utskrivet som behandling men du kan även hjälpa huden själv genom att använda skonsamma hudvårdsprodukter. 

Pigmentfläckar är fläckar på din hud som kan bestå av partier med mörkare hud, fräknar eller åldersfläckar. En stor orsak till att du får pigmentfläckar är som tidigare nämnt solen och för att förebygga dessa är det viktigt att använda solskyddsfaktor. Om du redan är drabbad kan olika behandlingar hos en hudterapeut vara effektivt för att reducera pigmentfläckar.

En tecknad kvinna med acne i ansiktet.
En tecknad kvinna med rosacea i ansiktet.
En tecknad kvinna med pigmentfläckar.

K-beauty

K-beauty, eller Korean Beauty som det betyder, är hudvård från Sydkorea som har tagit ett stort steg in på den västerländska marknaden. Produkterna håller hög klass och är noggrant utvalda eftersom majoriteten av befolkningen är stora konsumenter av dessa. Experterna påstår att Sydkorea är 30 år före i tekniken jämfört med resten av exportländerna eftersom de höga kraven från köparna tvingar dem till att ständigt utvecklas. Serum, sheetmask och essence kommer från den koreanska rutinen, där de snittar 10 steg i sina rutiner, något som vi i Sverige kommer allt närmare. Detta går att se på olika instagramkonton där svenska influencers skriver om hudvård, så kallade “skinfluencers”. De uppdaterar dagligen med tips och inspiration om hur du med olika produkter når bästa resultat. 

Med en väl utvecklad hudvård satsar koreanerna mer på denna än på smink. Att gå till grunden med vad som gör din hud torr eller irriterad är viktigare än att dölja den med en heltäckande foundation. Dessutom innehåller produkterna ämnen från naturen, och till en billig peng, vilket demokratiserar en frisk hy. Så är du på jakt en snäll ansiktskräm som är noga framtagen samtidigt som den är prisvärd är K-beauty det du ska leta efter.

Verktyg för hudvård

En tecknad  grön massageroller.

Utöver alla glammiga hudvårdsprodukter, krämer och mousser bör du även kika på hudvårdsverktyg och tillbehör. När du tvättar dig i ansiktet, hals och dekolletage samt när du applicerar hudvårdsprodukter ska du göra detta försiktigt. Du kan även ta hjälp av verktyg för att rengöra huden på ett annat sätt och exempel på dessa är ansiktsborste, rengöringssvamp, pormaskklämma och massageroller. Exempelvis hjälper pormaskklämman dig att effektivt ta bort finnar och pormaskar i ansiktet. Rengöringssvamp är precis som den låter, ett verktyg som hjälper dig att rengöra huden med ett mjukare tillbehör. Massageroller ger dig blodcirkulation i ansiktet vilket är bra för lyster, men även för att reducera eventuella muskelspänningar eller stress. Ansiktsborsten rengör din hud hela sex gånger bättre än vad dina händer gör och det säger sig själv att den är ett ”must have”. Både ansiktsborsten och massagerollern ger blodcirkulationen en skjuts vilket ger din hud extra lyster.

Hudvård inifrån

Du kan använda hur mycket hudvårdsprodukter, rutiner, verktyg och krämer du vill, men om du inte arbetar med din hud inifrån kommer du troligtvis inte nå det resultat du önskar. En sund livsstil är A och O för att din hud ska må bra. För att huden ska skina på utsidan, krävs det att insidan skiner. Din livsstil bör innefatta en näringsrik kost, motion, psykisk hälsa och ett positivt allmäntillstånd.

Du mår inte bra varje dag i ditt liv. Du kommer att må dåligt och känna dig nedstämd någon gång, men då kan du hjälpa dig själv på andra plan om så är fallet. Om du är rökare, dricker alkohol, äter mycket socker och mättat fett bör du se över dessa vanor. På grund av olika förutsättningar och livshändelser är detta enklare för vissa och svårare för andra. Däremot måste du vara medveten om att du aldrig kommer att få den hy du drömmer om, om du inte börjar jobba med dig själv inifrån.

Hudvårdsbehandlingar

För att få extra hjälp med specifika problem eller för att få ett visst resultat finns det ett flertal hudvårdsbehandlingar du kan testa. Nedan kan du läsa om de tre vanligaste metoderna. 

  • Microneedling

Microneedling är en behandling där nålar sticks in i din hud för att skapa minimala hål. Detta gör så att hudens förmåga att ta upp fukt och näring förbättras eftersom det blir små kanaler ner i huden. Produktionen av kollagen stimuleras dessutom vilket leder till en förbättring av hudens struktur. Behandlingen är effektiv mot ärr, rynkor samt trött och glåmig hy. 

  • C-vitaminbehandling

En uppfräschande behandling där du boostar din hy med C-vitamin för att få lyster och bättre spänst i huden. Då den är inflammationshämmande kan ansiktsbehandlingen även hjälpa mot mild akne.

  • Kemisk Peeling

Ett samlingsnamn på olika former av behandlingar där syror appliceras i ansiktet. Med kemisk peeling föryngras och förbättras huden genom att ta bort döda hudceller och orenheter.  

Manlig hudvård

Det pratas mycket om hudvård relaterat till kvinnor men även män behöver ta hand om sin hud. Den manliga huden uppför sig annorlunda jämfört med den kvinnliga. Den oftast är tjockare och fylligare då den generellt innehåller mer kollagen. Män har vanligtvis fetare hud än kvinnor, vilket resulterar i mindre rynkor men dessvärre mer acne och orenheter. Män ska därför lägga stor vikt på rengöring och peeling när det kommer till hudvård. Då deras ansiktshud får utstå rakning, vilket kan vara prövande för huden, är det viktigt med försiktig rakning. Detta för att undvika hårsäcksinflammationer. Det är även viktigt att undvika användning av för uttorkande rakprodukter. Idag finns det en mängd olika produkter som är specifikt anpassade efter den manliga huden. Allt för att få en fräsch och ren hud.

Sammanfattning

Nu vet du mycket rörande hur du ska ta hand om din hud och skapa de bästa förutsättningarna för en frisk och välmående hy. Det finns som sagt massvis med produkter, behandlingar och redskap att ta hjälp av. Det som är viktigt är att du utgår från din hudtyp och hudtillstånd och att du använder produkter och ingredienser som är anpassade efter dessa. Det krävs inte att du använder alla olika sorters produkter. Ofta räcker det med färre produkter som istället riktar in sig på specifika problem. Detta gör att du får testa dig fram för att se vad som passar just dig och dina behov. Allt för att få en bra hudvård.