Glow utan smink – så får du naturlig lyster med rätt hudvård

Hudvårdsbranschen har länge pratat om glow, och det verkar allt annat än avta. En del väljer att applicera sitt glimmer med hjälp av smink, medan andra boostar på djupet med ett naturligt blänk som kommer ur huden. Det finns många olika sätt att arbeta på, men alla är inte lika bra för din hy. Mycket smink har en uttorkande effekt vilket blir paradoxalt i en strävan efter fukt. För ett snyggt glow kommer alltid ur ett hälsosamt och väl omhändertaget ansikte. Därför rekommenderar vi att börja med rengöring och återfuktning för att få ett långvarigt resultat. 

Att tillföra fukt kan du göra i många olika steg, flera gånger om dagen. Så länge din hud tar upp den återfuktande produkten kan du fortsätt tills den blir ”mättad”. Se din hy som en handduk; absorberar den fukt är den inte tillräckligt mätt och kommer därför suga åt sig vattnet tills den är nöjd. Likadant är det med vår hud. Den kommer ta upp dina serum eller krämer tills den är belåten och antalet appliceringar varierar. Är det så att du kan återfukta gång på gång och din hud fortsätter att absorbera? Och stramar det i ditt ansikte i brist på näringsrika ämnen? Då tycker vi att du ska läsa vidare om våra fuktiga tips!

Rengöring – grunden till ditt glow

Grafisk bild på en vit tub med rosa lock med texten "exfoliering". Att exfoliera (rengöra) är viktigt för att huden ska kunna ta upp fukt och få ett naturligt glow.

Det första, och kanske viktigaste steget mot ett glow-igt ansikte är rengöring, det vill säga exfolieringen. För att inte lägga lager efter lager med ansiktskräm och serum som till slut täpper igen porerna måste du regelbundet ta bort resterna från dessa. Det finns olika typer av rengöring/exfoliering, men alla har gemensamt att de tar bort döda hudceller och skapar nytt kollagen. På så vis kan huden lättare absorbera fukt och näring. 

  • Mekanisk exfoliering – innehåller korn som ”skrubbar” bort döda hudceller. Arbetar på det yttersta hudlagret. Stimulerar blodcirkulationen i huden. Passar en tålig och torr hud.
  • Kemisk exfoliering – löser upp orenheter i huden och möjliggör cellförnyelse då den går ned djupare i de olika hudlagren. I denna ingår t.ex. AHA- och BHA-syror, som passar alla men måste anpassas efter behovet.  

Tänk på att rengöra två gånger om dagen, en gång på morgonen och en på kvällen. Din hy blir smutsig under natten och tar dessutom upp ämnena i din hudvård lättare på morgonen om den kickats igång med exfoliering. 

Vitamin c + hyaluronsyra = glow

Grafisk bild på en brun flaska med vit kork med etiketten "C-vitamin".

Vid rengöring tar du bort fetter och döda hudceller vilket gör det extra viktigt att följa upp med fukt i alla dess former. När du utför din hudvårdsrutin börjar du alltid med den produkt vars konsistens är tunnast. Ju fetar en kräm är, desto senare i processen ska den appliceras.

Börja med ett ansiktsvatten som innehåller hyaluronsyra som har den fantastiska egenskapen att den binder fukt. Och fukt är något vi vill ha när glow står på schemat. Ett ansiktsvatten, eller toner som det också kallas, kan appliceras flera gånger, tills huden inte tar emot mer. Låt detta torka in i några sekunder, för att sedan gå på med ett serum. Även detta serum ska arbeta med fukthalten och kan med fördel innehålla C-vitamin som skyddar mot fria radikaler. Vitaminen arbetar även med kollagenet i huden som i sig ger lyster och har en utjämnande egenskap. För bäst effekt bör denna kombineras med en kräm som innehåller E-vitamin då den stärker hudens fuktbarriär.

För kvällen kan en olja gärna användas, eftersom den är fetare och skyddar under nattens sömn. Välj en olja med antioxidanter som håller kvar fukten i huden och stärker barriären. Eftersom den inte innehåller något vatten, som annars verkar uttorkande, är den extra bra för torr hy och för den som vill ge mer näring. Ett plus är så klart lystern du sedan vaknar upp med! 

Återfukta under dagen med fuktspray

Grafisk bild på en brun sprayflaska med etiketten "mist".

Din hy utsätts för prövningar under dagen och du kan behöva återfukta regelbundet även då. Men många tror att det inte är möjligt när man har smink, då är ett fuktspray, eller ansiktsmist, den perfekta lösningen. Den bör innehålla återfuktande och återuppbyggande ämnen som hyaluronsyra, kollagen, c-vitamin och antioxidanter som går ner på djupet, genom sminket. Du får då ett bra skydd under dagen när du utsätter din hy för föroreningar, torr luft eller sitter framför datorn. Samtidigt bättrar du på ditt glow och bibehåller en fräsch lyster. 

Få glow med ansiktsmask

Grafisk bild på en brun sheetmask.

Vardagsrutiner i all ära, men ibland måste man få ta fram det tunga artilleriet. Ge din hy en koncentrerad form av kärlek genom att applicera en mask. Det finns en mängd olika varianter på marknaden, med allt ifrån ”sheet-mask” och lermask till ”peel-off-mask”. De har alla olika egenskaper, där en sheet-mask fungerar som en duk man lägger över ansiktet. Den kapslar in all fukt mot huden vilket undviker att den avdunstar och istället tränger ner på djupet. Lermask och ”peel-off-mask”går mer åt det rengörande hållet och reducerar orenheter från hudens olika lager. Är det lyster du är ute efter och du redan har exfolierat din hy, är det en sheet-mask med hyaluronsyra, men även med A-vitamin eftersom den ökar hudens elasticitet och gör den plumpig, d.v.s friskare och fylligare. 

En sheet-mask kommer ofta i en engångsförpackning, men släng inte paketet! Du kan använda resterna på händer och dekolletage. De utsätts minst lika mycket för de yttre faktorerna som ditt ansikte, och glöms ofta bort. Ge även dem lite kärlek för att minska risken för rynkor. 

Yttre faktorer påverkar

Grafisk bild på ett vinglas med rött vin i och en cigarett på höger sida om glaset.

Utöver en bättre och anpassad hudvårdsrutin behöver din livsstil ses över. För hur mycket du än smörjer och masserar kommer din hy spegla det den utsätts för. En ostrukturerad vardag med fel mat och vanor påverkar din hy mer än vad du kan tro. Se därför till att följa dessa punkter lite extra. 

Utöver en bättre och anpassad hudvårdsrutin behöver din livsstil ses över. För hur mycket du än smörjer och masserar kommer din hy spegla det den utsätts för. En ostrukturerad vardag med fel mat och vanor påverkar din hy mer än vad du kan tro. Se därför till att följa dessa punkter lite extra. 

  • Drick mycket vatten
  • Använd solskydd
  • Undvik alkohol och rökning
  • Ät ren mat (utan t.ex. raffinerat socker)
  • Se till att få den sömn du behöver
  • Stressa ner!

Att bibehålla ett glow är enklare för somliga, och ett större projekt för andra. Det gäller att hitta en rutin som passar dig; både sett till ditt engagemang och din budget, men också till hur törstig din hy är. Mata den med fukt i flera olika steg där rengöringen är minst lika viktigt som återfuktningen för att din hy ska kunna ta upp det goda du ger den. Och det kan låta överväldigande, men ett glow kommer inte gratis.