Hudvårdsrutin i 7 steg för fet hy

Fet hy känns ofta glansig och oljig och det är inte ovanligt med stora porer och pormaskar. Detta beror på att din hud producerar för mycket talg och tvärtemot vad många tror så motverkar du inte detta genom att torka ut huden utan genom att återfukta. Denna hudtypen är i själva verket många gånger torr och det blir en överproduktion av talg för att återfukta sig själv. För att minska det oljiga och glansiga i hyn är det därför viktigt att återfukta huden med hjälp av olika produkter så att den kan minska sin produktion av hudens naturliga oljor – talg. 

För att din hy ska vara så välmående och hälsosam som möjligt är det dessutom viktigt att ta hand om den med hjälp av en daglig hudvårdsrutin. Det är viktigt att använda dina produkter på rätt sätt och i rätt ordning för att få det resultatet du önskar. Men tycker du som många andra att det är svårt att veta vilken ordning och vilka produkter som är bra för just din hy? Ta det lugnt för här kommer ett förslag på en hudvårdsrutin i 7 steg för dig med fet hy. 

Innan du börjar med din rutin är det viktigt att tvätta händerna noga så att all smuts och bakterier som finns på dem inte hamnar i ansiktet. 

En illustration av en kvinnas ansikte. Kvinnan blundar och på kinderna är gula former som föreställer steg 1  i en hudvårdsrutin för fet hy- den oljebaserade rengöringen.

1. Oljebaserad rengöring

Eftersom din hud dagligen utsätts för diverse yttre påfrestningar som smuts, avgaser och makeup är det viktigt att rengöra huden som ett första steg i din hudvårdsrutin. Om du inte rengör ansiktet kommer allt det som du samlat på sig under dagen att stängas in under kommande produkter vilket gör att din hud aldrig blir ren och produkterna kan inte göra sitt jobb. 

Börja med att rengöra ansiktet med en oljebaserad rengöring som hjälper till att få bort eventuellt smink men även gammalt talg. Då olja löser olja är det perfekt eftersom rengöringen hjälper dig att verkligen få bort all överflödig olja i ditt ansikte. Dessutom finns det ofta oljor i smink vilket gör en oljebaserad rengöring väldigt effektiv för att få bort envisa sminkrester. Detta steget behöver du endast göra i din kvällsrutin då det inte fyller samma funktion på morgonen. 

2. Ansiktsrengöring i gel form

Dubbelrengöring är en tvätteknik som innebär att du först tvättar ansiktet med en oljebaserad produkt för att få bort smuts och smink. Därefter tvättar du ansiktet igen fast denna gången med en produkt som istället är vattenbaserad. Detta gör du dels för att ta bort eventuella rester som kan finnas kvar efter första rengöringen men också för att din hud ska kunna ta åt sig av de kommande produkterna på ett ännu bättre sätt.  

För en fet hy kan en mild gel baserad ansiktsrengöring vara perfekt då dessa gör rent och balanserar utan att torka ut. 

En illustration av en kvinnas ansikte. Kvinnan blundar och på kinderna är blåa former som föreställer steg 2  i en hudvårdsrutin för fet hy - ansiktsrengöring i gel form.
En illustration av en kvinnas ansikte. Kvinnan blundar och en bomullspad finns på ena kinden samt blå prickar i en bana runt hela ansiktet.

3. Ansiktsvatten

Ansiktsvatten är en produkt som tar bort ytterligare orenheter och rester efter rengöringen. Dessutom så balanserar ett ansiktsvatten hudens pH-värde och fuktar huden. Eftersom alkohol är väldigt uttorkande är det viktigt att du väljer ett ansiktsvatten som inte innehåller det. 

Istället kan du med fördel använda ett ansiktsvatten som innehåller salicylsyra. Salicylsyra, även kallad för BHA, är en syra som är oljelöslig vilket gör den effektiv då den kan tränga ner i huden och lösa upp talg och smuts från porerna. 

4. Serum

Serum är utvecklat för att gå djupare in i huden och ge en ordentlig boost. Det som gör att ett serum kan gå mycket djupare in i huden jämfört med olika ansiktskrämer är att molekylerna som finns i ett serum är mycket mindre och har en hög koncentration av olika aktiva ingredienser.  Dessutom verkar serum som en slags katalysator vilket innebär att de efterföljande produkterna i din hudvårdsrutin blir mer effektiva.

Många kombinerar olika serum för att dessa ska jobba mot ett väldigt specifikt resultat. Dock bör du med fet hy inrikta dig på ett serum istället, där fokuset är att motverka oljig hy.

Antingen bör du välja ett serum som är sebumreglerande vilket innebär att det reglerar talgproduktionen eller så kan du använda ett fuktserum som återfuktar din hud på djupet. Här kan du med fördel testa dig fram och se vilket du känner passar just dig och ger bäst resultat.

En illustration av en kvinnas ansikte. Kvinnan blundar och där är blå prickar längs med hela ansiktet för att visa vart serum ska appliceras.
En illustration av en kvinnas ansikte. Kvinnan blundar och visar steg 5  i en hudvårdsrutin för fet hy. Runt ögonen är vita prickar som visar vart man applicerar ögonkräm.

5. Ögonkräm

Huden runt ögonen är mycket tunnare och känsligare än vad huden i resten av ansiktet är och därför behövs det en speciell kräm just här. En ögonkräm är utvecklad med mindre molekyler för att verkligen kunna tränga in i din hud kring ögonen. Denna används för att motverka olika problem så som rynkor, svullnad, mörka ringar men även påsar under ögonen. Med en fet hy är det även här viktigt att välja en produkt som framförallt fokuserar på att återfukta den tunna huden. Dock kan du om du upplever andra specifika problem runt just ögonen välja en kräm som satsar på att motverka detta i kombination med återfuktning.  

6. Dagkräm/nattkräm 

På morgonen använder du en dagkräm som ska skydda din hud mot olika faktorer den utsätts för under dagen. I kvällsrutinen bör du istället använda dig av en nattkräm som fokuserar på att återfukta på djupet och ge näring.

För dig med oljig hy är en lättare ansiktskräm att rekommendera eftersom porerna inte täpps till, men samtidigt får du ordentlig med fukt. Om porerna är tilltäppta är det dessutom större risk att det bildas pormaskar och finnar. 

En illustration av en kvinnas ansikte. Kvinnan blundar och runt ansiktet och ner längs med halsen och bröstet finns blå prickar för att visa appliceringen av dagkräm och nattkräm.
En illustration av en kvinnas ansikte. Kvinnan blundar och har gula streck längs ansiktet. Dessa föreställer olja och visar vart den ska appliceras.

7. Ansiktsolja

En ansiktsolja är effektiv för att återfukta, vilket som nämnt tidigare är oerhört viktigt för en hy som är fet och glansig. Den fungerar genom att ge näring och lägga sig som en barriär för att låsa in den eventuella fukten som din hy har tagit till sig med hjälp av de tidigare produkterna. 

Om du har en fet hy får du störst effekt av att använda ansiktsoljan som sista steget i din hudvårdsrutin. Många ansiktskrämer anpassade för just denna hudtypen är oljefria samt väldigt lätta. Så att ingredienserna i krämen ska få sjunka in ordentligt bör du därför applicera oljan efter din kräm så att fukten låses in i hyn. För att undvika att oljan täpper till porerna så bör du välja en lättare olja exempelvis jojobaolja.

För att läsa mer och lära dig ytterligare om hudvård bör du läsa den stora hudvårdsguiden – Vad är hudvård?