Hur får man till det perfekta marshmallowfluffet?

Många väljer att köpa marshmallowfluff i burk, men för att slippa konserveringsmedel är vår rekommendation att du gör din egna. Det låter mer avancerat än vad det egentligen är.

Vi kommer beskriva hur man gör en enkel marshmallowfluff som också är supergod! Det som är kul med att göra sin egen marshmallow fluff är att man bland annat kan välja en specifik färg med hushållsfärg eller karamellfärg. Man kan dessutom välja exakt hur mycket man behöver, så man slipper ha kvar rester som man till slut inte använder. Dessutom är det betydligt billigare att göra det själv.

Marshmallow fluff passar ihop med många sötsaker, bland annat tårtoroch glass. Du kan hitta recept som passar marshmallowfluff längre ner i artikeln. För att lyckas att få till god och luftig marshmallowfluff bör du använda dig av en köksassistent med en stor ballongvisp för att få till den perfekta konsistensen. Köksassistenten sköter vispningen helt själv utan att du ska behöva anstränga dig. Sedan är det enda du behöver göra att slänga in ingredienserna i köksassistenten och vänta på att den ska få den fluffiga konsistensen som du är ute efter.

Till marshmallowfluff behöver du:

3 äggvitor

2 koppar vit sirap, (motsvarar ca 4,8 dl)

1/4 tsk salt

2 koppar florsocker, (motsvarar ca 220 gram)

1 msk vaniljextrakt, (vanligt vaniljpulver funkar minst lika bra)

1 köksassistent

Ägg i grön skål bredvid en visp och slikepott

Gör så här:

Först behöver du plocka fram köksassistenten och montera den med vispskålen och ballongvispen. Därefter ska du vispa ner ingredienserna. Börja med att knäcka äggen och häll ner äggvitorna i vispskålen och blanda därefter ner sirap och salt i cirka 10 minuter på högsta hastighet. Ibland kan man behöva vispa längre, dock kan man se om det är klart när man ser att fluffet har blivit jämt och tjockt. Eftersom man använder sig av köksassistenten så slipper man stå och vispa för hand. Lägg timern på 10 minuter och kolla därefter hur det ser ut.

Därefter sänker du hastigheten och tillsätter florsockret, låt det vispas tills att allt är blandat. När du inte längre kan se florsockret så häller du i vaniljextraktet och blandar tills det är helt blandat med resten av ditt marshmallowluff. Om du vill göra fluffet i en särskild färg kan du hälla i karamellfärg eller hushållsfärg när du följt alla steg i receptet.

Nu kan du njuta av din goda marshmallowfluff som passar perfekt till tårtreceptet nedan. 

Jordgubbstårta med marshmallowfluff är en tårta som gör succé, den är både god, fin och enkel att göra.

Tårta med marshmallowfluff vid ett fönster

Till tårtbotten behöver du:

En köksassistent 

1 dl vetemjöl, motsvarar cirka 60 gram

4 ägg

1 dl potatismjöl, motsvarar cirka 80 gram

2 dl socker

1 tsk bakpulver 

Smör och mjöl till formen 

Små tårtor/kakor med bränd vit marshmallowfluff på toppen

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 175 grader och ta därefter fram en form med löstagbar kant som är ca 24 cm i diameter. Smörj och mjöla därefter formen. 

Plocka fram din köksassistent och vispa ner ägg och socker pösigt i cirka 3 minuter. 

Medan köksassistenten vispar ingredienserna kan du blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. När allt är blandat kan du försiktigt hälla ner mjölblandningen i äggblandningen. Se till att det blir en jämn och fin smet, du kan ta hjälp av en slickepott för att den inte ska bli alldeles för lös. 

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Om du är osäker på om tårtbotten är klar så kan du kontrollera med provsticka kakan. När du tar ut tårtbotten ska du låta den svalna helt innan du lägger på fyllningen.

Till fyllningen behöver du: 

0,5-1 burk lemoncurd, ca 340 g

1 liter färska jordgubbar

Kavel, jordgubbar i skål, smör, ägg, mjöl, decilitermått

Gör så här:

Under tiden medan tårtbotten svalnar kan du ta fram jordgubbarna och skära av en liten bit av toppen så att de sedan kan stå rakt på tårtan. Tänk på att jordgubbarna bör stå en stund på en bit hushållspapper så att all vätska från jordgubbarna inte läggs på tårtan. Annars finns det risk att insidan på tårtan blir blöt och sunkig. 

När tårtbotten har svalnat ska lemon curden bres på över tårtbotten. Kanterna på tårtan behöver inte bres, då minskar du risken att det hamnar utanför tårtan. När jordgubbarna känns mindre blöta ska lemon curden täckas med jordgubbarna med botten nedåt.

Marshmallowfluff

Följ receptet ovan för att få till det perfekta marshmallowfluffet till denna goda sommartårta. Dekorera med ditt marshmallowfluff.

Flera spritsade rosa marshmallowfluff

Gör så här:

Gör i ordning en spritspåse, gärna en med munstycke. Tänk på att inte fylla spritspåsen för mycket av marshmallowfluff, då det lätt kan bli klumpigt. 

Spritsa ditt marshmallowfluff runt hela tårtan. Börja på kanterna där det inte finns någon lemon curd och fortsätt ringla in mot mitten tills hela tårtan är täckt. 

Använd en brännare av något slag, exempelvis gasbrännare, för att få till en guldig färg på fluffets yta. Det gör det både snyggt och håller det på plats. 

Chokladdekoration

Sist men inte minst ska tårtan dekoreras med choklad och jordgubbar

Till chokladdekorationen behöver du:

100 g mörk bakchoklad 

0,5-1 msk vegetabilsk olja

5-10 jordgubbar

Gör så här:

Att smälta choklad kan göras på olika sätt, här kan du gör det du är bekvämast med. Oftast är det temperaturen som krånglar till det och kan göra att chokladen bränns. Därför är det viktigt att läsa igenom tipsen noga innan du börjar smälta chokladen. 

Smälta choklad i mikro

Effekten ska inte vara för hög eller för låg, välj därför någonstans runt mellanläget. Tänk på att inte värma för mycket choklad i taget, annars är risken då att chokladen blir ojämn. 

Bryt chokladen i små bitar och lägg i antingen en skål eller en djup tallrik. Värm chokladen mellan 20-30 sekunder och rör om tills att den får en konsistens som är lätt och smidig.

Smält choklad i vattenbad

När man smälter choklad i vattenbad är det enkelt att se när man fått till rätt konsistens och därför är den här metoden enklast för både nybörjare och proffs. 

Hacka chokladen i mindre bitar och placera de i en skål som tål värme alternativt en vattenbadsinsats. 

Värm upp cirka 5 centimeter vatten i en kastrull och lägg skålen eller vattenbadsinsatsen över kastrullen. Se till att vattnet inte kokar medan chokladen är på, det ska endast sjuda. Under tiden blandar du chokladen så att den får en jämn och lätt konsistens. 

Person som smälter choklad i ett chokladbad

Nu är det dags att dekorera med marshmallowfluff!

Häll i chokladen i en engångsspritspåse innan du gör hål i påsen. Tänk på att inte hålla spritspåsen hur som helst, det är lätt att bränna sig på varm smält choklad. Du kan dessutom ha på dig plasthandskar om det hjälper. 

Klipp ett snett och litet hål i hörnet av påsen så det inte kommer ut alldeles för mycket choklad. Tänk att hålet ska se ut som en liten triangel.

Ringla chokladen över hela tårtan eller dekorera på det sättet du vill. För att få en snygg dekoration kan du lägga ett par jordgubbar på tårtan och så ser den även extra smaskig och saftig ut. 

Vänta på att chokladen stelnar innan tårtan ska serveras. För snabbare resultat kan du ställa in tårtan i kylen en stund innan servering. 

Njut av en fantastisk sommartårta med marshmallowfluff.

En tårta med vit bränd marshmallowfluff på toppen. En tårtbit utskuren.