Den ultimata guiden till köket
och fördelarna med en köksassistent

Innehållsförteckning


Har du ofta känt att du behöver en hjälpande hand i köket när du står där och inte vet hur du ska knåda din deg eller baka din kaka, enklast gör du det med en köksassistent. Ibland behöver man ett snabbt svar på en fråga medan man är mitt uppe i matlagningen eller bakningen. Kanske vill du veta hur många grader du ställer ugnen på när du bakar frallor 175 grader! Vi ger dig svaren på dina frågor utan att du behöver ställa dem till oss eller vänta.

Vi har satt ihop denna enkla matlagnings- och bakningshandbok på nätet, oavsett om du är nybörjare eller proffs så finns här något för dig. Du hittar allt från olika redskap som kan tänkas behövas i köket till recept och tips. Vi beskriver olika köksredskap som exempelvis köksassistenten och hur den fungerar och vad den kan vara bra för. 

Redskapen som hjälper dig i köket

Ett vinnande recept för att lyckas i köket är att använda sig av bra köksredskap och bra köksmaskiner. En köksassistent kan till exempel vara ett bra hjälpmedel i köket som underlättar ditt bakande eller din matlagning. Den hjälper dig med att knåda, mixa, blanda, vispa och en hel del annat och gör varje stund i köket till en fröjd.

Några olika träslevar

Vad behöver jag för köksredskap egentligen? 

När du är nybörjare i köket eller kanske precis har flyttat hemifrån kan det vara bra med en lista på de köksredskap som du verkligen behöver. Många saker är självklara medan andra saker är lättare att glömma. Vissa av redskapen kan användas till flera saker, till exempel en köksassistent. Andra redskap som en bra kaffekokare kan användas till ett specifikt ändamål. Några exempel på bra grejer som du måste ha är som tidigare nämnt kaffekokaren och köksassistenten men även ugnstermometer, konservöppnare och bra knivar. 

Nu tänker du säkert: “men jag dricker ju inte kaffe, varför ska jag då ha en kaffekokare?”. Vissa saker är bra att ha ändå. Tänk dig att du bjuder hem vänner eller familj, kaffe måste alltid finnas som alternativ det är en oskriven regel. När det gäller konservöppnaren, känner du säkert till problematiken när du inte hittar den. Konservöppnaren ligger säkert inte högst upp på folks listor men de är absolut nödvändiga i vissa lägen. 

Om du vill veta mer om vad du behöver i ditt kök har vi en artikel där du får tips på 20 redskap som du måste ha i ditt hem.    

En köksassistent i arbete

Köksassistentens funktioner

Köksassistentens primära funktion är att blanda, vispa och knåda. I bakandet ingår ofta blandning av smet eller degknådning. Att stå och knåda en deg i flera minuter kan vara det som får många att undvika bakandet. Då är en köksassistent räddaren i nöden då den knådar degen åt dig. Köksassistenten är ett verktyg som underlättar en hel del i köket. Ändamålet med köksassistenten är det du som bestämmer, då det finns så många varianter och många olika tillbehör att välja mellan. 

När man väl ska införskaffa en köksassistent ska man fråga sig vad man behöver den till. Vad är ändamålet, hur mycket kommer du använda den och hur lättrengörlig vill du att den ska vara. Då det finns en rad olika köksassistenter som uppfyller olika behov och funktioner så kan det vara bra att ställa sig dessa frågor.

Köksassistenten, med sin motordrivna kraft, kan uppnå ett mycket bättre resultat i de mesta i köket. Slutresultatet i all bakning och matlagning blir så mycket bättre då människans fysiska förmåga inte klarar av det köksassistenten gör. Den första tanken som dyker upp hos många när man nämner köksassistent är att köksassistent enbart kan blanda ihop en deg eller smet. Köksassistenten kan göra så mycket mer, möjligheterna är oändliga och kunskaperna med. Det finns så enormt mycket kunskap att hämta om just köksassistenter och hur många användningsområden den har. Vill du lära dig mer om köksassistenter hittar du en fördjupning om det här.

Baka med din köksassistent

Att baka en tårta kan vara ett skrämmande projekt för nybörjaren. Det är även något man aldrig blir fullärd inom. Det finns alltid ett nytt trick eller en ny teknik man kan testa. Att baka en tårta är bland det mest kreativa du kan göra i ett kök, då du kan variera allt från smaken på bottnarna till fyllningen och garneringen. Möjligheterna är oändliga.

En smaskig tårtbit skärs ut ur en tårta

Tårtor och de perfekta sammansättningarna

Att göra en tårta kräver många moment, dessa moment underlättas när du har en köksassistent som hjälpande hand. Smakerna varierar otroligt mycket på tårtor, det finns så mycket du kan kombinera och så många nya tårtrecept att hämta. Smaken på tårtbottnarna behöver inte vara en helt vanlig sockerkaka. Kör du ner lite färska bär under blandningen av smeten i köksassistenten så har du helt plötsligt en saftig bärbotten, som du kan kombinera med en passande kräm. Har du väl fått in känslan för smaker så är det inte längre som ett komplicerat matematiktal utan du bara kör på. 

Smakerna varierar givetvis hos alla människor. Det gäller att hitta det där lilla extra som du vet kommer göra passa in i många människors smaker.  

De flesta tårtfyllningarna ska vispas luftiga oavsett smak. Köksassistenten hjälper dig med att vispa en riktigt fluffig kräm medan du kanske plockar undan efter baket. Dekorationer är en tillfredsställelse för ögat och kan variera från en enkel tårta täckt med smörkräm till de mest avancerade figurerna. Du kan helt enkelt göra dina tårtor helt unika, det du behöver är kanske lite ideer tips och inspiration som hjälp på traven, sedan är du igång. Läs mer här för få tips på en  tårta med goda kombinationer 

Rosa marshmallowfluff

Lyckas med hemmagjord marshmallowfluff

Har du tänkt baka till gästerna så har vi bland annat ett recept som passar perfekt för dem som älskar marshmallows. Det är en smarrig tårta med hemmagjord marshmallowfluff som dessutom är väldigt enkel att göra. Tårtan innehåller både jordgubbar och lemoncurd som tillsammans med marshmallowfluffet är ett vinnande recept! 

Även om marshmallowfluff går att handla på burk i princip vilken butik som helst så är det många som väljer att göra det hemma. Både på grund av att slippa konserveringsmedel men också på grund av prisskillnaden. Om du vill ha marshmallowfluffet i annan färg än vit så kan du få till det med karamellfärg. Dessutom kan du själv välja hur mycket du vill göra så det inte blir rester över som du inte äter. 

Marsmallowfluff passar till mycket, bland annat glass och tårta. Vi har valt att ta upp ett recept på en tårta som kommer vara oförglömlig för dina gäster. Jordgubbarna gör att tårtan känns fräsch och lemondcurden gör att den blir saftig. Marshmallowfluff på det gör susen! Om ni hellre är taggade på glass, kan ni göra egen glass och använda samma recept till marshmallowfluffet som vi nämnt i artikeln om att få till perfekt marshmallowfluff. Det blir minst lika gott om du är sugen på något kallt och svalkande.

Cupcakes med chokladsmörkräm

Bästa sättet att göra smörkräm på

Tittar du på amerikanska bakprogram så har du säkert vid något tillfälle hört att de använder sig av något som kallas “buttercream”, eller smörkräm som det heter på svenska. Det fiffiga med smörkräm är att den är så mångsidig, både i vad du kan använda den till men också hur du kan smaksätta den. Den är även väldigt enkel att göra, det enda du behöver göra är att vispa den ordentligt vilket man gör lättast i en köksassistent.

Smörkräm är en kräm som, vilket framkommer av namnet, består främst av smör och florsocker. Det används oftast som fyllning och garnering i tårtor och bakverk då dess fasta form lämpar sig utmärkt till att spritsas på och spackla tårtor med. I sitt grundutförande så smakar den, trots sitt namn, främst vanilj, men tillsätter du en smaksättning så kan den smaka i princip hur som helst. 

Det finns fem sorters smörkräm som alla har olika egenskaper. Den sorten du oftast syftar på när du pratar om smörkräm är bas-smörkrämen som du oftast hittar recept på i kokböcker.

Förutom den finns det även den franska smörkrämen där du använder äggula i smeten och är den tyngsta av alla smörkrämssorterna. Den schweiziska och italienska smörkrämen som är lättare smörkrämer som är baserade på maräng och sist men inte minst den engelska smörkrämen, eller créme anglais som den också kallas, som är den mest smakrika smörkrämen, men också den minst stabila av de olika smörkrämerna.

Läs mer i vår artikel som går in på djupet i hur du använder en köksassistent till att göra smörkräm.

Muffins med vispad grädde samt en sprits

Vad du ska tänka på när du vispar grädde

Något som är mer vanligt att använda som garnering på tårtor och bakverk än smörkräm är vispad grädde. Grädde är en kreativ ingrediens som du kan använda till många olika saker. Den går att vispa löst, som passar att ha i varm choklad eller på bakver. Den går att vispa hårt, som passar bra om du ska dekorera en tårta. Men trots att det är en så vanlig garnering så finns det en del tips och tricks som kan underlätta vispningen och ge en perfekt grädde varje gång.

• Det bästa är om du kyler grädden innan du börjar vispa den. Grädden ska gärna vara kylskåpskall och för bästa resultat ska även skålen och visparna vara det.

• Grädde med hög fetthalt är lättare att vispa än grädde med låg fetthalt. Det går både snabbare och blir bättre resultat av det.

• Du ska tänka på att vispgrädde dubblar i storlek när du vispar den. Vispar du t.ex. 5 dl ovispad grädde kommer du ha 10 dl vispad grädde när du är klar.

• Det absolut lättaste sättet att vispa grädde på är med en köksassistent. Med hjälp av ballongvispen så kan du få perfekt grädde varje gång. Du behöver inte stå och hålla i vispen utan den sköter allt själv. Då blir det lättare att hålla koll så att du inte vispar grädden för hårt eftersom du kan starta och stoppa den hur mycket du vill och kolla till grädden.

Vill du ha fler tips och råd om hur du ska tänka när du ska vispa grädde har vi den ultimata guiden till att vispa grädde.

Chokladbollar staplade på varandra

Baka chokladbollar i köksassistent

En tårta är bland det mest kreativa du kan baka med tanke på all garnering och fyllningar du kan använda dig av. En fyllning du kan använda är chokladbollsfyllning som också är en klassiker i Sverige med dess givna plats på fikaborden och dess långa historia i Sverige. Fyllningen gör du precis som vanliga chokladbollar och går utmärkt att göra i en köksassistent.

Chokladbollar är bland det lättaste du kan baka i en köksassistent eftersom det endast är några få ingredienser och inte behöver gräddas i ugnen. De är därför perfekta att baka tillsammans med barn. Det är ett roligt bakverk eftersom du kan smaksätta den med allt ifrån mandel till vit choklad, eller varför inte lägga till arraksarom och göra arraksbullar istället? Du behöver inte heller hålla dig till att bara använda pärlsocker eller kokosflingor som garnering utan prova att byta ut den mot strössel eller hackad mandel för nya spännande kombinationer. I vår artikel om chokladbollar kan du få tips på hur du kan variera dina chokladbollar, samt allt annat du behöver veta för att göra chokladbollar.

Tips och råd inför bakningen

Spara tid på bakning

Att äta hembakat är så otroligt gott men många gånger tidskrävande. Du kanske inte alltid  har orken till att baka den där goda kakan du skrollade förbi på instagram. De är inte alla gånger man kan underlätta bakningen men många gånger räcker det med att du har rätt redskap, som exempelvis en köksassistent, för att få det att gå undan lite. Det krävs givetvis planering för att kunna spara tid på bakningen. Har du alla ingredienser hemma så underlättar det en hel del .

Hur gott det än är med fika och sötsaker. Man hinner inte alltid lägga ner tid på bakning, vilket gör att man väljer att handla hem istället. Men oftast är det godast och mest ekonomiskt att baka hemma. Dessutom kan det vara väldigt kul att baka också, kanske kan du baka med en vän.

Vi har samlat på oss några enkla tips på hur du kan hinna med bakningen och matlagningen. Dessutom kommer du få ett par olika recept som tar olika lång tid, men som du kan göra snabbare med rätt verktyg. Ett av verktygen som sparar mest tid är köksassistenten. Alla köksassistenter är inte utrustade med lika många verktyg eller funktioner, vissa är enklare än andra. Därför är det viktigt att du väljer rätt köksassistent just för dig. 

Det kan vara bra att försöka få undan så mycket som möjligt under tiden man bakar eller lagar mat. Ett exempel är att diska direkt medan du bakar om du har möjlighet till det. Har du rätt verktyg ska det inte vara några problem.

Mamma och dotter sätter in en kaka i ugnen

Att tänka på när du bakar med barn

Barn tycker om att utforska, känna och klämma. Därför är bakning ett perfekt sätt att kunna stimulera barn i just deras behov av att göra detta. Det är givetvis tidskrävande men man kan förmedla så mycket kunskap. Självklart krävs en gnutta tålamod då barns motorik inte är lika utvecklad som vuxnas. Det kan lätt bli lite mjöl här och där. Det kanske blir en och annan fläck av smet på kläderna men vad gör det när upplevelsen i köket tillsammans med barnen blir en succe.

Barn behöver tidigt inkluderas i köket då det är väldig lärorikt och väcker ett intresse. Detta intresset kan dem senare bygga vidare på i resten av livet och är en bra bas. Framförallt när barnen till slut flyttar hemifrån. Det finns så många fördelar med att kunna baka med barn. 

Det finns mycket att ha koll på innan du börjar baka. Framförallt dem “tråkiga sakerna” som säkerheten i köket och städningen under och efter. Tänk på att använda förkläde. Varna barnen för de varma ytorna och berätta om dem farliga verktygen som finns i köket. Sätt även upp tydliga regler som till exempel att man inte får springa i köket. 

I slutändan är det viktigaste att ni har kul tillsammans och att barnen känner nyttan och glädjen av att baka. Om du vill veta mer tips om hur man gör bakningen rolig och hur du förbereder dig, kan du lära dig mer i vår artikel.  

Laga mat med din köksassistent

Även om en köksassistent mest förknippas med bakning så kan den även användas till förberedelserna inför matlagningen. Med dess olika tillbehör kan den hjälpa dig med de flesta sysslorna i matlagningen. Nedan får du tips på hur du kan använda köksassistenten som hjälp i din matlagning.

Man som lägger pålägg på sin pizza

Baka enkel pizza hemma

Ska du ha gäster över och är tveksam på vad du ska bjuda på? Pizza är ett säkert kort om man ska bjuda på middag någon gång. Hemlagad pizza på ett italienskt vis låter mer avancerat än vad det är. Vi har ett recept som visar precis hur du får till en enkel och god pizza på kortare tid än vad du kan tänka dig. 

Du kan få till en perfekt pizzadeg som är gjord på det italienska sättet hemma utan problem. Med rätt verktyg eller helt enkelt bara tålamod så finns det inget som hindrar dig från att lyckas med pizzadegen. Tänk på att degen är den delen som tar längst tid, börja gärna i tid. 

När det kommer till tomatsåsen kan man bli klar med den på nolltid. Visst kan man handla en färdig tomatsås i butiken men att göra sin egen är minst lika enkelt. Dessutom får du välja om det ska vara någon speciell krydda i tomatsåsen. Här är det inget avancerat som ska göras, antingen kan man experimentera själv eller kolla in vårt recept på tomatsåsen och följa det. 

Toppingen är det som är roligast på pizzan, här får du vara kreativ lite beroende på vad du och gästerna tycker om och är sugna på.

Spaghetti rullas upp på en gaffel

Gör din egen pasta

Egengjord pasta ger en helt annan matupplevelse än den pastan du köper i butiken. Den pastan som du blir serverad på en fin italiensk restaurang kommer du aldrig komma i närheten av med torkad, köpt pasta. Att göra mat från grunden gör att slutresultatet blir mycket godare och blir något du kan skryta om vid middagsbordet. 

Pasta är samlingsnamnet på produkter som spagetti, tagliatelle, fettuccine, farfalle och cannelloni. Ursprungligen kommer pastan från Italien. Kombinationen av ägg, mjöl och vatten har funnits i flera tusen år i andra delar av världen också. Ett bra exempel på det är nudlarna från asien. 

Just tillverkningen av pasta är något som köksassistenten underlättar väldigt mycket. Det är särskilt knådningen som många tycker är jobbigt. Med en köksassistent är det lätt att bara slänga ner alla ingredienser i maskinen och sätta igång den. Knådningen av degen blir perfekt. Dem mer avancerade maskinerna har även en medföljande pastamaskin som monteras på köksassistenten. 

Om du vill veta mer om pastan och dess historia, samt hur du gör den så kan du läsa vår artikel om ämnet. Där reder vi ut teorierna om att pastan skulle komma från Kina och vilka olika pastasorter som finns.

Ett nybakad mörkt bröd

Brödets enkelhet

Bröd passar till mycket. I Sverige äter vi mängder med bröd, till frukosten, mellanmålet, till soppan eller kanske maten också. Det finns mängder med olika brödrecept som exempelvis glutenfritt bröd, laktosfritt bröd, hälsosamt bröd, surdegsbröd och många många andra typer av bröd. Det finns även en hel del olika recept allt från snabba till bröd som har väldigt långa knåd- och jäsningsprocesser. Oavsett vilket typ av bröd du ska baka så är det alltid bra att ha en köksassistent. Då mjöl kan va svårt att blanda ut i en tjockare smet men även knådningen kan bli väldigt jobbigt. Ibland behöver du ha händerna fria till att kanske sikta ner mjöl i degen medan den knådas, då hjälper köksassistenten dig med knådningen medan du enkelt häller ner dina ingredienser 

Vi äter hela 54 kg bröd om året och det har nästan fördubblats från vad man i Sverige åt under 70-talet som var 36 kg. Eftersom vi äter så mycket bröd är det viktigt att veta vad brödet innehåller. Köpt bröd kan innehålla en del onödiga tillsatser och ganska mycket socker, som i stora mängder inte är bra för oss. Ett hembakat bröd ger dig total översikt vad brödet innehåller samtidigt som det är så mycket godare och för att inte förbise att de är helt färskt när du stoppar i dig det. Vill du få tips på 5 lättbakade brödrecept som kan ge dig motivationen och insyn i enkelheten i brödbak? Här kan du läsa mer om våra 5 lättbakade brödrecept

Vi lägger kontinuerligt upp nya tips och recept. Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att inte missa våra uppdateringar!