Hur undviker man fet hy?

Orsaken till fet hy är huvudsakligen överproduktion av talg vilket gör att huden lätt blir oljig och glansig. Talg är hudens naturliga oljor som din hud producerar för att hålla sig återfuktad och skapa en skyddsbarriär. En överproduktion kan bero på hormoner och arv men även på felaktig användning av olika hudvårdsprodukter. För att försöka motverka denna hudtyp ska du använda produkter som verkligen återfuktar huden. Snarare än att torka ut den med starka produkter och för mycket rengöring. Anledningen till det är att när du torkar ut din hud så kompenserar den genom att producera ännu mer fett och oljor för att inte bli torr. Vilket resulterar i att ansiktet känns ännu fetare och oljigare. För att undvika detta måste du först förstå den specifika anledningen till varför din hud producerar för mycket talg men också vilka produkter och olika vanor du bör undvika. 

Vad är fet hy?

Hudtypen kännetecknas av en hy som lätt blir oljig och glansig. Det är vanligt med stora porer men även att  finnar och pormaskar uppstår. Detta eftersom en överdriven talgproduktion gör så att porerna täpps till. Det finns två typer av pormaskar, svarta och vita. De som är svarta är det på grund av att de är öppna. De är oftast större än vad de vita är som dessutom är stängda. En hy som präglas av olika orenheter kallas för problemhy. Även om en fet hy inte automatiskt resulterar i problemhy så är det en stor risk på grund av överskottet av fett på huden. 

Orsaker till fet hy

  • Arv
  • Hormoner
  • Felaktig hudvård

Dina gener påverkar vilken hudtyp du har och om du är mer benägen för stora talgkörtlar och fet hud. Dock kan hudens tillstånd variera kraftigt beroende på hur du tar hand om den och om du använder produkter för att motverka tillståndet. Detta innebär att även om du har genetiska anlag för hudtypen finns det mycket du kan göra för att försöka minska det.

Hormoner påverkar också hur din hud beter sig och speciellt under tonåren och puberteten är just dessa hormoner en vanlig orsak till oljig hy. Även under faser i livet som menstruation, graviditet och klimakteriet har hormoner stor påverkan på din kropp. Vilket då även kan ha en effekt på din hy. 

En familj med två vuxna och två barn som står på stranden med havet bakom sig.

Gener och hormoner är svårt att påverka men en annan faktor som ofta bidrar till fet hy är att du använder dig av hudvård som är fel för just dig och din hudtyp. En fet hy beror på en överproduktion av talg som är hudens naturliga oljor. Det många gör fel är att försöka torka ut huden istället för att återfukta den vilket då får en motsatt effekt. Du bör använda hudvårdsprodukter som tillför fukt. Då en fet hy många gånger faktiskt är uttorkad i grund och botten. En uttorkad hy kan börja producera ännu mer talg för att kompensera att den är torr, vilket leder till en ännu fetare hy och du är fast i en ond cirkel. På grund av detta ska du försöka att välja produkter som är anpassade för att rengöra huden utan att torka ut den.

Hudvård för oljig hy

En felaktig hudvård är en av de främsta orsakerna till fet och oljig hy. Därför bör du se över den så att din rutin inte gör din hy mer oljig och glansig utan faktiskt motverkar problemet.  

En hand på ett bord som sträcker sig efter en burk med ansiktskräm för fet hy. Bredvid ligger en ansiktsmask och en liten glasflaska.

Du ska framförallt använda dig av produkter som återfuktar och ger huden den näringen som behövs. Undvik produkter som är starka och ofta innehåller alkohol eftersom dessa torkar ut. När detta sker sätts en försvarsmekanism igång och börjar producera mer talg. När du återfuktar huden med bra hudvårdsprodukter kan detta i sin tur minska talgproduktion. Vilket ledet till att din hy är mindre fet och oljig. Se till att både din rengöring och ansiktskräm återfuktar och ger huden ordentligt med fukt och näring.  

Olje baserade rengöringsprodukter kan vara toppen för dig att använda då fett löser fett. Eftersom att oljan som hyn har överproducerat enkelt löses upp och tvättas bort. Även en ansiktsolja kan hjälpa din hy att reglera talgproduktionen så att du blir mindre oljig i ansiktet. En olja för ansiktet stärker hudbarriären och låser in fukten så att den inte förloras under dagen.

En annan produkt som kan hjälpa dig att undvika fet hy är ett serum. Serum tränger ner djupare i huden än vad vanliga ansiktskrämer gör. Om du väljer ett serum som fokuserar på återfuktning kan det hjälpa till att binda fukten i de djupare hudlagren. Detta leder till att din hud blir återfuktad längre in och kan medföra en minskad produktion av talg.

Andra råd för att undvika en oljig hy

  • Något som det ofta diskuteras kring gällande hudvård, är huruvida din kost påverkar. Din kropps största organ – huden, består av celler som i sin tur består av vatten. För att huden ska hålla sig återfuktad och därmed inte producera ett överskott av talg bör du dricka mycket vatten. 
  • Dessutom påstår många att ha en hälsosam och balanserad kost där du får i dig viktiga mineraler och vitaminer kan göra din hud mindre oljig och fet. Även om det visar sig att detta inte påverkar hyn allt för mycket, är det fortfarande bra för din kropp och ditt välmående att äta bra och näringsrik mat. 
  • Som en tillfällig åtgärd för att reducera olja kan du använda dig av blotting papers. Det är papper som är speciellt utformade för att absorbera överflödig olja i ansiktet och kan användas när som helst under dagen.  
En tallrik med hälsosam och näringsrik mat i form av olika typer av sallad, sötpotatis, avokado, kikärter och tomater.

Så hur undviker du fet hy då?

Det finns som sagt olika anledningar till varför din hy är fet och oljig och du kan till viss del påverka så att det inte sker en överproduktion av talg. Det du framförallt kan göra är att återfukta huden. Trots att det kan kännas som att det bara kommer leda till mer olja är det viktig att återfukta. Både inifrån och utifrån med hjälp av rätt produkter. Se över dina produkter och hur du tar hand om din hy, så har du större chans att undvika fet hy.  Vill du lära dig ytterligare om hudvård bör du läsa den stora hudvårdsguiden – Vad är hudvård?